Bob je stroฤnica, ki nam bo dala pridelek ลกe pred poletnimi suลกami, je odporna na mraz ter z minerali in vitamini bogata vrtnina. Vremenski pogoji so se skozi leta spremenili in se ลกe spreminjajo. Tako se mora vsaj deloma spremeniti tudi naลก izbor vrtnin, ki jih sejemo ali sadimo. Ker bob spada med metuljnice, tudi bogati tla z duลกikom zaradi simbioze s posebno vrsto bakterijami, zato je nadvse nezahtevna glede gojenja, pa tudi primerna za zeleno gnojenje.
Posadimo bob tudi na svojem vrtu
Ko se odloฤamo za gojenje nove vrtnine, ki je do sedaj nismo vkljuฤili v naลก kolobar, nas tudi skrbi, ฤe jo bomo znali gojiti in ฤe bomo znali pridelek vkljuฤiti v kulinariko. Te dileme bomo poskuลกali razjasniti v nadaljevanju.
Bob je stroฤnica, ki se med vsemi prva seje
To pomeni, da ga, ฤe nam vremenske razmere dopuลกฤajo, lahko sejemo vse od konca februarja, pa do maja. Sicer pa priporoฤamo ฤim zgodnejลกo setev, saj so pridelki boba, ki ga sejemo v maju, manjลกi od tistega, ki ga sejemo v marcu. Prav tako pa se rastline do prvih toplih dneh dovolj utrdijo, da laลพje prenesejo napade razliฤnih ลกkodljivcev. Predvsem nalet uลกi v spomladanski dobi nam lahko povzroฤi, da nam veliko rastlin boba propade. Po navadi (sicer odvisno od sorte) je dolลพina vegetacije od 120 pa do 150 dni. To po pomeni, da je bob tudi prva stroฤnica, ki jo lahko obiramo, in sicer ลพe od junija dalje.

Uลพivanje in uporaba boba
Tudi pri bobu lahko (enako kakor pri fiลพolu ali grahu) uลพivamo mlade stroke, tako da si lahko iz njih ลพe maja pripravimo okusno pojedino. Sicer pa uporabljamo predvsem zrnje, tako mlado kakor tudi kasneje suho. Zrnje je v kulinariki sploลกno uporabno in ga lahko uporabljamo enako kot fiลพol, torej v razliฤnih enolonฤnicah, juhah, paprikaลกih ali v kombinaciji s krompirjem.
Iz boba lahko pripravimo tudi odliฤna peciva ali pa zmleta zrna dodamo moki pri pripravi kruha. Na tem mestu pa velja opozoriti, da je bob moฤno alergeno ลพivilo, zato moramo biti pri uลพivanju previdni, ลกe posebej, ฤe ne vemo ali smo nanj alergiฤni ali ne. Bob priporoฤamo predvsem zato, ker so njegova zrna bogata z minerali, kot so fosfor, kalcij, ลพelezo, ter vitamini, predvsem iz skupine B.
Bob โ enoletnica na naลกem vrtu
Sicer pa je bob enoletna rastlina, torej raste zgolj eno leto. Poznali so ga ลพe veฤ kot 6000 let pred naลกim ลกtetjem predvsem v mediteranskem svetu, od tam pa se je kasneje razลกiril po celem svetu. To lahko pripiลกemo predvsem dejstvu, da rastlina izredno dobro prenaลกa nizke temperature, zato ga lahko sejemo tako v hladnejลกih kot tudi v toplejลกih krajih. Prav tako pa ga lahko sejemo tudi na viลกjih nadmorskih viลกinah.
Za svojo rast bob potrebuje predvsem dobro osvetlitev ter od srednje teลพka do teลพka tla. Sejemo ga v jamice, ki naj si sledijo v vrsti. V vsako poloลพimo od 2 do 3 semena. Med jamicami naj bo razmak od 20 do 30 cm, oziroma med vrstami od 50 do 60 cm (v vrtiฤku lahko tudi manj, vendar ne manj kot 20 cm).
Paziti moramo pa na to, da bob ne sejemo na enako mesto veฤ let oziroma tam, kjer so pred njim rasle druge stroฤnice, ker sam sebe oziroma tudi druge stroฤnice zelo slabo prenaลกa. Prednost setve boba je gotovo v tem, da ima, tako kot to velja za vse stroฤnice, moลพnost fiksacije duลกika, zato ga ni potrebno gnojiti z duลกiฤnimi gnojili. Med rastno dobo pa mu sicer lahko dodamo nekaj dobro preperelega komposta.
Ker bob v ฤasu zorenja rad poleลพe, priporoฤamo, da mu postavite oporo. Poleg tega, da bo ob opori laลพje rastel, pa nam to olajลกa tudi pobiranje strokov, ki dozorevajo neenakomerno, in sicer od spodaj navzgor.

