DomovZdravje & prehranaNaravni presni sokovi nam ohranjajo in vračajo zdravje

Naravni presni sokovi nam ohranjajo in vračajo zdravje

Sveže stisnjeni naravni presni sokovi so nekaj najboljšega za naše zdravje. Z njimi preprečujemo bolezni, zato naj bi jih pili že takrat, ko smo še zdravi. Ko zbolimo, so sokovi čudodelno naravno zdravilo. Čistijo kri in vsa telesna tkiva, nevtralizirajo odpadne snovi presnove in pomagajo pri gradnji novih tkiv.

- Oglas -

Torej jih upravičeno imenujemo “notranje kopanje za zdravje in mladost”. Vsebujejo vitamine, encime, minerale in druge snovi kot sadež ali rastlina, le brez balastnih snovi so in zato laže prebavljivi. Pije jih lahko domala vsak – od zdravega do bolnega in celo tisti z najtežjimi obolenji.

Kaj vsebujejo presni sokovi?

Vse najboljše za naše telo: obilico prečiščene tekočine, ki ne vsebuje anorganskih snovi, ki se nam nalagajo na stene žil, v možgane, na sklepe …, skratka, na razna mesta, v mehke dele, kjer jih absolutno ne potrebujemo in nam delajo le škodo, povzročajo bolečine in deformacije. Presni sokovi vsebujejo žive snovi – encime, ki vzpodbujajo življenjske procese, s tem nam dajejo odpornost in nas tako varujejo pred boleznimi, ohranjajo in vračajo zdravje. Podobno vlogo imajo minerali in vitamini v takšnih surovih, svežih sokovih.

Za zdravljenje posameznih bolezni si poglejmo, kateri sokovi in v kakšnih mešanicah so najboljši in kakšna naj bodo razmerja posameznih sokov. Številke ob sokovih pomenijo dele, enote – koliko delov, enot (žličk, velikih žlic, kozarčkov) nekega soka damo v kombinacijo mešanice. Merilo si seveda izberete sami. Ko nekajkrat napravite mešanico, dobite občutek in pozneje merila ne potrebujete več. Če je nekaj kapljic nekega soka več ali drugega manj, ni to nič hudega, za boljši učinek pa je bolje, da se držimo razmerja. Lahko pripravite tudi lastno mešanico po svojih občutkih. Če vam koristi, je prava.

Primer: Korenček 7, jabolko 6, pesa 3 – zmešamo torej 7 meric (žlic) korenjevega soka, 6 jabolčnega soka in 3 pesinega soka.

presni sokovi

Zdaj pa k nekaterim boleznim, njihovim vzrokom in sokovom, ki jih zdravijo:

- Oglas -

Angina

Angina je vnetje grla zaradi presežka odpadnih snovi iz hrane – uživanja prevelikih količin mleka in mlečnih izdelkov, kruha in drugih jedi iz moke ter sladkorja. Anginam so zelo podvrženi otroci in tudi starejši, ki so rojeni v znamenjih Raka, Ribe in Škorpijona, ker načeloma slabo prebavljajo mleko, kruh in izdelke iz moke. Zato otrok, rojenih v navedenih znamenjih, ne silite z mlekom.

  • korenček
  • korenček 7, zelena 4, peteršilj 2, špinača 3
  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3

Artritis

Usedline anorganskega kalcija na hrustancu sklepov, ki so posledica pretiranega uživanja koncentriranih ogljikovih hidratov. Če ne boste spremenili prehrane, se artritisa ne boste rešili.

  • grenivka
  • korenček 7, zelena 4, peteršilj 2, špinača 3
  • zelena 7, zelena solata 5, špinača 4
  • korenček 8, pesa 3, zelena 5
  • korenček 8, zelena solata 5, špinača 5

Astma

Vzrok astme je navzočnost sluzi. Če boste še naprej uživali velike količine kravjega mleka in mlečnih izdelkov ter jedli bel kruh, testenine, pecivo, sladkarije, vam tudi sokovi ne bodo kaj dosti koristili.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 9, zelena 7
  • korenček 11, redkev 5
  • korenček 8, zelena 5, redkev 3
  • hren
presni sok iz korenja

Debelost

Preveč maščevja, ki se kopiči zaradi nezdružljivih kombinacij hrane ter prevelikih količin zaužitih škrobov in sladkorjev. Včasih je debelost posledica motenj v delovanju žlez z notranjim izločanjem.

  • korenček
  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 10, kumara 3, pesa 3
  • korenček 11, zelje 5
  • špinača

Diabetes – sladkorna bolezen

Nezmožnost trebušne slinavke, da bi presnovila ogljikove hidrate.

