0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaArtritis: nova možnost za ublažitev bolečin v kolenu brez operacije

Artritis: nova možnost za ublažitev bolečin v kolenu brez operacije

MORDA VAS ZANIMA

Artritis je eden od najpogostejših vzrokov za kronične bolečine v sklepih. Te so lahko včasih tako hude, da predstavljajo zelo veliko oviro za normalno izvajanje vsakodnevnih obveznosti. Vsaj delna ublažitev bolečin je lahko torej izjemno dragocena. Zdi se, da bodo imele osebe, ki se spopadajo z artritisom, v prihodnje na voljo dodatno možnost za lajšanje bolečin. Raziskovalci iz ZDA so namreč odkrili, da je lahko pri bolečinah v kolenu, povezanih z artritisom, zelo koristen postopek, imenovan embolizacija kolenske arterije. Ena od pomembnih prednosti te metode v primerjavi s klasičnim operativnim posegom je, da gre za neinvaziven postopek, ki poskrbi za hitro ublažitev bolečine. Praviloma postane bolečina bistveno znosnejša že nekaj ur po posegu, učinki pa naj bi bili zaznavni najmanj 12 mesecev.

- Oglas -

Bolniki lahko po postopku bolnišnico zapustijo še isti dan

Osnovni cilj embolizacije kolenske arterije je ublažitev vnetja oziroma blokada vnetnih encimov. Ena od glavnih težav pri artritisu je namreč prav čezmerno sproščanje omenjenih encimov, ki spremlja obrabo hrustanca. Embolizacija kolenske arterije je postopek, ki ne zahteva veliko časa. Običajno namreč traja zgolj uro ali dve, bolniki pa lahko bolnišnico oziroma zdravstveno ustanovo praviloma zapustijo še isti dan. Postopek se začne z vstavitvijo katetra v predel dimelj. Skozi kateter, ki je usmerjen proti kolenskim žilam, se nato injicirajo drobni delci, katerih namen je delna blokada krvnega obtoka, s čimer je dosežena embolizacija. To poskrbi za znižanje vnetnih kazalnikov, posledično pa za občutno ublažitev bolečine.

Metoda kot nalašč za vse, pri katerih bi bil operativni poseg povezan s prevelikim tveganjem

Za koga natančno je opisani poseg še posebej primeren? Kalifornijski raziskovalci, ki so testirali učinkovitost metode pri bolnikih, ki se bojujejo z artritisom, menijo, da gre za odlično možnost za vse, pri katerih bi bila operacija pretirano tvegana (na primer za starostnike, ki so seveda populacija, med katero je artritis še posebej razširjen). Poleg tega pa je lahko embolizacija kolenske arterije dobra rešitev za tiste, pri katerih klasične metode blaženja bolečin, povezanih z artritisom, niso bile učinkovite.

Možna rešitev za tiste, ki jim fizioterapija in zdravila niso v pomoč

Sam postopek ni povsem nov, vendar pred tem še ni bil zares testiran v povezavi z zdravljenjem artritisa. V raziskavo je bilo vključenih 40 pacientov z artritisom, ki niso spadali med primerne kandidate za operacijo oziroma za popolno zamenjavo kolenskega sklepa. Obenem pa je šlo za osebe, pri katerih druge metode lajšanja simptomov artritisa niso imele želenih učinkov. Te metode so zajemale predvsem uporabo nesteroidnih protivnetnih učinkovin in fizioterapijo.

- Oglas -

Občutna ublažitev bolečine, učinki pa so bili zaznavni tudi leto dni po posegu

Povprečna bolečina pred izvedbo posega je znašala 8 točk (na lestvici od 1 do 10). Teden dni po izvedeni embolizaciji kolenske arterije pa je ta številka padla na 3. Raziskovalci so paciente spremljali še kar nekaj časa po izvedenem posegu. Po letu dni je kar 70 odstotkov vseh oseb z artritisom, ki so sodelovale v testiranju, poročalo o najmanj 50-odstotnem zmanjšanju bolečine v primerjavi z obdobjem pred embolizacijo kolenske arterije.

Načrtovana so dodatna testiranja varnosti in učinkovitosti postopka

Postopek naj bi prišel v poštev tudi za bolnike z zelo hudimi bolečinami, ki so posledica artritisa, vendar raziskovalci opozarjajo, da je trenutno še prezgodaj za začetek sistematične uporabe embolizacije kolenske arterije pri artritisu. Pred tem bodo namreč potrebna nekoliko obsežnejša klinična testiranja. Rezultati so torej za zdaj zelo obetavni, vendar bo treba na dokončne zaključke še nekoliko počakati.

.

NAJNOVEJŠE