Konoplja – zamolčana rastlina prihodnosti?

  Konoplja je rastlina, ki v javnosti močno buri duhove in je tako pozitivno kot negativno stigmatizirana. Lahko bi hudomušno rekli, da njen glas seže v deveto vas. Različne zgodbe pričajo o zdravljenjih z njeno pomočjo, uporabna je v tekstilni in kozmetični industriji, za proizvodnjo papirja in je lahko ekološki vir energije.

  konoplja

  Večini znana temnejša plat konoplje pa je odvisnost. Brez dvoma je to rastlina, ki ima bogato ozadje in o kateri se bo še veliko govorilo v prihodnosti. A najprej pokukajmo v zgodovino njene uporabe.

  Nekatere kitajske legende pričajo, da uporaba konoplje sega v leto 2700 pr. n. št., ko je oče kitajske medicine in mislec Šen Nung odkril njene zdravilne učinke. Uporabljal jo naj bi pri različnih zdravilnih obredih kot tudi iz nje pripravljal čaje za lajšanje različnih zdravstvenih tegob. Omenjena je v starodavnih besedilih kot pomembna zdravilna rastlina, ki je pomagala pri zdravljenju več kot sto bolezenskih stanj. Tudi pozneje, 1578 pr. n. št., kitajski zdravilci še naprej omenjajo uporabo konoplje pri zdravljenju slabosti, bruhanja, driske, različnih okužb ter pri krvavitvah …

  Vse o konoplji, njeni zgodovini in uporabi si preberite v tiskani reviji Bodi eko.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte