fbpx
Domov Zdravje & prehrana Je čas za slovo od umetnih konzervansov? Preverite, s čim jih lahko...

Je čas za slovo od umetnih konzervansov? Preverite, s čim jih lahko zamenjamo!

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Konzervansi imajo ključno vlogo pri podaljševanju roka trajanja številnih živil. Obenem pa se pogosto uporabljajo tudi pri kozmetičnih izdelkih in zdravilih. Vendar pa se tu pojavi dilema: brez konzervansov bi se hrana sicer res hitreje pokvarila, vendar pa lahko številni umetni konzervansi resno ogrozijo naše zdravje. Kaj torej izbrati? Zdi se, da so se singapurski znanstveniki končno dokopali do rešitve za to težavo …

Konzervansi v hrani

Lahko flavonoidi iz rastlin nadomestijo za zdravje nevarne umetne konzervanse?

Strokovnjaki že dolgo svarijo pred nevarnostmi umetnih konzervansov. Še posebej problematični naj bi bili tisti, ki se uporabljajo pri mesu. Natrijev nitrat in nitriti lahko na primer zavrejo tvorbo ščitničnih hormonov pri otrocih, povezuje pa se jih celo s povečanim tveganje za številne vrste raka. Vendar pa se zdi po drugi strani skorajda nemogoče, da bi lahko nahranili naraščajočo svetovno populacijo brez uporabe konzervansov.

Singapurski znanstveniki so se tako odločili, da se poskušajo dokopati do rešitve za to težavo. In kot vse kaže, jim je to tudi uspelo. V okviru pred kratkim izvedene raziskave so namreč odkrili, da so lahko flavonoidi, fitokemikalije oziroma vrsta antioksidantov, ki jih lahko najdemo v praktično vseh vrstah sadja in zelenjave, odličen naravni konzervans.

Preberite tudi: So konzervansi varni? Kaj vse morate vedeti o njih?

Flavonoidi so bili pri zaščiti hrane pred bakterijami precej uspešnejši

Znanstveniki z univerze v Singapurju so ugotovili, da so flavonoidi celo učinkovitejši pri zaščiti hrane pred tem, da se pokvari, kot pa umetni konzervansi. Flavonodi so odlično opravili predvsem dve nalogi, ki sta ključni za konzervanse: preprečevanje razmnoževanja bakterij in zaščita pred oksidacijo. Raziskovalci so postavili različna živila na sobno temperaturo. Umetni konzervansi so lahko preprečili razmnoževanje bakterij le za 6 ur, flavonoidi pa kar za dva dni. To, da so flavonoidi odlični naravni konzervansi, pravzaprav niti ne bi smelo biti preveliko presenečenje.

Navsezadnje se rastline prav z njihovo pomočjo branijo pred številnimi patogenimi organizmi. S pogostejšo uporabo flavnoidov bi tako lahko morda sčasoma povsem opustili problematične umetne konzervanse, kar bi bila obenem tudi ugodna rešitev z vidika stroškov proizvodnje prehranskih izdelkov.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×