0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPreprost trik, ki bo izjemno koristil vašim sobnim rastlinam

Preprost trik, ki bo izjemno koristil vašim sobnim rastlinam

MORDA VAS ZANIMA

Ljubitelji sobnih rastlin ste najverjetneje posvetili že precej časa raziskovanju, kako najbolje poskrbeti zanje. Ko v svoj dom prinesete novo rastlino, najbrž temeljito raziščete, koliko vodo in svetlobe potrebuje, kako pogosto jo je treba presajati, katere dodatke je smiselno uporabljati itn. To so vsekakor zelo pomembni oziroma temeljni vidiki nege sobnih rastlin. Vendar ne smete pozabiti niti na manj očitne vidike. Pogosto lahko z drobnimi triki poskrbimo za zelo očitne pozitivne spremembe. V tokratnem članku vam predstavljamo enega takšnih trikov, ki vam bo vzel le nekaj minut – vaše sobne rastline pa vam bodo zagotovo neizmerno hvaležne!

- Oglas -

Poskrbite, da vaših sobnih rastlin ne bodo pretirano utesnjujoči

Lonce, v katere so posajene, lahko razumemo kot nekakšna bivališča sobnih rastlin. To seveda ni optimalno okolje za rastline. »Bivanje« v loncu namreč pomeni, da so precej omejene, kar velja še posebej za njihove korenine oziroma za koreninski sistem. Podobno bi recimo bilo, če bi morali sami živeti izključno v majhni sobici. Čeprav te težave ne moremo povsem odpraviti, če se nočemo odpovedati sobnim rastlinam, lahko vsekakor poskrbimo, da bo rastlinam v njihovem »domovanju« prijetneje oziroma udobneje.

Najpomembnejši ukrep je seveda izbira dovolj velikega lonca; če je sobna rastlina precej večja, kot je bila takrat, ko ste jo dobili, je vsekakor dobro razmisliti o novem, večjem loncu, saj so korenine najverjetneje precej nagnetene. Drugi ukrep, ki lahko prispeva k svobodnejšemu bivanju sobne rastline, s tem pa k njenemu boljšemu uspevanju, pa je uvodoma omenjen trik. Zanj potrebujete zgolj palčko – uporabite lahko na primer stare jedilne palčke, ki ste jih dobili v kitajski restavraciji, ali pa si pomagate kar s svinčnikom.

Zemlja postane prej ali slej zbita, zato je zelo priporočljivo redno rahljanje

Kisik pripotuje do korenin sobnih rastlin skozi drobne zračne luknjice v prsti. Težava pa se seveda pojavi, če je prst tako zbita, da teh mehurčkov skorajda ni več. Tako kisik ne more pripotovati do korenin, zato se rastlina prej ali slej znajde v težavah. Pogosta posledica je na primer rumenenje listov, zaradi nezadostne oskrbe korenin s kisikom pa lahko začnejo listi tudi pospešeno odpadati. Trda, zbita prst v loncih, v katerih rastejo sobne rastline, je precej pogostejša težava, kot si morda predstavljate. To je pravzaprav povsem naravna posledica zalivanja: po vsakem zalivanju se prst še malce bolj »zlepi«, luknjic, ki bi omogočale nemoteno prehajanje kisika, pa je vedno manj.

- Oglas -

Preprost postopek, ki prispeva k optimalnim pogojem za rast

Kako torej ukrepati? Ko ste poiskali ustrezen pripomoček, na primer paličico ali svinčnik, izbrani predmet nežno potisnite v zemljo – tako globoko, kot je mogoče (idealno je, da pridete do dna lonca). Postopek ponavljajte, dokler ne zajamete celotne površine. Morda boste sicer med rahljanjem zemlje zaslišali oziroma začutili rahlo pokanje korenin, vendar je razlog za skrb praviloma odveč. Korenine si bodo namreč hitro opomogle, še posebej ker bodo imele že kmalu na voljo precej več kisika kot pred tem. Na koncu rastlino dobro zalijte. Najverjetneje boste takoj opazili precejšnjo spremembo. Zaradi novih luknjic bo voda poniknila zelo hitro. Na ta trik se je dobro spomniti vsaj dvakrat mesečno. Vzame vam namreč zgolj nekaj minut, pozitiven vpliv na rastline pa bo zagotovo zelo izrazit. Skrivnost tistih ljudi, ki se lahko pohvalijo z izjemno zdravimi in lepimi sobnimi rastlinami, je pogosto prav v podrobnostih, na katere večina niti ne pomisli.

NAJNOVEJŠE