Je pa bob rastlina, ki potrebuje veliko vlage in to ลพe od kalitve dalje. Zato ga moramo, ฤe je suha pomlad ลกe posebej, v ฤasu cvetenja zalivati. Lahko pa med vrste boba posejemo ลกpinaฤo, saj le-ta dobro prekriva tla in s tem zadrลพuje vlago. Rastline moramo tudi okopati, to storimo, ko doseลพe viลกino nekje 5 cm. Zraste nekje od 60 do 80 cm v viลกino. Da hitreje dozori, lahko bobu, takoj ko dozori spodnji strok, odstranimo vrh.
Kaj pa ลกkodljivci?
Najveฤji ลกkodljivec te stroฤnice so uลกi, ki rade napadejo ลพe mlade rastlinice. Bob je za ฤrne uลกi zelo privlaฤne rastlina. Navadno ga napadejo ลพe spomladi, ko so rastline boba ลกe zelo majhne. Listne uลกi zaฤno iz rastlin sesati sok, zaradi ฤesar lahko tudi propadejo. Dejstvo pa je, da ฤrne uลกi pravzaprav redijo mravlje. Mravlje na vrtu in ฤrne uลกi imajo namreฤ zanimiv odnos. Mravlje ฤrne uลกi ลกฤitijo pred naravnimi ลกkodljivci, kot so pikapolonice. V zameno pa od uลกi dobijo lepljivo mano, s katero se prehranjujejo. Ravno zato mravlje uลกi tudi selijo po vrtu. Zato ni dovolj, da na vrtu zatiramo le uลกi, temveฤ moramo zmanjลกati tudi ลกtevilo mravelj.
Za zmanjลกevanje ลกtevila uลกi lahko uporabimo lesni pepel, s katerim rastlino posujemo, uporabimo razliฤna naravna sredstva ali pa jih odstranimo roฤno. Uลกi so sicer sploลกen problem veฤine vrtnin, ki jih navadno imamo na vrtu. Ta problem lahko najbolje reลกimo tako, da privabimo v vrt naravne ลกkodljivce uลกi, kot so pikapolonice in trepetavke. To storimo tako, da si po vrtu zasejemo ลพametnico (tagetes), ki te ลพivalce s svojimi cvetovi privablja na naลก vrt. Lahko pa zasejemo tudi zaฤimbo ลกetraj, ki listne uลกi odganja.

Predvsem tisti bralci, ki radi zahajate k naลกim sosedom, lahko v Istri in Dalmaciji zasledite jed bob z blitvo.
Za pripravo te okusne jedi potrebujete zgolj pol kilograma boba ter ravno toliko ลกpinaฤe ali blitve, 2 krompirja, 2โ3 stroke ฤesna, sol, poper in olje.
Najprej bob v slanem kropu skuhamo. Dokler se kuha, v drugi posodi skuhamo olupljen in narezan krompir. Ko je krompir kuhan, mu dodamo blitvo ter vse skupaj kuhamo, dokler ni kuhana tudi blitva. Vodo nato odcedimo, v ponvi segrejemo olje, dodamo blitvo in krompir ter drobno sesekljan ฤesen in to praลพimo, dokler vsa tekoฤina ne izhlapi. Blitvi nato dodamo ลกe bob ter dobro premeลกamo, zalijemo z malo vode, v kateri se je kuhal. Zaฤinimo s soljo in poprom. Ko se sestavne med seboj poveลพejo, je jed gotova. Preden z jedjo postreลพete, mora stati najmanj 15 minut.


