Osebna rastOsvobodite se stalnega primerjanja z drugimi

Osvobodite se stalnega primerjanja z drugimi

MORDA VAS ZANIMA

Težko se popolnoma izognemo primerjanju z drugimi. Vsekakor pa ni dobro, če vam tovrstne primerjave jemljejo ogromno časa in energije. Pretirano osredotočanje na tuja življenja pomeni, da ne morete zares živeti svojega – s tem pa se potreba po primerjanju le še povečuje. Če želite živeti bolj svobodno in v skladu s svojim resničnim jazom, je torej nujno, da se poslovite od stalnih primerjav z drugimi. Seveda pa je to običajno lažje reči kot storiti. Naloga nikakor ne bo preprosta, vendar bo pot, ki je pred vami, zagotovo precej lažje prehoditi s pomočjo spodnjih napotkov …

1. Upoštevajte, da pogosto ne vidimo tistega, kar je pod površino

- Oglas -

Pri primerjavah z drugimi smo pogosto omejeni zgolj na tisto, kar se kaže na površju. Tako običajno idealiziramo tuja življenja, saj nimamo dostopa do vseh podrobnosti oziroma do temnejših plati. Ko se naslednjič zalotite pri primerjanju z drugimi, je torej smiselno, da se opomnite, da v resnici ne gre za primerjavo z dejanskim življenjem te osebe, ampak za primerjanje vašega življenja in vaših predstav o tujem življenju. Najbrž boste precej hitro ugotovili, da je nesmiselno zapravljati čas za nekaj, kar je najverjetneje precej oddaljeno od realnosti.

2. Osredotočite se na tisto, za kar ste lahko hvaležni

Precej lažje se bo upreti primerjanju z drugimi, če se boste osredotočili na vidike svojega življenja, za katere ste lahko hvaležni. To naj ne bo zgolj občasno početje; svetujemo vam, da si vsak dan vzamete vsaj nekaj minut za razmislek o pozitivnih plateh svojega življenja. Morda sicer nimate vsega, kar želite, vendar je v vašem življenju zagotovo nemalo razlogov za hvaležnost.

3. Pogosteje si vzemite čas za telesno aktivnost

Primerjave z drugimi nas obtežujejo in napolnjujejo z negativno energijo. Ena najboljših metod za hitro razbremenitev oziroma za zmanjšanje te napetosti je zagotovo gibanje. Na žalost pa pogosto podcenjujemo vpliv telesne aktivnosti na duševno zdravje. Spravite torej svoje telo v pogon, četudi le za nekaj minut. Že po krajši vadbi se boste počutili precej bolje – med drugim boste zagotovo manj obremenjeni s tem, kako živijo drugi.

4. Omejite uporabo družbenih omrežij

Eden glavnih krivcev, zaradi katerih se danes tako težko izognemo (pre)pogostemu primerjanju z drugimi, so zagotovo družbena omrežja. Podobe tujih življenj, ki jih razbiramo na podlagi objav, so pogosto nadpovprečno idealizirane. Tako se nam lahko hitro zazdi, da imajo drugi vse – in da je naše življenje v primerjavi z njihovim izredno nepopolno. Če se želite osvoboditi nenehnih primerjav z drugimi, je zato nujno, da zmanjšate količino časa, ki ga namenjate družbenim omrežjem. Obenem pa bodite zelo pazljivi, ko se odločate, katerim profilom boste sledili.

5. Poiščite cilje, ki bodo resnično »vaši«

- Oglas -

Zaradi primerjanja z drugimi pogosto pozabimo na lastne cilje, interese in želje. Tako se nam lahko zdi, da si želimo nečesa, kar ima druga oseba, vendar v resnici to ni nujno nekaj, v čemer bi resnično uživali. Četudi bi vam uspelo doseči določen cilj, bi verjetno že kmalu ugotovili, da pot, v katero ste vložili toliko energije in časa, ni bila prava za vas. Ne dovolite torej, da primerjave z drugimi zameglijo vaš pogled in vam »ukradejo osebnost«. Morda sicer tisto, česar si resnično želite, ni nekaj, kar bi večina dojemala kot »zavidanja vredno«, ampak … ali je to zares pomembno? Zagotovo boste precej srečnejši, če boste sledili poti, ki bo vaša, kot če bi poskušali doseči nekaj samo zavoljo tujega občudovanja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×