Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
ŽivaliMačka praska pohištvo: kaj storiti?

Mačka praska pohištvo: kaj storiti?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno niste najbolj navdušeni nad tem, da mačka praska in s tem uničuje vaše najljubše pohištvo. Vendar pa je pomembno, da ohranite mirno kri. Rešitev nikakor ni v kričanju ali celo v fizičnem kaznovanju. Vedeti morate, da je praskanje za mačke instinktivno vedenje. Tako se igrajo, odzivajo na stresne situacije in označujejo svoj teritorij. Hkrati pa s tem tudi brusijo svoje kremplje. S pametnim in umirjenim pristopom lahko mačko precej enostavno odvadite praskanja pohištva.

- Oglas -

Mačka praska pohištvo

Poskrbite, da bo pohištvo za mačko manj vabljivo

Pomemben ukrep pri odvajanju mačke od praskanja pohištva je, da poskrbite, da bo pohištvo čim manj privlačno zanjo. Pomagate si lahko na primer s posebnimi pršili, katerih vonj odvrača mačke. Kot že omenjeno, s praskanjem mačke med drugim označujejo svoj teritorij. Če bodo na pohištvu zaznale vonj, ki je za njih neprijeten, jih to območje najverjetneje ne bo več zanimalo. Pomagate pa si lahko tudi z različnimi prevlekami. Mačje tačke so namreč zelo občutljive. Ko naletijo na drugačno površino oziroma material, jih to pogosto odvrne od nadaljnjega praskanja.

Mački ponudite alternativo

Seveda pa ni dovolj zgolj to, da mačko odvrnete od pohištva, ki ga sicer rada praska, ampak ji morate ponuditi zamenjavo. Priskrbite ji različne predmete, igrače in površine, ki se lahko uničijo. Opazujte, kakšne oblike in materiale ima mačka še posebej rada, nato pa temu prilagodite izbiro. Pazite sicer na to, da mačke ne boste nikoli na silo usmerjali k primernejšim predmetom za praskanje. S tem lahko povzročite precej škode oziroma bo prišlo najverjetneje do povsem nasprotnega odziva, kot bi ga želeli – mačka se bo začela teh predmetov bati. Po drugi strani pa lahko mačko spodbudite z nagradami, kadar namesto pohištva za praskanje izbere primernejše površine.

Včasih pride v poštev tudi krajšanje krempljev

Nekateri svetujejo, da se mačkam, ki pogosto praskajo pohištvo, nekoliko skrajša kremplje. Vse mačke sicer nad tem ne bodo najbolj navdušene, poleg tega pa je pametno, da se tega opravila loti nekdo, ki je dovolj izkušenj. Opozarjamo sicer, da krajšanje krempljev nikakor ni enako popolnemu odstranjevanju krempljev, ki ponekod zajema celo odstranjevanje dela tačk. To je seveda izjemno grob poseg v mačkino telo, ki pogosto povzroči ogromno težav. Na srečo pa je zaradi krutosti v mnogih državah povsem prepovedan.

- Oglas -

Preberite tudi: Mačke z obrazno mimiko izdajo marsikaj o svojem razpoloženju

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×