Kivi – eno najboljših živil proti napihnjenosti

Ali ste pogosto napihnjeni? Tudi če imate občutek, da ste poskusili že praktično vse – vsaj v okviru naravnih možnosti – morda vendarle obstaja rešitev, na katero še niste pomislili. Izsledki, zbrani s pomočjo klinične študije, ki so bili pred nekaj meseci objavljeni v reviji American Journal of Gastroenterology, nakazujejo, da je lahko rešitev precej preprostejša, kot se vam je morda zdelo. Ena od najboljših naravnih rešitev za odpravo in preprečevanje napihnjenosti naj bi bilo namreč redno uživanje dobro znanega sadeža – kivija!

Zaprtje in napihnjenost gresta običajno z roko v roki

Napihnjenost se zdi na prvi pogled precej nedolžna težava, toda če imate izkušnje z malce resnejšo obliko napihnjenosti, se zelo dobro zavedate, da so lahko simptomi izjemno neprijetni. Tudi če ste sicer precej vitki, lahko napihnjenost poskrbi, da ste videti, kot bi bili na pragu poroda. Seveda pa nikakor ne gre zgolj za estetsko težavo. Še precej bolj neprijetni so telesni simptomi. Huda napihnjenost lahko povzroča precej intenzivno bolečino, zato nikakor ni nekaj, kar bi lahko podcenjevali ali preprosto ignorirali.

Za preprečevanje težav z napihnjenostjo je praviloma potreben celosten pristop – redno gibanje, izogibanje pretirano mastni hrani, uporaba probiotikov ipd. Toda z določenimi pripravki je mogoče običajno doseči vsaj začasno izboljšanje. Zelo koristni so lahko zeliščni čaji, na primer komarčkov ali metin čaj. Pomagajo pa lahko tudi živila, ki spodbudijo prebavo. Napihnjenost je namreč običajno tesno povezana z zaprtjem. Ko gre za naravno lajšanje težav z zaprtjem, najprej pomislimo na suhe slive in indijski trpotec, toda morda obstaja celo boljša rešitev – kivi. Čeprav gre za živilo, ki običajno ni posebej izpostavljeno, ko se govori o težavah z zaprtjem in napihnjenostjo, se je izkazalo, da je lahko kivi celo učinkovitejši od suhih sliv in indijskega trpotca …

Učinkovitejše blaženje napihnjenosti in manj težav s »stranskimi učinki«

V raziskavi je sodelovalo 79 oseb, ki so bile razdeljene v tri skupine. Prva skupina je vsakodnevno zaužila dva kivija, druga 100 gramov suhih sliv, tretja pa 12 gramov indijskega trpotca. Raziskava je trajala štiri tedne, v tem obdobju pa so sodelujoči vsakodnevno beležili morebitne prebavne težave, pri čemer so podatke vnašali v posebno aplikacijo. Po štirih tednih je bilo pri vseh skupinah zaznano izboljšanje v primerjavi z začetnim stanjem. Tako indijski trpotec in suhe slive kot kivi so pomagali pri pospešitvi prebave, obenem pa so poskrbeli za bolj zdravo konsistenco blata in za manj naprezanja med odvajanjem. Vendar si je kivi v eni kategoriji pridobil odločilno prednost pred drugima dvema živiloma oziroma dodatkoma. Samo kivi je namreč pomagal tudi pri napihnjenosti.

Poleg tega pa je bilo redno uživanje kivija povezano z najmanj nezaželenimi stranskimi učinki. Težava pri dodatkih, kot so suhe slive in indijski trpotec, je ta, da sicer pomagajo pri ublažitvi osnovnih simptomov, vendar lahko povzročijo drugačne težave, na primer preobčutljivostno reakcijo v črevesju ali diarejo. Zato je potrebna previdnost in potrpežljivost, da najdete ustrezen »odmerek«. Pri kiviju je tovrstnih težav očitno precej manj. Uporaba kivija za lajšanje prebavnih težav je sicer znana že iz tradicionalne kitajske medicine. Čeprav se pri nas kivi redko povezuje s tovrstnimi učinki, ugotovitve, objavljene v reviji American Journal of Gastroenterology, torej niso povsem nove. Toda zakaj natančno je lahko kivi tako koristen za ublažitev težav z zaprtjem in napihnjenostjo? Poleg vlaknin naj bi bil še posebej pomemben proteolitični encim actinidin, ki pomaga pri hitrejši razgradnji beljakovin.