DomovVrt & VrtnarjenjePosadite bob tudi na svojem vrtu

Posadite bob tudi na svojem vrtu

Bob je stroฤnica, ki nam bo dala pridelek ลกe pred poletnimi suลกami, je odporna na mraz ter z minerali in vitamini bogata vrtnina. Vremenski pogoji so se skozi leta spremenili in se ลกe spreminjajo. Tako se mora vsaj deloma spremeniti tudi naลก izbor vrtnin, ki jih sejemo ali sadimo. Ker bob spada med metuljnice, tudi bogati tla z duลกikom zaradi simbioze s posebno vrsto bakterijami, zato je nadvse nezahtevna glede gojenja, pa tudi primerna za zeleno gnojenje.

Posadimo bob tudi na svojem vrtu

Ko se odloฤamo za gojenje nove vrtnine, ki je do sedaj nismo vkljuฤili v naลก kolobar, nas tudi skrbi, ฤe jo bomo znali gojiti in ฤe bomo znali pridelek vkljuฤiti v kulinariko. Te dileme bomo poskuลกali razjasniti v nadaljevanju.

Bob je stroฤnica, ki se med vsemi prva seje

To pomeni, da ga, ฤe nam vremenske razmere dopuลกฤajo, lahko sejemo vse od konca februarja, pa do maja. Sicer pa priporoฤamo ฤim zgodnejลกo setev, saj so pridelki boba, ki ga sejemo v maju, manjลกi od tistega, ki ga sejemo v marcu. Prav tako pa se rastline do prvih toplih dneh dovolj utrdijo, da laลพje prenesejo napade razliฤnih ลกkodljivcev. Predvsem nalet uลกi v spomladanski dobi nam lahko povzroฤi, da nam veliko rastlin boba propade. Po navadi (sicer odvisno od sorte) je dolลพina vegetacije od 120 pa do 150 dni. To po pomeni, da je bob tudi prva stroฤnica, ki jo lahko obiramo, in sicer ลพe od junija dalje.

Bob stroฤnica

Uลพivanje in uporaba boba

Tudi pri bobu lahko (enako kakor pri fiลพolu ali grahu) uลพivamo mlade stroke, tako da si lahko iz njih ลพe maja pripravimo okusno pojedino. Sicer pa uporabljamo predvsem zrnje, tako mlado kakor tudi kasneje suho. Zrnje je v kulinariki sploลกno uporabno in ga lahko uporabljamo enako kot fiลพol, torej v razliฤnih enolonฤnicah, juhah, paprikaลกih ali v kombinaciji s krompirjem.

Iz boba lahko pripravimo tudi odliฤna peciva ali pa zmleta zrna dodamo moki pri pripravi kruha. Na tem mestu pa velja opozoriti, da je bob moฤno alergeno ลพivilo, zato moramo biti pri uลพivanju previdni, ลกe posebej, ฤe ne vemo ali smo nanj alergiฤni ali ne. Bob priporoฤamo predvsem zato, ker so njegova zrna bogata z minerali, kot so fosfor, kalcij, ลพelezo, ter vitamini, predvsem iz skupine B.

Bob โ€“ enoletnica na naลกem vrtu

Sicer pa je bob enoletna rastlina, torej raste zgolj eno leto. Poznali so ga ลพe veฤ kot 6000 let pred naลกim ลกtetjem predvsem v mediteranskem svetu, od tam pa se je kasneje razลกiril po celem svetu. To lahko pripiลกemo predvsem dejstvu, da rastlina izredno dobro prenaลกa nizke temperature, zato ga lahko sejemo tako v hladnejลกih kot tudi v toplejลกih krajih. Prav tako pa ga lahko sejemo tudi na viลกjih nadmorskih viลกinah.

Za svojo rast bob potrebuje predvsem dobro osvetlitev ter od srednje teลพka do teลพka tla. Sejemo ga v jamice, ki naj si sledijo v vrsti. V vsako poloลพimo od 2 do 3 semena. Med jamicami naj bo razmak od 20 do 30 cm, oziroma med vrstami od 50 do 60 cm (v vrtiฤku lahko tudi manj, vendar ne manj kot 20 cm).

