0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliAli so briketi res primerna hrana za mačke?

Ali so briketi res primerna hrana za mačke?

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav so se različne pasme mačk začele pojavljati šele pred dobrimi 150 leti, nam ta kosmata majhna bitja delajo družbo že zadnjih 9000 let. Mi smo sicer mnenja, da so udomačene, vendar so v primerjavi s psi še vedno precej divje. Tiste, ki se gibljejo zunaj, se pogosto parijo z divjimi mačkami in tako se ohranjajo geni mačk, ki še vedno živijo prosto v naravi, neodvisno od človeka. Ko pobližje spoznamo naravo takšne divje mačke in njene prehranjevalne navade, nam kaj hitro postane jasno, da »super premium« briketi, ki jih kupujemo za našo razvajenko, mogoče le niso najboljša izbira. Kaj pa je potem dobra hrana za mačke? Pojdimo lepo od začetka.

- Oglas -

Ob neprestanem crkljanju lahko doživljajo stres

Prvi stiki mačke s človekom so se pojavili v času, ko smo ljudje začeli gojiti žita. V prostorih, kjer se je žito shranjevalo, so svoj dom našle miši in posledično tudi mačke. Takratni človek je ugotovil, da mu prisotnost mačke koristi, in za njeno dobro opravljeno delo lovljenja miši jo je nagradil s hrano. Mačke so tako našle zatočišče in redno hrano. Tiste, ki so v tem videle prednost in so bile manj plašne od svojih sovrstnic, so s človekom tudi ostale. Počasi so vstopile še v hišne prostore in se s človekom družile vsakodnevno. Prevzeli smo popolno skrb zanje. Dajemo jim hrano, jim čistimo stranišča in jih čohljamo, medtem ko one ostajajo samosvoje in nam v primerjavi s psi ljubezni ne vračajo vedno. Skoraj bi se lahko vprašali, kdo je v bistvu udomačil koga. Smo res mi udomačili mačke ali so mogoče one nas?

Mačja samostojnost je ena glavnih lastnosti, ki mačko razlikuje od psa. Mačka ne potrebuje naše družbe neprestano, da bi bila zadovoljna. Večini mačk pretirana pozornost sploh ne ustreza in ob neprestanem crkljanju lahko doživljajo tudi stres. Mačke v naravi so namreč samotarke. Nikoli ne živijo v tropih, ampak pridejo skupaj samo v času parjenja. Sicer je vsaka mačka v naravi zase in tudi sama skrbi za svojo hrano. Domače mačke, ki imajo možnost, da se gibljejo zunaj hiše, si bodo zato velikokrat same ujele kakšen obrok. Pogosto je to miška, ptiček ali pa mogoče martinček, ki se je sprehodil čez naše dvorišče. Lov jim je enostavno v krvi in lovile bodo tudi site, samo za zabavo oziroma samo zato, da potešijo svoje nagone. Če želimo vedeti, kaj je najboljša hrana za mačko, samo poglejmo v naravo.

Mačke so obvezujoče mesojedke

Kaj so mačke jedle, preden so začele sobivati s človekom? V bistvu vse živali, ki so bile manjše od njih in so jih lahko ujele. Na jedilniku so bili glodavci (miši, podgane, rovke, tudi zajec), ptiči (predvsem vrabci in taščice), pa tudi žuželke in manjši plazilci (pajki, kobilice, kuščarji in kače). Verjetno ste se ob tem jedilniku kar malce zgrozili in si kar ne morete predstavljati, da bi se vaša kosmata kepica mastila s katero od naštetih živali. Vendar verjemite ali ne, to je njihova izvorna hrana in zato tista, ki je najustreznejša zanje. Narava je mačje telo izgradila na način, da takšno hrano najbolj optimalno sprejemajo in imajo od nje največ koristi.

- Oglas -
Kakšno hrano kupiti za mačke

Tip hrane je druga pomembna lastnost, ki mačko razlikuje od psa. V osnovi sta sicer oba mesojeda, vendar je mačka t.i. »obligatorni karnivor«, kar pomeni »obvezujoči mesojedec«. Medtem ko se je pes skozi leta sobivanja s človekom navadil na raznoliko hrano in delno lahko prebavlja tudi žita in zelenjavo, mačka ostaja strog mesojedec. Mogoče je k temu pripomoglo ohranjanje genov njene divje sorodnice iz narave ali pa njen samosvoj značaj. Dejstvo ostaja, da je mačka prilagojena za prebavo beljakovin in maščob in vsekakor ne ogljikovih hidratov iz žit in zelenjave. Zdaj pa pojdite v trgovino za male živali in preberite etikete na mačji hrani.

Težko boste našli takšno, ki ne vsebuje žit. Če vam jo bo celo uspelo najti, bodo žita nadomestila zelenjava in sadje. Kaj pa mesne konzerve in vrečke? Velikokrat so dodani žitna moka, škrob in celo sladkor, da se ustvari prava struktura. Tudi »100-odstotno mesne« konzerve in vrečke so lahko vprašljive. Če je na deklaraciji navedeno »stranski proizvodi mesa«, verjemite, da je v tisti konzervi ali vrečki zelo malo mesa, veliko pa neprebavljivih delov živali (dlaka, roževina) in pa mesni odrezki, ki se niso uporabili za človeško prehrano.

