0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPVC - kaj pomeni in kje vse ga najdemo

PVC – kaj pomeni in kje vse ga najdemo

MORDA VAS ZANIMA

Danes bomo podrobneje spoznali kaj PVC pomeni, kakšno nevarnost predstavlja in ali obstaja kakšna bolj okolju bolj prijazna alternativa.

- Oglas -

PVC je kratica, ki jo pogosto slišimo in vidimo pri raznih elektronskih napravah in veliko ostalih izdelkih, ki jih vsakodnevno uporabljmo. PVC pa predstavlja kratico za kemično spojino polivinil klorid. To vrsto plastike danes uporabljamo na različne načine, tudi v gradbeni industriji.

Fleksibilna različica PVCja je največkrat uporabljena v različnih elektronskih napravah kot izolator ter prevleka za različne električne kable.

Zakaj je PVC problematičen?

Problem s PVCjem pa je ta, da predstavlja velik problem za okolje ter naše zdravje. Proizvodnja PVCja vključuje uporabo nevarnih surovin – vinil klorid monomer (VMC), ki je zelo eksploziven, strupen ter kancerogen. Dolga zgodovina podjetij, ki proizvajajo PVC pa kaže na to, da s tem proizvajajo kompleksne in nevarne kloridne odpadke.

- Oglas -

pvc plastika

PVCju dodajajo tudi razne dodatke, ki so sami po sebi že tako nevarni okolju. Toliko večji problem pa nastane takrat, ko začnejo te kemikalije in dodatki uhajati iz PVCja (v večini primerov se to zgodi zaradi toplote). To pa pomeni grožnjo tako okolju kot tudi našemu zdravju. PVC pa se tudi težko in dolgo razkraja, in tako povzroča še večje negativne vplive na okolje.

Verjetno je tukaj vprašanje “Ali je PVC potrebno uporabljati v elektroniki?“, na mestu.
Odgovor se glasi, da PVCja dejansko sploh ni potrebno uporabljati v elektroniki, zato so ga mnoga podjetja že izključila iz njihovega obtoka.

PVC pa se ne uporablja veliko le za namene elektronike, ampak je tudi v gradbeništvu (npr. veliko cevi v naših domovih je narejenih iz PVCja).

.

NAJNOVEJŠE