0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Skupaj za okoljeEko nakupovalni nasveti: razmislite, kaj mečete v svoj nakupovalni voziček!

Eko nakupovalni nasveti: razmislite, kaj mečete v svoj nakupovalni voziček!

MORDA VAS ZANIMA

Ste se kdaj vprašali, kako »eko« so vaše nakupovalne navade? Čeprav postajajo ljudje pri nakupovanju hrane in drugih osnovnih potrebščin vedno bolj pozorni tudi na ta vidik, se v nakupovalnih vozičkih in košaricah zelo pogosto znajdejo tudi izdelki, ki so vse prej kot okolju prijazni. To, kako »ekološki« je določen izdelek, je seveda odvisno od različnih dejavnikov. Tako je včasih težko ugotoviti, kje sploh začeti. Če imate tudi sami podobne težave, imamo za vas nekaj koristnih nasvetov …

- Oglas -

Preverite, kako dolgo pot je prepotovalo določeno živilo

Eden od vidikov, ki jih zagotovo ne smemo zanemariti, če želimo, da postanejo naše nakupovalne navade bolj prijazne do okolja, je povezan s transportom živil. Če imate možnost, je tako vsekakor zelo priporočljivo, da izberete živila, ki so bila pridelana čim bližje. Krajša pot do polic trgovin namreč pomeni tudi manjšo obremenitev okolja. To je seveda neposredno povezano s prilagajanjem jedilnika posameznemu letnemu času. Če boste izbirali predvsem sezonska živila, bo to skorajda samodejno pomenilo tudi manjšo obremenitev okolja zaradi transporta. 

Dobro si oglejte embalažo posameznih izdelkov

Nedvomno je zelo pomembno tudi to, kako je izdelek pakiran. To je vidik, na katerega pazi vedno večje število ljudi. Gibanje »zero waste« je namreč postalo v zadnjih letih izjemno priljubljeno. Čeprav se seveda težko popolnoma izognemo plastični embalaži oziroma pakirnim materialom, ki so nadpovprečno obremenjujoči za okolje, je vsekakor smiselno, da poskušamo narediti največ, kar lahko. Ko kupujete hrano in higienske izdelke, vedno preverite, ali obstaja boljša alternativa – včasih lahko to pomeni »samo« en sloj pakirnega materiala manj, vendar ne pozabite, da šteje vsak korak proti bolj ekološkim nakupovalnim navadam.

Postopoma boste najverjetneje odkrivali možnosti za dodatno zmanjšanje količine plastične embalaže, ki se znajde v vaši nakupovalni košarici. Vsekakor je na primer pametno, da si priskrbite vsaj vrečke za večkratno uporabo, namenjene sadju in zelenjavi, hkrati pa vam svetujemo, da preverite, ali lahko morda določena živila kupite v razsutem stanju – torej tako, da z njimi napolnite embalažo za večkratno uporabo, ki ste jo prinesli s seboj.

- Oglas -

Prednost dajte osnovnim živilom

Kupovanje že pripravljenih ali deloma pripravljenih jedi praviloma zahteva več embalaže in drugih virov. Ko se odločate, ali kupiti določen izdelek ali ne, vedno preverite sestavine in se vprašajte, kako zahtevna bi bila priprava doma. Pogosto namreč kupimo nekaj, kar bi bilo mogoče precej hitro in brez posebnega napora pripraviti doma. Ne le da bi bile tako naše nakupovalne navade okolju prijaznejše, ampak bi to najverjetneje prispevalo tudi k bolj zdravemu jedilniku, hkrati pa je mogoče vsaj na dolgi rok s tem pristopom prihraniti nemalo denarja.

Izogibajte se živalskim izdelkom

To je nasvet, ki ga večina ne sliši pretirano rada – vključno s tistimi, ki si sicer prizadevajo živeti čim bolj okolju prijazno. Vendar pa je po mnenju mnogih strokovnjakov prav izločitev živalskih izdelkov iz prehrane ena najbolj »ekoloških sprememb«, za katere se lahko odločimo kot posamezniki. Živalski izdelki namreč zahtevajo bistveno več virov – ne nazadnje pa seveda tudi trpljenja. Če menite, da kot posamezniki ne morete spremeniti veliko, zato niste najbolj navdušeni nad drugimi nasveti za bolj ekološke nakupovalne navade, je vsekakor smiselno, da razmislite vsaj o tem koraku. Seveda pa je obenem dobro, da upoštevate tudi druge vidike. Čeprav se morda prehranjujete izključno z rastlinsko prehrano, je še vedno priporočljivo, da se izogibate nepotrebni embalaži ter da kupujete sezonska oziroma lokalna in čim manj predelana živila.

Preberite tudi: Dom brez odpadkov: 5 pogostih začetniških napak

.

NAJNOVEJŠE