Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaVlada zvišuje trošarino na cigarete

Vlada zvišuje trošarino na cigarete

MORDA VAS ZANIMA

Protitobačni zakon dobiva novo obliko. Na vladi so se odločili, da ne bodo uvedli tobačnega centa, pač pa zvišali trošarine. Predlog o enotni embalaži tobačnih izdelkov ostaja.

- Oglas -

Na vladi so sprejeli predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, s katerim se bo povišala trošarina na cigarete za 5 evrov na 1000 kosov. V poslanski skupini SD imajo pomisleke glede uvedbe enotne embalaže, vendar ta predlog zaenkrat ostaja.

cigarete trošarina

Kajenje želijo preprečiti predvsem med mladimi

Država želi s protitobačnim zakonom preprečiti kajenje med mladostniki in mladimi odraslimi, spodbuditi opuščanje kajenja ter zmanjšati izpostavljenost tobačnemu dimu med mladoletniki, posledično pa prezgodnjo umrljivost, ki je povezana z uporabo tobaka. Za doseganje teh ciljev je vlada zdravstvenemu ministrstvu namenila dodatna sredstva iz proračuna, in sicer najmanj 4 milijone evrov letno.

Zdravstveno ministrstvo mora skupaj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje do konca leta oblikovati tudi ukrepe in načrt njihovega izvajanja. Z omenjenimi ukrepi bi povečali učinkovitost porabe sredstev iz zdravstvene blagajne. Vlada je finančnemu ministrstvu do konca januarja naložila pripravo spremembe uredbe o določitvi zneska trošarine na cigarete, in sicer tako, da se poviša trošarina za 5 evrov na 1000 kosov cigaret.

Prepovedujejo kajenje v zaprtih javnih in delovnih prostorih

- Oglas -

S predlogom novele so v slovenski pravni red vnesene določbe evropske direktive, ki med drugim določa najvišje dovoljene vrednosti emisij, poročanja o emisijah tobačnih izdelkov in njihovih sestavinah ter prepoveduje uporabo dodatkov in arom v teh izdelkih. Evropska direktiva obenem določa označevanje embalaže tobačnih izdelkov z zdravstvenimi opozorili, zagotavlja njihovo sledljivost in varnostne elemente.

Predlog novele bo poleg tobaka za oralno rabo reguliral tudi elektronske cigarete, zeliščne izdelke za kajenje in nove tobačne izdelke. S predlogom so opredeljeni tudi oglaševanje, promocija in sponzoriranje teh izdelkov ter njihova prodaja. Predlog obenem prepoveduje kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Prodajalci tobaka bodo morali po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc enkrat na pet let pridobiti licenco. Pri tem bodo morali plačati zgolj upravno takso, ki znaša 23 evrov. To bodo lahko opravili tudi prek elektronskega obrazca, je pojasnila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×