Jože Majes SvetujeLe zakaj me danes boli želodec?

Le zakaj me danes boli želodec?

MORDA VAS ZANIMA

Zakaj me boli želodec se vprašamo, ko se nam zgodi, da nas preseneti bolečina v želodcu. Vprašamo se tudi, kaj smo naredili narobe, kaj smo takega pojedli, česar ne bi smeli. Bolečina v želodcu nas tudi preseka, če smo doživeli hud nenaden stres. Saj veste, dragi bralci, da večina težav pride v naše telo skozi usta in skozi ušesa.

Zakaj me boli želodec?

Nevarno je, če se na bolečine navadimo

- Oglas -

Res je, da nenadna bolečina v želodcu praviloma tudi hitro odide. Nevarneje je to, če nas želodec boli dalj časa, pa se na take bolečine navadimo, češ saj bodo minile. Pri tem vam svetujem, da le pojdite k zdravniku, da vam naredijo preiskave in ugotovijo vzrok bolečin. Ko imate diagnozo, se pač odločite, ali boste uporabili zdravila, ki vam jih bo predpisal zdravnik, ali pa se boste, če bolezen ni smrtno nevarna, zdravili z domačimi tradicionalnimi pripravki.

Preventivni nasveti

Še prej pa bi vam svetoval tole: nikoli se ne najejte do sitega. Oditite od polne mize malo lačni. Preden se lotite kakšne mastne hrane, popijte majhen požirek tinkture iz encijanove korenine ali jušno žlico pelina, namočenega v vodi ali v vinu. Dobra je tudi tinktura tavžentrože ali kordabenedikte. Grenčice namreč vplivajo na živčevje prebavil, da ta izločijo več fermentov, ki hrano temeljiteje predelajo. Ob tem se spomnimo nasvet,a starega več kot 2500 let, ki ga je izrekel sloviti zdravilec Hipokrat: »Jejmo zato, da preživimo, ne živimo zato, da preveč jemo.«

Po neprespani noči z dosti popitega alkohola je zjutraj dobro popiti kozarec vode s sodo bikarbono. Na splošno pa velja, da ne uživajmo preslane hrane, ne pretiravajmo s suhomesnimi izdelki in izdelki, ki vsebujejo veliko soli, prekislo hrano in ne uživajmo preveč trajno konzerviranega mleka. Sicer pa vemo, da želodec prizadene tudi hud stres. Po stalnem stresu ljudje pogosto dobijo rano na želodcu ali dvanajsterniku. Zdravljenje teh težav je uspešno s čaji, olji in če se odpravi stres. Stres pa je danes zelo pogost pojav pri mladih in starejših ljudeh. Že podatek, da skoraj polovica starostnikov v Sloveniji živi pod pragom revščine, nam pove vse. Uživanje slabe hrane ob prisotnosti stresa je prava bomba za naša prebavila, da ne govorim o srčnožilnih boleznih. Prej sem omenil tinkturo encijana. Že majhen požirek encijana nam odpravi slabost v želodcu, občutek lakote in napenjanje.

Čaj za želodec

Kaj še prizadene naš želodec?

Največkrat ugotovijo, da imamo v želodcu preveč kisline. Ob tem se pojavi še povečana količina bakterij Helicobakter pylori. Kislina nam okvari mišico zapiralko v požiralniku, kar nam poškoduje dlesni in površino jezika. Druga težava pa je, da nam primanjkuje želodčne kisline. Občutimo rahlo bolečino v žlički, prisotno pa je tudi moteče napenjanje. Ob tem pa se pogosto pojavlja še želodčna kila. Ob ranah na želodcu pride tudi do krvavitev iz želodca. Če se želodčnih težav pravočasno ne lotimo, pride do pojava prostih radikalov, ki lahko povzročijo raka na želodcu.

- Oglas -

Veliko zgoraj naštetih težav, povezanih z želodcem, se da zdraviti tudi s tradicionalnimi zdravili, ki praviloma nimajo stranskih učinkov. Vendar se je pri tem treba držati reda, diete – tudi duševne, in paziti, kaj damo na krožnik. Pri najtežjih obolenjih pa je treba sodelovati tudi z zdravnikom.

Domača lekarna pri bolečinah v želodcu

Čaj za želodec

Kaj torej moramo imeti doma?

Dobro je, da se je v naši domači lekarni:

 • tinktura encijana,
 • posušen pelin,
 • tavžentroža in kordabenedikta,
 • kak dober čaj, sestavljen iz korenine kolmeža, tavžentrože, rmana, kumine, janeža, gosje trave in melise.

Splošni čaj za želodec

Sestavine:

 • plod kumine, 15 g,
 • plod komarčka, 15 g,
 • plod janeža, 15 g,
 • kamilica, 15 g,
 • rman, 15 g,
 • kolmež, 15 g,
 • slezenovec, 15 g.

Postopek:

V skledi vse skupaj dobro premešamo. Mešanico pospravimo v temno stekleno posodo ali vrečico, ki ne prepušča svetlobe. Čaj si pripravimo tako, da eno čajno žličko mešanice prelijemo z  dvema decilitroma umirjenega kropa. Pustimo stati od pet do deset minut. Takšen čaj je najbolje  ne sladkati, tudi z medom ne. Pijemo ga po požirkih do šest decilitrov na dan.

NAJNOVEJŠE