- Oglas -
  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 7, zelena 4,peteršilj 2, špinača 3
  • korenček 6, zelena solata 4, stročji fižol 3, brstični ohrovt 3
  • korenček 7, zelena 5, endivija 2, peteršilj 2
  • korenček 9, zelena 5, redkev 3
  • korenček 6, brstični ohrovt 5, stročji fižol 5
  • korenček 8, beluši 4, zelena solata 4

Ekcem

Oblika kožnega vnetja, ki nastane zaradi prevelike zakisanosti limfnih žlez. Lahko tudi zaradi izločanja odpadnih snovi, ki bi jih sicer morali izločiti ledvice in črevo ali skozi kožo.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 7, zelena 4, peteršilj 2, špinača 3
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • špinača

Vnetje ven – flebitis

Vnetje ven zaradi prevelikih količin škroba in patoloških snovi v telesu.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 7, zelena 4, peteršilj 2, špinača 3
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3

Vnetje želodca – gastritis

Nadloga, ki nastane zaradi čezmernega nastajanja plinov pri nepravilnih kombinacijah zaužite hrane. Povzročajo ga lahko vsi izdelki iz moke, žit in sladkorja, še najhitreje pa to uspe alkoholu. Za tovrstne nevšečnosti so odgovorne tudi vse začimbe: pekoči poper, gorčica, kis, tobak itd.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 7, zelena 4, peteršilj 2, špinača 3
  • špinača

Glavobol

Opozorilo narave, naj telesu privoščimo temeljito čiščenje, s čimer bomo znova vzpostavili ravnotežje v krvi in odpravili njen pretiran pritisk na glavo.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 7, zelena 4, peteršilj 2, špinača 3
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček 8, zelena solata 5, špinača 3
  • špinača

Gripa

Nastane zaradi prevelikega zadrževanja telesnih odpadnih snovi in odpadkov zaužite hrane v telesu, kar daje odlične možnosti za rast in hrano patogenih mikroorganizmov. Prizadete so predvsem dihalne poti, bolezen pa zaznamujeta tudi spremljajoča vročica in izčrpavanje živčevja – vse to povzroča veliko oslabelost.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 7, zelena 4, peteršilj 2, špinača 3
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček 8, zelena 5, redkev 3
  • korenček 8, zelena solata 5, špinača 3
  • hren

Hemeroidi – zlata žila

Strjevanje krvne beljakovine fibrin v koncih žilic v spodnjem delu danke, ki se začne, če jemo preveč kruha ter drugih škrobnih in žitnih živil. Odpraviti moramo odpadne snovi v krvi in spremeniti prehrano.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 7, zelena 4, peteršilj 2, špinača 3
  • korenček 8, špinača 4, repa 2, vodna kreša 2

Impotenca

Nezmožnost spolnega občevanja.

  • korenček
  • korenček 10, pesa 3, kumara3
  • korenček 7, jabolko 6, pesa 3
  • korenček 9, zelena 5, peteršilj 2
  • korenček 9, pesa 3, zelena solata 4
  • korenček 12, peteršilj 4
  • špinača

Išias

Vnetje bedrnega živca ali mišic, ki ga obkrožajo. Zanj se lahko zahvalimo presežku sečne kisline v telesu, ki ga povzroči uživanje mesa, mlečne hrane in jajc – prevelike količine beljakovin živalskega izvora.

  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 9, zelena 5, peteršilj 2
  • korenček 8, pesa 3, zelena 5
  • korenček 12, peteršilj 4
Sok iz granatnega jabolka

Krčne žile

Posledica prehrane, bogate s koncentriranimi škrobi in sladkorji, ki povzročajo nastanek apnenčastih plasti na stenah žil, kar imenujemo krčne žile.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 7, zelena 4, peteršilj 2, špinača 3
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček 8, špinača 4, repa 2, vodna kreša 2
  • špinača

Visok krvni tlak

Posledica nečistoč v krvnih žilah. Zmanjšajte delež kuhane hrane, zlasti jedi iz moke, mlečnih in sladkih jedi, ter povečajte uživanje surovega sadja, sokov in solat. Pri nizkem tlaku pijte samo čist korenjev sok. Uživajte pripravke na osnovi cvetnega prahu.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 7, zelena 4, peteršilj 2, špinača 3
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • špinača

Pljučnica

Vnetje pljučnih tkiv zaradi povečanih količin sluzi in drugih patoloških snovi v organizmu. Najpogosteje je posledica prekomernega uživanja mleka, škroba in sladkorja.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček 8, zelena 5, redkev 3
  • hren

Prehlad

Prehlade preprečujemo z brezsluzno prehrano iz surove zelenjave in sadja z dodatkom velikih količin svežih sokov.

