Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Dom & energijaEko igrače za brezskrbno igro

Eko igrače za brezskrbno igro

MORDA VAS ZANIMA

Pri nakupih vedno sprejemamo čimbolj racionalne odločitve glede tega kaj je najbolje za nas. Na žalost, pa svojo racionalnost pri nakupu igrač za naše malčke dostikrat pustimo doma. Za kulisjem proizvodnje igrač so dostikrat pod vprašanjem človekove pravice, pa tudi igrače niso vse primerne in ‘zdrave’ za vašega otroka, zato bodite pozorni, kaj kupite svojemu malčku.

Izposoja igrač – igroteka

- Oglas -

Igroteka je ustanova, ki deluje podobno kot knjižnica, le da je to nekakšna ‘knjižnica’ z igračami. Otroci si lahko, v spremstvu staršev izposodijo igrače za 14 dni, seveda pa jih lahko, tako kot knjige, tudi podaljšate. Igrače v igrotekah imajo navadno vse kvalitete ‘dobre igrače’, saj spodbujajo domišljijo, izdelane so iz kakovostnih in neoporečnih materialov, so estetskih barv in oblik, in nenazadnje, so varne, eko igrače. Takšno igroteko lahko najdete v Knjižnici Bežigrad Ljubljana, kjer izposojajo igrače že od leta 1988.

Izogibajte se PVC plastičnih igrač

Igrače, izdelane iz  PVC plastike lahko vsebujejo ftalate – motilcev hormonov, kemikalije, ki lahko povzročajo poškodbe jeter in ledvic. Poročila kažejo, da nekatere plastične igrače, proizvedene na Kitajskem, vsebujejo do 55% ftalatov, medtem ko so delavci v teh tovarnah bolj dovzetni za različne oblike rakavih obolenj. Da bi zaščitili zdravje svojega otroka, izberite raje leseno igračo.

Zavedajte se vpliva medijev

Nasilne video igre in televizijske oddaje so lahko škodljive za otroka, ki še ni  sposoben ločiti dejstva od fikcije. Če je le mogoče, se čimdlje izogibajte televizije, računalniških iger in igralnih konzol, ter namesto tega spodbujajte domiselne igre.

Igra, ne delo

Pogosto je v proizvodnjo igrač v Aziji vključeno delo otrok. Mednarodna organizacija za delo (ILO) poroča, da je na svetu več kot 200 milijonov otrok, vključenih v otroško delo, 95% teh v državah v razvoju. Bodite pozorni kje je bila igrača narejena, da bo poskrbljeno, da je bila oseba, ki je izdelala igračo, pošteno plačana.

Vključite celo družino

- Oglas -

Vsaj enkrat na teden imejte z otroci družinski večer družabnih iger.

Podaj naprej

Ko vaši otroci prerastejo igrače, jih podarite prijateljem ali sorodnikom, ki imajo otroke, ali pa jih shranite za kasnejše generacije. Lahko jih tudi podarite v dobrodelne namene, seveda, če so še v dobrem stanju.

Znebite se baterij

Baterije vsebujejo težke kovine, kot so kadmij, nikelj in živo srebro, ki pronicajo v vodni sistem, ko se jih vrže proč. Če potrebujete baterije, kupite alkalne manganove, brez težkih kovin. Ko pa se baterije izpraznijo, jih nikoli, pod nobenim pogojem ne vrzite kar v kanto za smeti. Pozanimajte se v katerih trgovinah zbirajo odpadne baterije in jih nesite tja. Preberite si še katere baterije lahko recikliramo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×