Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Dom & energijaPVC - kaj pomeni in kje vse ga najdemo

PVC – kaj pomeni in kje vse ga najdemo

MORDA VAS ZANIMA

Danes bomo podrobneje spoznali kaj PVC pomeni, kakšno nevarnost predstavlja in ali obstaja kakšna bolj okolju bolj prijazna alternativa.

- Oglas -

PVC je kratica, ki jo pogosto slišimo in vidimo pri raznih elektronskih napravah in veliko ostalih izdelkih, ki jih vsakodnevno uporabljmo. PVC pa predstavlja kratico za kemično spojino polivinil klorid. To vrsto plastike danes uporabljamo na različne načine, tudi v gradbeni industriji.

Fleksibilna različica PVCja je največkrat uporabljena v različnih elektronskih napravah kot izolator ter prevleka za različne električne kable.

Zakaj je PVC problematičen?

Problem s PVCjem pa je ta, da predstavlja velik problem za okolje ter naše zdravje. Proizvodnja PVCja vključuje uporabo nevarnih surovin – vinil klorid monomer (VMC), ki je zelo eksploziven, strupen ter kancerogen. Dolga zgodovina podjetij, ki proizvajajo PVC pa kaže na to, da s tem proizvajajo kompleksne in nevarne kloridne odpadke.

pvc plastika

- Oglas -

PVCju dodajajo tudi razne dodatke, ki so sami po sebi že tako nevarni okolju. Toliko večji problem pa nastane takrat, ko začnejo te kemikalije in dodatki uhajati iz PVCja (v večini primerov se to zgodi zaradi toplote). To pa pomeni grožnjo tako okolju kot tudi našemu zdravju. PVC pa se tudi težko in dolgo razkraja, in tako povzroča še večje negativne vplive na okolje.

Verjetno je tukaj vprašanje “Ali je PVC potrebno uporabljati v elektroniki?“, na mestu.
Odgovor se glasi, da PVCja dejansko sploh ni potrebno uporabljati v elektroniki, zato so ga mnoga podjetja že izključila iz njihovega obtoka.

PVC pa se ne uporablja veliko le za namene elektronike, ampak je tudi v gradbeništvu (npr. veliko cevi v naših domovih je narejenih iz PVCja).

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×