0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaEko igrače za brezskrbno igro

Eko igrače za brezskrbno igro

MORDA VAS ZANIMA

Pri nakupih vedno sprejemamo čimbolj racionalne odločitve glede tega kaj je najbolje za nas. Na žalost, pa svojo racionalnost pri nakupu igrač za naše malčke dostikrat pustimo doma. Za kulisjem proizvodnje igrač so dostikrat pod vprašanjem človekove pravice, pa tudi igrače niso vse primerne in ‘zdrave’ za vašega otroka, zato bodite pozorni, kaj kupite svojemu malčku.

- Oglas -

Izposoja igrač – igroteka

Igroteka je ustanova, ki deluje podobno kot knjižnica, le da je to nekakšna ‘knjižnica’ z igračami. Otroci si lahko, v spremstvu staršev izposodijo igrače za 14 dni, seveda pa jih lahko, tako kot knjige, tudi podaljšate. Igrače v igrotekah imajo navadno vse kvalitete ‘dobre igrače’, saj spodbujajo domišljijo, izdelane so iz kakovostnih in neoporečnih materialov, so estetskih barv in oblik, in nenazadnje, so varne, eko igrače. Takšno igroteko lahko najdete v Knjižnici Bežigrad Ljubljana, kjer izposojajo igrače že od leta 1988.

Izogibajte se PVC plastičnih igrač

Igrače, izdelane iz  PVC plastike lahko vsebujejo ftalate – motilcev hormonov, kemikalije, ki lahko povzročajo poškodbe jeter in ledvic. Poročila kažejo, da nekatere plastične igrače, proizvedene na Kitajskem, vsebujejo do 55% ftalatov, medtem ko so delavci v teh tovarnah bolj dovzetni za različne oblike rakavih obolenj. Da bi zaščitili zdravje svojega otroka, izberite raje leseno igračo.

Zavedajte se vpliva medijev

Nasilne video igre in televizijske oddaje so lahko škodljive za otroka, ki še ni  sposoben ločiti dejstva od fikcije. Če je le mogoče, se čimdlje izogibajte televizije, računalniških iger in igralnih konzol, ter namesto tega spodbujajte domiselne igre.

- Oglas -

Igra, ne delo

Pogosto je v proizvodnjo igrač v Aziji vključeno delo otrok. Mednarodna organizacija za delo (ILO) poroča, da je na svetu več kot 200 milijonov otrok, vključenih v otroško delo, 95% teh v državah v razvoju. Bodite pozorni kje je bila igrača narejena, da bo poskrbljeno, da je bila oseba, ki je izdelala igračo, pošteno plačana.

Vključite celo družino

Vsaj enkrat na teden imejte z otroci družinski večer družabnih iger.

Podaj naprej

Ko vaši otroci prerastejo igrače, jih podarite prijateljem ali sorodnikom, ki imajo otroke, ali pa jih shranite za kasnejše generacije. Lahko jih tudi podarite v dobrodelne namene, seveda, če so še v dobrem stanju.

Znebite se baterij

Baterije vsebujejo težke kovine, kot so kadmij, nikelj in živo srebro, ki pronicajo v vodni sistem, ko se jih vrže proč. Če potrebujete baterije, kupite alkalne manganove, brez težkih kovin. Ko pa se baterije izpraznijo, jih nikoli, pod nobenim pogojem ne vrzite kar v kanto za smeti. Pozanimajte se v katerih trgovinah zbirajo odpadne baterije in jih nesite tja. Preberite si še katere baterije lahko recikliramo.

.

NAJNOVEJŠE