0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineMedicinska konplja na recept in po konopljo v lekarno?

Medicinska konplja na recept in po konopljo v lekarno?

MORDA VAS ZANIMA

Bomo na zdravniški recept kmalu lahko dobili vršičke konoplje? Ministrstvo za zdravje namreč spreminja uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog, s čimer bi bolnikom omogočili prav to.

- Oglas -

Če bo spremenjena uredba sprejeta v obliki, ki jo je predlagalo ministrstvo za zdravje, bi to pomenilo, da bi nam zdravnik lahko predpisal na recept sintezne in naravne izvlečke konoplje, po novem pa tudi njene plodne ali cvetne vršičke. Kljub temu gojenje konoplje doma v zdravstvene namene še vedno ne bo dovoljeno.

Medicinska konoplja na recept

Kako jo bodo predpisovali zdravniki?

Stroka bo za posamezno področje, npr. pediatrijo, nevrologijo, paliativno medicino ipd., pripravila strokovne smernice, po katerih bodo zdravniki lahko predpisovali konopljo, so sporočili z zdravstvenega ministrstva. S tem se odpira možnost predpisovanja konoplje na zeleni recept, katerega stroške pokrije zdravstvena zavarovalnica. Predlog je bil v javni razpravi, zdaj sta na vrsti medresorska obravnava in uskladitev pripomb iz javne razprave. O usklajenem predlogu bo nato odločala vlada, so povedali na ministrstvu za zdravje.

- Oglas -

Konoplja iz prve v drugo skupino

Za legalizacijo konoplje v medicinske namene so se zavzemali tudi v poslanski skupini ZL, ki so dosegli premestitev medicinske konoplje iz prve skupine prepovedanih drog. V to skupino so uvrščene substance in rastline, ki so zelo nevarne zdravju. Njihova zloraba lahko povzroči hude posledice in se ne smejo uporabljati v medicini. Konoplja sicer ostaja v tej skupini, a je bila medicinska konoplja – ekstrakti in standardizirani cvetni in plodni vršički – dodana v drugo skupino prepovedanih drog. Sem spadajo zdravju nevarne substance in rastline, ki pa se lahko uporabljajo v medicini.

Gojenja še ne bo

Eden od predlogov parlamentarnega odbora, ki ga ministrstvo za zdravje ni upoštevalo, je bila priprava pravnih podlag, ki bi omogočale pridelavo in predelavo medicinske konoplje. Na ministrstvu pojasnjujejo, da bi bilo za to treba vzpostaviti sistem sledljivosti, nadzora, varnosti in kakovosti pridelave in predelave, za kar bi bila potrebna sprememba zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Katerim bolnikom lahko pomaga?

Pozitivni učinki konoplje so dokazani pri bolnikih z rakom, multiplo sklerozo (lajšanje bolečin), epilepsijo, glavkomom, aidsom (pozitiven vpliv na apetit in telesno težo), Crohnovo boleznijo, nevrološkimi obolenji, pri paliativni oskrbi itd. V medicinske namene jo uporabljajo ponekod v ZDA, v Izraelu, Nemčiji, Italiji, Belgiji, Avstriji, Španiji, Franciji, Romuniji ter na Portugalskem, Češkem, Finskem in Nizozemskem.

.

NAJNOVEJŠE