Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaVlada zvišuje trošarino na cigarete

Vlada zvišuje trošarino na cigarete

MORDA VAS ZANIMA

Protitobačni zakon dobiva novo obliko. Na vladi so se odločili, da ne bodo uvedli tobačnega centa, pač pa zvišali trošarine. Predlog o enotni embalaži tobačnih izdelkov ostaja.

- Oglas -

Na vladi so sprejeli predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, s katerim se bo povišala trošarina na cigarete za 5 evrov na 1000 kosov. V poslanski skupini SD imajo pomisleke glede uvedbe enotne embalaže, vendar ta predlog zaenkrat ostaja.

cigarete trošarina

Kajenje želijo preprečiti predvsem med mladimi

Država želi s protitobačnim zakonom preprečiti kajenje med mladostniki in mladimi odraslimi, spodbuditi opuščanje kajenja ter zmanjšati izpostavljenost tobačnemu dimu med mladoletniki, posledično pa prezgodnjo umrljivost, ki je povezana z uporabo tobaka. Za doseganje teh ciljev je vlada zdravstvenemu ministrstvu namenila dodatna sredstva iz proračuna, in sicer najmanj 4 milijone evrov letno.

Zdravstveno ministrstvo mora skupaj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje do konca leta oblikovati tudi ukrepe in načrt njihovega izvajanja. Z omenjenimi ukrepi bi povečali učinkovitost porabe sredstev iz zdravstvene blagajne. Vlada je finančnemu ministrstvu do konca januarja naložila pripravo spremembe uredbe o določitvi zneska trošarine na cigarete, in sicer tako, da se poviša trošarina za 5 evrov na 1000 kosov cigaret.

Prepovedujejo kajenje v zaprtih javnih in delovnih prostorih

- Oglas -

S predlogom novele so v slovenski pravni red vnesene določbe evropske direktive, ki med drugim določa najvišje dovoljene vrednosti emisij, poročanja o emisijah tobačnih izdelkov in njihovih sestavinah ter prepoveduje uporabo dodatkov in arom v teh izdelkih. Evropska direktiva obenem določa označevanje embalaže tobačnih izdelkov z zdravstvenimi opozorili, zagotavlja njihovo sledljivost in varnostne elemente.

Predlog novele bo poleg tobaka za oralno rabo reguliral tudi elektronske cigarete, zeliščne izdelke za kajenje in nove tobačne izdelke. S predlogom so opredeljeni tudi oglaševanje, promocija in sponzoriranje teh izdelkov ter njihova prodaja. Predlog obenem prepoveduje kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Prodajalci tobaka bodo morali po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc enkrat na pet let pridobiti licenco. Pri tem bodo morali plačati zgolj upravno takso, ki znaša 23 evrov. To bodo lahko opravili tudi prek elektronskega obrazca, je pojasnila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×