Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaNavade, s katerimi škodite svojim ledvicam

Navade, s katerimi škodite svojim ledvicam

MORDA VAS ZANIMA

Ledvice so izjemnega pomena za naše zdravje, saj filtrirajo našo kri, izdelujejo hormone, absorbirajo minerale, izdelujejo urin, odstranjujejo toksine in nevtralizirajo kisline. Poskrbite torej, da jih ne boste z vsakodnevnimi razvadami po nepotrebnem obremenjevali. Predstavljamo najbolj pogoste vsakodnevne navade, s katerimi škodujete svojimi ledvicam.

- Oglas -

Ledica

Ne pijete dovolj tekočine

Najpomembnejša funkcija vaših ledvic je filtriranje krvi in odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa. Če ne pijete dovolj tekočine, predvsem vode, se začnejo odpadne snovi in toksini nabirati namesto, da bi se sproti odplakovali, zato lahko na dolgi rok to škoduje vašemu telesu.

Uporabljate preveč soli

Preveč soli v vašem telesu lahko poviša krvni tlak in tako pomeni velik stres za ledvice. Na dan naj ne bi zaužili več kot pet gramov soli.

Zadrževanje urina

Nikar redno ne ignorirajte male potrebe, ker ste preveč zaposleni ali pa se želite izogniti javnim straniščem. Pogosto zadrževanje urina lahko vodi v okvare ledvic, ledvične kamne in inkontinenco. Poslušajte svoje telo.

Ne uživajte sladkih pijač

- Oglas -

Pri osebah, ki vsak dan spijejo veliko sladkih pijač, so odkrili, da njihov urin pogosteje vsebuje več beljakovin, kar pa je znak, da ledvice slabše opravljajo svoje delo.  Prav tako pretirano uživanje beljakovin živalskega izvora slabo deluje na telo, še posebej prevelike količine rdečega mesa. Več beljakovin v vaši prehrani namreč pomeni več dela za ledvice, ki se lahko zato sčasoma okvarijo.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Za zdravje ledvic so izjemno pomembni nekateri minerali, še posebej vitamin B6 in magnezij sta izjemno pomembna za zniževanje tveganja za nastanek ledvičnih kamnov.

Pomanjkanje spanja

Kronično pomanjkanje spanja je povezano z več boleznimi, med njimi je tudi okvara ledvic, saj se telo najbolj aktivno obnavlja ravno v času spanja. Poskrbite torej za dovolj počitka na noč. K temu bo pripomogla tudi opustitev pitja kave, saj tudi kofein pomeni dodaten stres za ledvice in se vmešava v naravni proces spanja.

Zloraba drog in zdravil

Zloraba protibolečinskih tablet, zdravil in drog poleg ostalih negativnih učinkov vodi v okvaro ledvic. Negativno pa na ledvice seveda deluje alkohol, ki se mu na daleč izognite in poskrbite za zdrave ledvice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×