0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPilates: Vadba za dobro počutje in hujšanje

Pilates: Vadba za dobro počutje in hujšanje

MORDA VAS ZANIMA

V jeseni se naše možnosti za rekreacijo v zunanjem okolju nekoliko zmanjšajo in če želimo poskrbeti za zdravo telo in kondicijo tudi v hladnejših mesecih, se moramo poslužiti vadb v notranjih prostorih. Tokrat bomo predstavili zakaj in predvsem za koga je najbolj koristna vadba pilates.

- Oglas -

Pilates povezuje vaje za krepitev, gibljivost in vaje, kjer kot obremenitev uporabljamo upor lastne teže. Vadbo je iznašel Joseph Hubertus leta 1880 v Nemčiji. Skupaj s soprogo sta v New Yorku ustanovila Pilates Studio, ki obstaja še danes.

Pilates

Krepitev notranjih mišic oz. mišic katerih se pogosto sploh ne zavedamo

Katere mišice najpogosteje uporabljate čez dan? Večina ljudi uporablja predvsem mišice rok in nog ter se ne zaveda, da zanemarja celo vrsto drugih mišic v sredini telesa. Središče telesa obsega trebuh, spodnji del hrbta ter boke in zadnjico. Joseph Pilates je območje mišic med prsnim košem in medenico poimenoval center moči. Pri pilatesu se vaje izvajajo iz središča telesa in so usmerjene predvsem na krepitev centra moči. Mišična masa tega centra je sestavljena iz globokih trebušnih mišic, ki dajejo telesu oporo. Poleg tega mišice centra moči varujejo notranje organe. Globoke mišice hrbta utrjujejo ledveni del hrbtenice. Poševne trebušne mišice, ki so tudi del centra moči, omogočajo stranski zasuk telesa. Na spodnjem koncu središča telesa so mišice medeničnega dna, ki ščitijo notranje organe in vplivajo na delovanje sečil ter spolnih organov. Z aktivacijo centra moči z nagibanjem vstran in naprej izboljšujemo držo telesa.

- Oglas -

Telesna aktivnost, ki odlično dopolnjuje druge vadbe

Pilates je odlična izbira za vse tiste, ki se že tako ali tako redno ukvarjajo s kakšno drugo športno aktivnostjo, saj je bistvo pilates vadbe krepiti mišice trupa in ohraniti naše telo stabilno. S tem se pripravimo na pritiske na naše sklepe pri npr. teku, pritiske na hrbtenico pri odbojki in košarki in ohranimo naše telo gibčno ter močno.

Pilates za nosečnice

Pilates med nosečnostjo je primeren za vse zdrave nosečnice, ki so bile pred nosečnostjo telesno aktivne, v celotnem obdobju nosečnosti. Za nosečnice, ki se pred novim stanjem niso ukvarjale s športnimi aktivnostmi je priporočljivo, da z vadbo pilatesa počakajo do drugega trimesečja nosečnosti. Vadba naj nadalje poteka pod nadzorom strokovno usposobljene osebe. Vadbo je treba nosečnicam prilagoditi, saj se z višanjem nosečnosti poudarja pomembnost primernih položajev in gibov. Za nosečnice na prvem mestu ni primerno ležanje na trebuhu, niti ležanje na hrbtu (zaradi možnosti slabše prekrvavitve matere in ploda). S pilatesom se krepi mišice medeničnega dna, trebuha in presredka, kar omogoča hitrejše okrevanje po porodu.

Med vadbo pilatesa je zelo pomembno pravilno dihanje, ki sprošča. To je lahko predpriprava na pravilno dihanje med samim porodom. Z dihanjem lajšamo porodne bolečine, sproščamo trebušno prepono, kar omogoča lažje gibanje ploda. Pilates tako kot druge športne aktivnosti poveča pretok krvi do ploda, kar plodu zagotavlja maksimalno oskrbo s hranili in kisikom. Poleg omenjenega pilates tudi povečuje prožnost telesa nosečnice, poskrbi za optimalno pozicijo ploda in krepi mišice zgornjega dela telesa (prsni koš, ramena , roke, vrat), kar velja kot dobra priprava na dojenje.

Splošen nasvet pri vsaki vadbi je, da se nosečnica začne zavedati svojega telesa. To namreč igra pomembno vlogo pri porodu in nosečnica lahko začne krepiti predele, ki bodo med porodom morali ostati sproščeni. Dihanje je osnovno pri vadbi pilatesa kot tudi pri porodu. Ne glede na to, katere vadbe se nosečnica udeležuje, je vredno preveriti strokovnost programa, kateremu se želi priključiti. Zelo pomembno je, da inštruktorju lahko zaupa. Prav tako naj se nosečnica o nameravani rekreaciji najprej posvetuje z ginekologom.

Pilates pri težavah s hrbtenico

Mišice vežejo skupaj hrbtenico in medenični obroč ter s svojim usklajenim delovanjem zagotavljajo pravilen, stabilen položaj pri različnih gibih ter držah telesa. Mišice, ki se nahajajo globoko v našem trupu se naraščajo na vsako vretence hrbtenice in jo s tem podpirajo, zato so najbolj pomembne mišice za vzdrževanje stabilnega položaja hrbtenice pri različnih gibih in držah telesa. Na vadbi pilatesa krepimo te mišice.

- Oglas -

Na žalost se ne dogaja redko, da se določenim posameznikom bolečine v hrbtenici po vadbi pilatesa še stopnjujejo. Ljudje, ki imajo lahko predhodno le blage težave s hrbtenico, obiščejo pilates z namenom, da bi si okrepili mišice, ki pomagajo stabilizirati hrbtenico, pa se zgodi ravno nasprotno: težave s hrbtenico se povečajo. Včasih do te mere, da se stanje hrbtenice kritično poslabša. Krivca za to je možno iskati pri organizaciji vadbe, pri inštruktorju ali pa pri samem vadečem. Organizacija vadbe naj bi bila praviloma individualna, saj ima inštruktor težko pregled nad vsemi, ki izvajajo pilates naenkrat v istem prostoru. Poleg tega je lahko odgovorna nezadostna usposobljenost inštruktorjev in sama dojemljivost vadečega posameznika (pogosto so ljudje mnenja, da je pilates zelo nežna vadba, ki ne more izzvati poškodb).

.

NAJNOVEJŠE