Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaNavade, s katerimi škodite svojim ledvicam

Navade, s katerimi škodite svojim ledvicam

MORDA VAS ZANIMA

Ledvice so izjemnega pomena za naše zdravje, saj filtrirajo našo kri, izdelujejo hormone, absorbirajo minerale, izdelujejo urin, odstranjujejo toksine in nevtralizirajo kisline. Poskrbite torej, da jih ne boste z vsakodnevnimi razvadami po nepotrebnem obremenjevali. Predstavljamo najbolj pogoste vsakodnevne navade, s katerimi škodujete svojimi ledvicam.

- Oglas -

Ledica

Ne pijete dovolj tekočine

Najpomembnejša funkcija vaših ledvic je filtriranje krvi in odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa. Če ne pijete dovolj tekočine, predvsem vode, se začnejo odpadne snovi in toksini nabirati namesto, da bi se sproti odplakovali, zato lahko na dolgi rok to škoduje vašemu telesu.

Uporabljate preveč soli

Preveč soli v vašem telesu lahko poviša krvni tlak in tako pomeni velik stres za ledvice. Na dan naj ne bi zaužili več kot pet gramov soli.

Zadrževanje urina

Nikar redno ne ignorirajte male potrebe, ker ste preveč zaposleni ali pa se želite izogniti javnim straniščem. Pogosto zadrževanje urina lahko vodi v okvare ledvic, ledvične kamne in inkontinenco. Poslušajte svoje telo.

Ne uživajte sladkih pijač

- Oglas -

Pri osebah, ki vsak dan spijejo veliko sladkih pijač, so odkrili, da njihov urin pogosteje vsebuje več beljakovin, kar pa je znak, da ledvice slabše opravljajo svoje delo.  Prav tako pretirano uživanje beljakovin živalskega izvora slabo deluje na telo, še posebej prevelike količine rdečega mesa. Več beljakovin v vaši prehrani namreč pomeni več dela za ledvice, ki se lahko zato sčasoma okvarijo.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Za zdravje ledvic so izjemno pomembni nekateri minerali, še posebej vitamin B6 in magnezij sta izjemno pomembna za zniževanje tveganja za nastanek ledvičnih kamnov.

Pomanjkanje spanja

Kronično pomanjkanje spanja je povezano z več boleznimi, med njimi je tudi okvara ledvic, saj se telo najbolj aktivno obnavlja ravno v času spanja. Poskrbite torej za dovolj počitka na noč. K temu bo pripomogla tudi opustitev pitja kave, saj tudi kofein pomeni dodaten stres za ledvice in se vmešava v naravni proces spanja.

Zloraba drog in zdravil

Zloraba protibolečinskih tablet, zdravil in drog poleg ostalih negativnih učinkov vodi v okvaro ledvic. Negativno pa na ledvice seveda deluje alkohol, ki se mu na daleč izognite in poskrbite za zdrave ledvice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×