  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček 8, zelena 5, redkev 3
  • korenček 11, redkev 5
  • hren

Revmatizem

Mesa in mesnih izdelkov ne moremo prebaviti, ne da bi v telesu nakopičili presežek sečne kisline. Če se ta kislina zadrži v telesu, jo vsrkajo mišice in prej ali slej kristalizira. Ostri kristali sečne kisline so vzrok bolečin pri revmatizmu.

  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček 10, špinača 6

Težave s prostato

Posledica bodisi ekscesov ali dolgoletnega pomanjkanja življenjsko pomembnih živih hranil v prehrani. Priporočljivo je uživanje pripravkov, ki vsebujejo cvetni prah.

  • korenček
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček 10, špinača 6
  • korenček, beluši in zelena solata
  • limona

Težave z jetri in žolčem

Posledica prehrane, v kateri je preveč devitaliziranih in koncentriranih škrobov, sladkorjev, maščob in mesa. Pivo, vino in žgane pijače so tudi poglavitni dejavnih pri nastalih težavah. Najpogostejši vzrok težav z žolčem je uživanje ocvrte in mastne hrane.

  • korenček
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 11, pesa 3, kokos 2
  • korenček 9, zelena 5, peteršilj 2
  • korenček 9, regrat 3, zelena solata 4

Težave z ledvicami

Posledica nepravilnega in nezadostnega izločanja odpadnih snovi pri uživanju mesa. Poglavitni dejavnik za težave z ledvicami je prekomerno pitje piva in žganih pijač.

  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček 10, špinača 6
  • korenček 9, zelena 5, peteršilj 2
  • korenček 11, pesa 3, kokos 2
  • korenček 12, peteršilj 4

Zaprtje, zapeka

Če je debelo črevo polno strupov, nastane pomanjkljiva usklajenost živčne in mišične funkcije črevesja. Pretirano uživanje devitalizirane hrane privede do lene črevesne dejavnosti.

  • korenček 10, špinača 6
  • špinača
  • korenček 10, pesa 3, kumara 3
  • korenček

Korenček je kralj zdravja

Kot vidite, je korenčkov sok udeležen domala v vseh kombinacijah. Ko popijemo korenčkov sok, je tako, kot bi sončni žarek posijal v naše telo.
Zdravi nam vse telo, ker vpliva zelo zdravilno na jetra, ki pa imajo poglavitno vlogo pri čiščenju našega telesa in so prizadeta pri vseh bolezenskih stanjih. Korenčkov sok vpliva blagodejno na žleze, oči, možgane, kosti – skratka na vse vitalne organe.

Že če pijemo sam korenčkov sok, naredimo veliko za naše zdravje, še več pa dosežemo z ustreznimi, zgoraj opisanimi kombinacijami. Zato nič ne pomišljajte in si priskrbite sokovnik, saj lahko brez sokovnika naredimo le sok iz pomaranč, grenivk in limon. Denar, vložen v nakup, se vam bo kmalu povrnil z obrestmi, in sicer v obliki trdnega zdravja.

Zelo pomembno je, da iztisnjen sok popijemo takoj, saj je sveže pripravljen tudi najbolj okusen. Če nekaj časa stoji, se začne kvariti in izgubljati na vsebnosti koristnih snovi. Uživajte ob pitju! Vsak požirek v ustih dobro premešajte s slino in šele nato pogoltnite – enako kot bi jedli in pili.

Koliko soka naj popijemo na dan?

Osnovno pravilo se glasi: kolikor nam prija. Če kdo tega ali onega soka ne prenese, naj se z njim ne sili. Pretiravati ni dobro – ne cele litre, kot priporočajo nekateri. Dva ali trije decilitri naenkrat naj bi bilo kar dovolj, v vsem dnevu pa od pol do enega litra. Odloči pa naj se vsak posameznik. Sokove grenivk, pomaranč in še zlasti limon pijte v majhnih količinah, če pa vas strese – prekinite.

Ker ni mogoče navesti vseh bolezni, ki tarejo človeštvo, sem opisala le najpogostejše. Največ gradiva sem povzela po knjigi Normana W. Walkerja “Sveži zelenjavni in sadni sokovi”.

Dragica Friedl, foto: stockxpert, Dreamstime

NAJNOVEJŠE