Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energijaSobne rastline – odlična pomoč pri premagovanju zimske otožnosti

Sobne rastline – odlična pomoč pri premagovanju zimske otožnosti

MORDA VAS ZANIMA

Januar je mesec, ki je še posebej znan po tem, da pri mnogih povzroči t. i. zimsko otožnost. Za to je najpogosteje kriva kombinacija pomanjkanja sončne svetlobe in zatišja po decembrskih praznikih, ki mnogokrat pustijo tudi precejšnje opustošenje v denarnici. Če se tudi sami spopadate s podobnimi občutki, so zelene sobne rastline preprosta, a izjemno učinkovita možnost, kako si pomagati.

- Oglas -

Monstera

Obdajte se z zelenimi rastlinami za večjo produktivnost in boljšo zbranost

Še vedno se velikokrat zgodi, da podcenjujemo pozitiven vpliv, ki ga imajo sobne rastline na naše zdravje in počutje. Med drugim poskrbijo za več kisika v prostorih in pomagajo pri čiščenju zraka. S tem prispevajo celo k večji zbranosti. Ker se v zimskem času zelo hitro stemni, postanejo mnogi utrujeni že v popoldanskem času. S tako preprosto spremembo, kot je povečanje števila sobnih rastlin v vašem domu, lahko torej preprečite, da bi bili v drugi polovici dneva povsem neproduktivni.

Zanimiva je tudi študija, ki so jo izvedli na Univerzi Britanske Kolumbije. Ugotovljeno je namreč bilo, da ima več narave v naši neposredni okolici pozitiven vpliv na naš občutek zadovoljstva, kar velja tako za »pravo« naravno okolje kot za »naravo v lončku«, torej v obliki sobnih rastlin. Raziskovalci namreč niso odkrili bistvene razlike med obema možnostma.

Pozitiven vpliv sobnih rastlin na zdravje in počutje potrjuje celo študija Nase

Izsledki študij kažejo celo, da lahko sobne rastline pomagajo pri hitrejšem okrevanju pacientov po operacijah. Prispevajo namreč k povsem naravnemu zniževanju krvnega tlaka in k povečani nasičenosti krvi s kisikom. To pa med drugim vpliva tudi na lajšanje bolečin in tesnobnih občutkov. Raziskavo, ki se je osredotočala na sobne rastline, so izvedli celo pri Nasi. Tudi v tem primeru so raziskovalci ugotovili, da imajo zelene sobne rastline precej pozitivnejši vpliv na naše zdravje in počutje, kot se večinoma zavedamo.

- Oglas -

V izsledkih omenjene raziskave je navedeno, da tako listi kot korenine sobnih rastlin odstranjujejo sledove strupenih hlapov v prostorih. Med vrstami rastlin, ki so bile vključene v Nasino študijo, se je še posebej dobro odrezala čopasta zelenčica.

Izberite pravo sobno rastlino za svoj dom

Odlična izbira za preganjanje zimske otožnosti, ki se verjetno vsaj občasno poloti vsakogar izmed nas, je tudi navadna monstera (Monstera deliciosa). Zaradi velikih zelenih listov tudi v najbolj turobnih dneh zlahka pričara občutek, da smo se znašli sredi tropske džungle. Če nimate veliko časa za ukvarjanje z nego rastlin, kljub temu pa bi si želeli z njimi pomagati pri premagovanju zimske otožnosti, pa vam priporočamo tilancije, ki sodijo med zračne rastline. Te za svojo rast ne potrebujejo zemlje ali zalivanja, ampak zgolj zračno vlago, njihove korenine pa so namenjene oprijemanju. Pa še nekaj dobrih možnosti: poprovkasta pileja (»kitajska rastlina denarja«), aloe vera, okroglolistna tolstolistnica in sobna praprot.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×