Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
RubrikeZanimivostiBližnje srečanje s smrtjo

Bližnje srečanje s smrtjo

MORDA VAS ZANIMA

Obsmrtno doživetje je ena najmočnejših izkušenj, kar jih človek lahko doživi. Najpogosteje se pojavi v neposredni smrtni nevarnosti. Ameriški raziskovalci so izvedli zanimivo raziskavo: primerjali so odzive 55 oseb, ki so doživele obsmrtno izkušnjo, in tistih, ki te izkušnje niso imeli.

- Oglas -

Smrt

Izkazalo se je, da ima obsmrtno doživetje bolj biološko kot duhovno podlago. Med sanjanjem naj bi bili dejavni isti predeli možganov kot v trenutku obsmrtne izkušnje. Osebe, ki so takšno izkušnjo doživele, običajno poročajo o potovanju skozi temen tunel, srečanju z močno lučjo in občutku, da je zavest zapustila njihovo telo in lebdela nad njimi. S tega položaja so lahko opazovali dogajanje pod seboj. Podobna doživljanja so značilna tudi za stanje REM spanja, v katerem sanjamo in se nam očesna zrkla premikajo s hitrostjo enega do pet hertzov. Aktivnost možganov je v REM fazi enaka aktivnosti v stanju budnosti. Raziskovalci sklepajo, da naj bi te osebe imele bolj zabrisano mejo med spanjem in budnostjo. Kar 60 odstotkov oseb, ki so poročale o prej omenjenih izkušnjah, je namreč izjavilo, da je doživelo REM spanje tudi v obdobju budnosti. Takšen ‘vdor REM spanja’ se kaže kot nesposobnost premikanja udov v času prebujanja iz spanja, občutenje nenadne šibkosti mišic v nogah ali zaznavanja glasov, ki jih drugi ne slišijo. Med tistimi, ki nikoli niso doživeli obsmrtne izkušnje, je o ‘vdoru REM spanja’ v času budnosti poročala le ena četrtina oseb.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×