Zdravje & prehranaJe čas za slovo od umetnih konzervansov? Preverite, s čim jih lahko...

Je čas za slovo od umetnih konzervansov? Preverite, s čim jih lahko zamenjamo!

MORDA VAS ZANIMA

Konzervansi imajo ključno vlogo pri podaljševanju roka trajanja številnih živil. Obenem pa se pogosto uporabljajo tudi pri kozmetičnih izdelkih in zdravilih. Vendar pa se tu pojavi dilema: brez konzervansov bi se hrana sicer res hitreje pokvarila, vendar pa lahko številni umetni konzervansi resno ogrozijo naše zdravje. Kaj torej izbrati? Zdi se, da so se singapurski znanstveniki končno dokopali do rešitve za to težavo …

- Oglas -

Konzervansi v hrani

Lahko flavonoidi iz rastlin nadomestijo za zdravje nevarne umetne konzervanse?

Strokovnjaki že dolgo svarijo pred nevarnostmi umetnih konzervansov. Še posebej problematični naj bi bili tisti, ki se uporabljajo pri mesu. Natrijev nitrat in nitriti lahko na primer zavrejo tvorbo ščitničnih hormonov pri otrocih, povezuje pa se jih celo s povečanim tveganje za številne vrste raka. Vendar pa se zdi po drugi strani skorajda nemogoče, da bi lahko nahranili naraščajočo svetovno populacijo brez uporabe konzervansov.

Singapurski znanstveniki so se tako odločili, da se poskušajo dokopati do rešitve za to težavo. In kot vse kaže, jim je to tudi uspelo. V okviru pred kratkim izvedene raziskave so namreč odkrili, da so lahko flavonoidi, fitokemikalije oziroma vrsta antioksidantov, ki jih lahko najdemo v praktično vseh vrstah sadja in zelenjave, odličen naravni konzervans.

Preberite tudi: So konzervansi varni? Kaj vse morate vedeti o njih?

Flavonoidi so bili pri zaščiti hrane pred bakterijami precej uspešnejši

- Oglas -

Znanstveniki z univerze v Singapurju so ugotovili, da so flavonoidi celo učinkovitejši pri zaščiti hrane pred tem, da se pokvari, kot pa umetni konzervansi. Flavonodi so odlično opravili predvsem dve nalogi, ki sta ključni za konzervanse: preprečevanje razmnoževanja bakterij in zaščita pred oksidacijo. Raziskovalci so postavili različna živila na sobno temperaturo. Umetni konzervansi so lahko preprečili razmnoževanje bakterij le za 6 ur, flavonoidi pa kar za dva dni. To, da so flavonoidi odlični naravni konzervansi, pravzaprav niti ne bi smelo biti preveliko presenečenje.

Navsezadnje se rastline prav z njihovo pomočjo branijo pred številnimi patogenimi organizmi. S pogostejšo uporabo flavnoidov bi tako lahko morda sčasoma povsem opustili problematične umetne konzervanse, kar bi bila obenem tudi ugodna rešitev z vidika stroškov proizvodnje prehranskih izdelkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×