0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKatere baterije lahko recikliramo?

Katere baterije lahko recikliramo?

MORDA VAS ZANIMA

Baterije, na katerih piše, da jih lahko ponovno napolnimo je potrebno nujno reciklirati! Hibridne baterije, kiso narejene iz niklja-kadmija ter niklja-kovine vsebujejo težke kovine.

Na začetku devedesetih let so tovarne prenehale s proizvodnjo alkalnih (AAA, AA, A, C in D) baterij, ki vsebujejo živo srebro kot antioksidant. Zato novejše baterije niso več strupene, vsebujejo pa kovinski ovoj, zato jih lahko recikliramo z ostalo odpadno kovino. Vseeno pa bodite pozorni, da resnično izpraznjene.

- Oglas -

Pozorni pa bodite tudi na to, da smetnjak ni neprodušno zaprt, saj lahko še vedno izpustijo nekaj vodika, kar lahko sproži neke vrste manjšo eksplozijo, ko smetnjak odprete.

Baterije, ki vsebujejo svinec, NiCd, NiMH ter litij, so tiste, katere so dejansko strupene. Danes tudi baterije, ki vsebujejo živosrebrov oksid, niso več v splošni uporabi, vendar pa je potrebno reciklirati tudi te, če jih imate morda še kje doma.

Torej, kratki povzetek – baterije, ki so za večkratno uporabo je nujno potrebno reciklirati. Tiste, ki pa so za enkratno uporabo pa lahko enostavno vržemo v smeti.

.

NAJNOVEJŠE