Zdravje & prehranaKako se pobrati po neuspešni dieti?

Kako se pobrati po neuspešni dieti?

MORDA VAS ZANIMA

Neuspešni poskusi so običajno sestavni del hujšanja. Verjetnost, da vam bo uspelo že v prvem poskusu, je tako žal precej majhna. Zaradi želje po hitri izgubi odvečnih kilogramov se številni odločijo za zelo omejujočo dieto, ki zahteva drastično zmanjšanje kaloričnega vnosa ali pa praktično popolno odpoved določeni skupini makrohranil. Na dolgi rok to za večino ni vzdržno. Ciklu odpovedovanja lahko tako sledi prenajedanje, na koncu pa je številka na tehtnici še višja, kot je bila pred začetkom diete. Seveda pa vam lahko spodleti tudi pri »zdravem hujšanju«, katerega cilj je počasna, a zanesljiva izguba odvečnih kilogramov.

- Oglas -

Čeprav vaš načrt ni temeljil na drastičnih omejitvah, načrtovana prehrana in urnik telesne aktivnosti morda preprosto nista bila primerna za vas. Ne glede na to, kaj je bil razlog, da vam je pri hujšanju spodletelo, je pomembno, da ne vržete puške v koruzo. Svetujemo vam, da upoštevate korake, navedene v nadaljevanju; tako se boste precej lažje pobrali in začeli znova.

1. korak: dobro razmislite, kateri vidiki diete vam niso ustrezali

Reči, da diete preprosto ni delovala, je običajno prepovršno. Tako lahko v prihodnje zlahka ponovite napake, ki ste jih storili tokrat. Prav zato je zelo pomembno, da izluščite tiste vidike diete, ki so bili neprimerni – nasploh in za vas osebno. Je bila težava morda povezana predvsem s tem, da je bil kalorični vnos preprosto premajhen, zato ste bili večino čas lačni? Je bila dieta sestavljena zgolj iz živil, ki jih ne marate pretirano, po drugi strani pa ste se morali popolnoma odpovedati svoji najljubši hrani? Vam je morda spodletelo zato, ker niste imeli prave podpore? Ste si zaradi natrpanega urnika težko vzeli časa za pripravo zdravih obrokov? Če boste dobro razmislili o tem, kateri vidiki so vam povzročali največ težav, boste lahko poiskali načine, kako pri naslednjem poskusu hujšanja že na začetku odpraviti te ovire.

2. korak: ohranite tisto, kar je delovalo

Čeprav je bila dieta neuspešna, ste najverjetneje odkrili dele, ki so vam ustrezali. Morda ste se celo naučili nečesa novega o sebi. Če ste denimo ugotovili, da zvečer sploh ne potrebujete tako obilnih večerij, kot ste jih vajeni sicer, je to vsekakor nekaj, kar je vredno ohraniti, četudi poskus hujšanja kot celota ni bil uspešen. Podobno velja tudi za zanimive recepte za zdrave jedi, ki ste jih morda odkrili med dieto.

Dobro je, da si pozitivne (seveda pa tudi negativne) plati diete zapišete, saj se čez nekaj časa najverjetneje ne boste več spomnili vseh podrobnosti. Spomin nas namreč nemalokrat prevara – prav zato pogosto ponavljamo zelo podobne napake, seveda tudi pri hujšanju. Če boste imeli zapisano črno na belem, kakšen učinek na vas je imelo drastično omejevanje kaloričnega vnosa ali uživanje zelo majhnih količin ogljikovih hidratov, boste naslednjič precej bolje razmislili o tem, ali je določena dieta zares primerna za vas.

3. korak: spoznanja uporabite pri oblikovanju novega načrta hujšanja

- Oglas -

Tako pozitivne kot negativne vidike zadnjega poskusa hujšanja lahko seveda uporabite pri oblikovanju novega načrta. Obstajajo sicer določeni osnovni napotki za uspešno izgubo odvečnih kilogramov, vendar po drugi strani ne smemo podcenjevati individualnih dejavnikov. Če ugotovite, da vam določeno pravilo, povezano s hujšanjem, preprosto ne ustreza, ga zamenjajte s takšnim, ki bo primernejše za vas. Seveda popolnoma brez občutka odpovedovanja najverjetneje ne bo šlo, saj bo nujna sprememba prehranjevalnih navad, pa tudi vaših navad, povezanih s telesno aktivnostjo, vendar je pomembno, da ste pri tem realistični. Načrt prehranjevanja in vadbe naj bo izvedljiv; če se izkaže, da zmorete več, pa lahko seveda postopoma vključite dodatna »pravila«.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×