Narava predvidela, da bodo vso potrebno vodo dobile iz hrane

Je pa tu še druga težava z briketi. Odvzeta jim je vsa voda, saj bi se sicer hitro pokvarili. Pri psih to načeloma ni takšna težava, saj se po obroku z briketi obilno napijejo vode iz posode, medtem ko mačke niso najboljše prijateljice s stoječo vodo iz posodic. Zakaj je tako? Mačke v primerjavi s psi ne bodo iskale vode, tudi če bodo zelo žejne. Narava je namreč predvidela, da bodo vso potrebno vodo dobile iz hrane, ki si jo ulovijo. V naravi je res tako. Vsaka miška oziroma druga mala živalca je tako kot človek sestavljena iz 70 % vode.

Drugi vzrok, zakaj mačke nerade pijejo iz posode za vodo, je vonj. Mačke so namreč zelo občutljive na različne vonje. Klorirana voda iz pipe z drugimi primesmi, postana voda, ki stoji dalj časa v posodi, ali pa plastična posoda, ki svoj vonj oddaja v vodo, jih lahko odbijajo celo do takšne mere, da sploh ne bodo pile.

- Oglas -

Tretji možni vzrok pa je stresno okolje. Medtem ko mačke jedo, pijejo in opravljajo svoje potrebe na mačjem stranišču, potrebujejo svoj mir. Če je posodica za vodo nameščena v hrupni sobi, jih to lahko odbija do te mere, da ne bodo pile. Nekateri lastniki poročajo, da mačke zmoti tudi to, da posodica za vodo in posodica za hrano stojita druga ob drugi. Ko so mačkam posodico za vodo prestavili na drug konec sobe ali celo v drugo sobo, so mačke raje pile iz nje. Pa še ena stvar. Če imate več mačk, morate nujno poskrbeti, da ima vsaka svojo posodo za hrano, svojo posodo za vodo in tudi svoje mačje stranišče. Ob več mačkah na kupu namreč lahko prihaja do medsebojnih merjenj moči. Ker so mačke samotarke in v naravi ne živijo v tropih, jim bližina drugih mačk lahko povzroča stres.

V primerjavi s stoječo vodo v posodici je tekoča oziroma sveža voda boljša izbira za mačke. Veliko mačk se navadi, da skočijo na umivalnik in pijejo vodo iz pipe. Obstajajo tudi mačje fontane, ki jih lahko kupite v nekaterih trgovinah za male živali. V teh fontanah voda neprestano kroži in se prečiščuje, tako da ima mačka vedno na voljo svežo in tekočo vodo. Najboljše pa je, da poskrbite za njeno naravno prehrano, ki že v osnovi vsebuje veliko vode.

Mačja hrana

Briketi z visokim deležem žit v mačjem organizmu delujejo kot pospeševalci vnetja

Odrasle mačke v primerjavi z odraslimi psi potrebujejo dva- do trikrat več beljakovin v svoji prehrani. Beljakovin ne potrebujejo samo za rast in vzdrževanje telesa, ampak jih uporabljajo tudi kot vir energije. Briketi z visokim deležem žit v mačjem organizmu delujejo kot pospeševalci vnetja. Zamaščenost jeter, vnetja ledvic in mehurja so tako lahko le logična posledica nepravilne prehrane. V bistvu vsa najpogostejša obolenja pri mačkah lahko povežemo z nepravilno prehrano. Poglejmo si recimo zobni kamen. Zobne obloge in izgube zob zaradi močnega vnetja dlesni so pri mačkah precej pogoste. Z briketi so namreč mačke nehale žvečiti. Poleg tega so briketi suhi in se lepijo na zobe.

Če temu prištejemo še pomanjkljivo pitje vode, se zobne obloge zelo hitro naberejo in ko enkrat otrdijo, jih lahko odstranimo le še mehansko. Naravna hrana se ne lepi na zobe. Poleg tega z naravno hrano mačke spet začnejo žvečiti. Ob žvečenju se tvori slina, ki dodatno spira površino zob. Za takšno hrano vam bosta hvaležna želodček in črevesje vaše mačke. Jetra in ledvica ne bodo več obremenjena. Ker bo dovolj tekočine, se bodo ledvice in mehur spirali in ob takšni hrani, ki ne pospešuje vnetja, bodo vnetja sečil postala preteklost. Preventiva je boljša kot kurativa. Zakaj ne bi svoji mački privoščili le najboljše in z naravno hrano pričeli že danes. Majhen korak za vas, a še kako velik za vašo muco.

Nasvet glede jedilnika

Mačke veljajo za precej izbirčna bitja. Hitro se navadijo na določen okus in jih je velikokrat težko prepričati v kaj drugega. Zato začnite postopoma. Če se vam ne da študirati, kaj vse vsebuje zdrav mačji obrok in nimate časa hoditi do mesarja, bodo za začetek povsem dobre že kakovostne 100-odstotno mesne konzerve. V primerjavi z briketi namreč vsebujejo veliko vode in, kar je najpomembnejše, zadosti beljakovin. Najprej poskusite z malo, kot posladek, ko se enkrat mačka na nov okus navadi, pa to lahko nadomesti obrok briketov.

Preberite tudi:

.

NAJNOVEJŠE