0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNajpogostejši vzroki za kožna obolenja pri mačkah

Najpogostejši vzroki za kožna obolenja pri mačkah

MORDA VAS ZANIMA

Mačke so izpostavljene tveganju za številne kožne bolezni, ki lahko resno ogrozijo njihove zdravje, zato morate biti pozorni na stanje njihove kože oziroma dlake. Posebej morate biti pozorni na predele, ki so manj izpostavljeni, denimo znotraj ušes, pa tudi na podplate in kremplje. Pregledovanje mačjega kožuha naj postane del vaše vsakodnevne rutine, ki ga lahko spremenite tudi v igro.

- Oglas -

Kožne bolezni pri mačkah

Vzroki za kožne bolezni pri mačkah

Do kožnih obolenj pri mačkah prihaja zaradi različnih vzrokov. Pogosto gre za infekcijo, a ne vedno, mačke pa lahko prizadene tudi več kožnih bolezni oziroma težav hkrati. Izpostavljamo le nekaj najpogostejših med njimi.

Paraziti:

Bolhe spadajo med glavne povzročitelje kožnih težav pri mačkah. Pogosto lahko povzročijo alergijsko reakcijo, ki jo spremljajo srbenje, kraste, izguba dlake in prekomerno praskanje. Po drugi strani pa mnogim mačkam bolhe ne povzročajo posebnih simptomov. Zaradi dejstva, da bolhe prenašajo bolezni, ki so zelo pogoste pri mačkah, je nujna redna preventiva, s katero zmanjšate tveganje, da vašo mačko napadejo bolhe. Problematični pa so lahko tudi drugi paraziti, na primer klopi, garje in pršice.

- Oglas -

Infekcije:

Infekcije oziroma okužbe so lahko bakterijske, glivične ali virusne. Do bakterijskih okužb prihaja najpogosteje zaradi ran, ki nastanejo med mačjimi pretepi. Sterilizacija/kastracija vaše mačke oziroma vašega mačka bistveno zmanjša možnost za tovrstne poškodbe, seveda pa prinaša tudi mnoge druge koristi. Med glivičnimi okužbami po pogostosti izstopajo lišaji, ki se prenašajo, ko pride vaša mačka v stik z drugimi, okuženimi mačkami, včasih pa celo po zraku. Virusne infekcije so načeloma precej redkejše, a kljub temu jih ne smete spregledati, saj so lahko včasih tudi življenjsko nevarne.

Alergije in preobčutljivost na določene snovi:

Kožne reakcije so lahko tudi posledica stika z določenimi alergeni, kot so na primer cvetni prah, nekatere sestavine v prehrani, kemikalije in podobno. Pri tej vrsti kožnih težav pri mačkah je prav tako zelo pogosto prisotno praskanje, ki lahko privede tudi do samopoškodbe, velikokrat pa pride tudi do tanjšanja kožuha in razjed na smrčku.

Druge zdravstvene težave:

Včasih so kožna obolenja pri mačkah samo simptom drugih, lahko tudi precej resnejših bolezni. Med drugim je tako lahko vzrok za kožne spremembe artritis, zobna bolezen, nepravilno delujoča ščitnica ali celo rak.

Čim prej do veterinarja

Mnoge mačje bolezni se lahko prenesejo tudi na ljudi, zato ne smete odlašati z obiskom veterinarja, če odkrijete kakršne koli spremembe. S pomočjo natančnega opisa simptomov, ki ste jih opazili pri svoji mački, bo veterinar precej lažje postavil ustrezno diagnozo in pričel z zdravljenjem. Uspešnost zdravljenja je v prvi vrsti odvisna od bolezni, ki jo ima vaša mačka, velik vpliv na uspeh pa ima tudi zgodnji začetek zdravljenja, ki je pogosto kombinacija odpravljanja samega vzroka bolezni in blaženja simptomov, kot je denimo srbečica. V nekaterih primerih sicer popolna ozdravitev ni mogoče, kljub temu pa obstajajo številne možnosti za lajšanje težav.

.

NAJNOVEJŠE