0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiAli je bolečina, ki jo občutimo v sanjah, resnična?

Ali je bolečina, ki jo občutimo v sanjah, resnična?

MORDA VAS ZANIMA

Sanje so lahko zelo prijetne, polne pomirjajočega dogajanja in pozitivnih simbolov. Po drugi strani pa so lahko sanje tudi zelo mučne in boleče – skorajda dobesedno. »Fizična« bolečina, ki jo občutimo v sanjah, se zdi lahko zelo podobna bolečini, ki jo lahko občutimo, ko smo budni. Toda ali je to »resnična« bolečina?

- Oglas -

Vir bolečine je lahko povsem realen dražljaj, ki ga vkomponiramo v sanje

Povezava med sanjami in bolečino je zelo kompleksna. Tako je nastalo kar precej zanimivih študij, ki so se ukvarjale prav s to povezavo. Eksperiment, ki je bil izveden na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ponuja eno od možnih razlag za realističnost bolečine v sanjah. Razlog je namreč lahko povsem realen dražljaj, ki nam povzroča bolečino, vendar to bolečino vkomponiramo v sanje. Sanje se tako povsem neposredno prilagodijo resničnosti oziroma odzovejo nanjo. Če se na primer med obračanjem udarite ob rob postelje, je možen prenos v sanjski svet (oseba iz vaših sanj vas na primer udari). Tako ni nujno, da se zaradi realne bolečine zbudite. V okviru omenjenega eksperimenta so raziskovalci prostovoljcem, ki so spali, na roko namestili manšete za merjenje krvnega tlaka.

V t. i. REM-fazi spanja so začeli postopoma povečevati pritisk, tako da so prostovoljci začutili rahlo bolečino. Prav REM-faza, za katero je značilno hitro premikanje oči, je tista faza spanja, med katero najpogosteje sanjamo. Ko so se osebe, ki so sodelovale v raziskavi, zbudile, jih je kar nekaj povedalo, da so bile njihove sanje osredinjene okoli bolečine ali poskusov izogibanja bolečini. Pri tem je zanimivo, da je o najbolj intenzivni bolečini med spanjem poročala oseba, ki se je sicer spopadala s precej hudimi bolečinami v kolenu. 

Ali je razlika med »sanjsko« in »pravo« bolečino zares tako velika?

Razlog za zelo živo občutenje bolečine pa je lahko seveda tudi manj očiten. Ni torej nujno, da je naše telo med spanjem zares izpostavljeno dražljajem, ki so krivi za »realno bolečino«. Vir bolečine, ki jo občutimo, kot bi bila povsem realna, so lahko tudi same sanje. Čeprav ne gre za realno bolečino v dobesednem pomenu besede, jo naši možgani na podlagi preteklih izkušenj zaznavajo kot »pravo bolečino«. Toda to še ne pomeni nujno, da je »vse samo v naši glavi« – oziroma bi lahko to rekli tudi za bolečino nasploh. O bolečini težko govorimo v okviru običajne delitve na realno in nerealno. Sama bolečina je namreč občutek, percepcija … torej nekaj, kar se dogaja »v naši glavi«, ne v delu telesa, ki je poškodovan. V tem pogledu ni bistvene razlike med bolečino v sanjah in bolečino, ko smo budni.  Tako ni nenavadno, če ste po tem, ko se zbudite iz sanj, zaznamovanih z bolečino, zelo izmučeni, kot da bi bilo vaše telo resnično povsem razbolelo.

- Oglas -

Sanje, povezane z bolečino, nadpovprečno pogoste pri osebah s kroničnimi bolečinami

Zanimivo je tudi, da so raziskave pokazale, da je občutenje bolečine v sanjah tesno povezano z našim siceršnjim zdravstvenim stanjem. Ljudje, ki imajo precej zdravstvenih težav, se morajo tako tudi v sanjah pogosteje spopadati z občutkom bolečine. Študija, ki je bila izvedena leta 2017, je razkrila, da lahko spopadanje s kroničnimi bolečinami pomeni tudi do tridesetkrat večjo verjetnost za sanje, povezane z bolečino. V ozadju je običajno že opisani princip: »realna bolečina« lahko vpliva na vsebino sanj, le da je vir bolečine transformiran, preobražen v nekaj drugega. Tako se lahko sicer zdi, da gre za bolečino, ki je del sanj, vendar gre v resnici za zabrisovanje meje med sanjami in budnim stanjem oziroma za t. i. interferenco.

.

NAJNOVEJŠE