Paziti moramo pa na to, da bob ne sejemo na enako mesto veฤ let oziroma tam, kjer so pred njim rasle druge stroฤnice, ker sam sebe oziroma tudi druge stroฤnice zelo slabo prenaลกa. Prednost setve boba je gotovo v tem, da ima, tako kot to velja za vse stroฤnice, moลพnost fiksacije duลกika, zato ga ni potrebno gnojiti z duลกiฤnimi gnojili. Med rastno dobo pa mu sicer lahko dodamo nekaj dobro preperelega komposta.

Ker bob v ฤasu zorenja rad poleลพe, priporoฤamo, da mu postavite oporo. Poleg tega, da bo ob opori laลพje rastel, pa nam to olajลกa tudi pobiranje strokov, ki dozorevajo neenakomerno, in sicer od spodaj navzgor.

Bob na vrtu - sajenje

Je pa bob rastlina, ki potrebuje veliko vlage in to ลพe od kalitve dalje. Zato ga moramo, ฤe je suha pomlad ลกe posebej, v ฤasu cvetenja zalivati. Lahko pa med vrste boba posejemo ลกpinaฤo, saj le-ta dobro prekriva tla in s tem zadrลพuje vlago. Rastline moramo tudi okopati, to storimo, ko doseลพe viลกino nekje 5 cm. Zraste nekje od 60 do 80 cm v viลกino. Da hitreje dozori, lahko bobu, takoj ko dozori spodnji strok, odstranimo vrh.

Kaj pa ลกkodljivci?

Najveฤji ลกkodljivec te stroฤnice so uลกi, ki rade napadejo ลพe mlade rastlinice. Bob je za ฤrne uลกi zelo privlaฤne rastlina. Navadno ga napadejo ลพe spomladi, ko so rastline boba ลกe zelo majhne. Listne uลกi zaฤno iz rastlin sesati sok, zaradi ฤesar lahko tudi propadejo. Dejstvo pa je, da ฤrne uลกi pravzaprav redijo mravlje. Mravlje na vrtu in ฤrne uลกi imajo namreฤ zanimiv odnos. Mravlje ฤrne uลกi ลกฤitijo pred naravnimi ลกkodljivci, kot so pikapolonice. V zameno pa od uลกi dobijo lepljivo mano, s katero se prehranjujejo. Ravno zato mravlje uลกi tudi selijo po vrtu. Zato ni dovolj, da na vrtu zatiramo le uลกi, temveฤ moramo zmanjลกati tudi ลกtevilo mravelj.

Za zmanjลกevanje ลกtevila uลกi lahko uporabimo lesni pepel, s katerim rastlino posujemo, uporabimo razliฤna naravna sredstva ali pa jih odstranimo roฤno. Uลกi so sicer sploลกen problem veฤine vrtnin, ki jih navadno imamo na vrtu. Ta problem lahko najbolje reลกimo tako, da privabimo v vrt naravne ลกkodljivce uลกi, kot so pikapolonice in trepetavke. To storimo tako, da si po vrtu zasejemo ลพametnico (tagetes), ki te ลพivalce s svojimi cvetovi privablja na naลก vrt. Lahko pa zasejemo tudi zaฤimbo ลกetraj, ki listne uลกi odganja.

Uporaba boba v prehrani

Predvsem tisti bralci, ki radi zahajate k naลกim sosedom, lahko v Istri in Dalmaciji zasledite jed bob z blitvo.

Za pripravo te okusne jedi potrebujete zgolj pol kilograma boba ter ravno toliko ลกpinaฤe ali blitve, 2 krompirja, 2โ€“3 stroke ฤesna, sol, poper in olje.

Najprej bob v slanem kropu skuhamo. Dokler se kuha, v drugi posodi skuhamo olupljen in narezan krompir. Ko je krompir kuhan, mu dodamo blitvo ter vse skupaj kuhamo, dokler ni kuhana tudi blitva. Vodo nato odcedimo, v ponvi segrejemo olje, dodamo blitvo in krompir ter drobno sesekljan ฤesen in to praลพimo, dokler vsa tekoฤina ne izhlapi. Blitvi nato dodamo ลกe bob ter dobro premeลกamo, zalijemo z malo vode, v kateri se je kuhal. Zaฤinimo s soljo in poprom. Ko se sestavne med seboj poveลพejo, je jed gotova. Preden z jedjo postreลพete, mora stati najmanj 15 minut.

Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agronomije, pozna odgovore na vsa vaลกa vpraลกanja, iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva.

NAJNOVEJล E