Zdravje & prehrana7 znakov, da ste pod hudim stresom – čeprav si tega morda...

7 znakov, da ste pod hudim stresom – čeprav si tega morda ne priznate

MORDA VAS ZANIMA

Morda se vam zdi, da povsem solidno krmarite med vsakodnevnimi obveznostmi in izzivi ter da ne spadate med tiste ljudi, ki se šibijo pod bremenom stresa. Toda to še ne pomeni, da je to resnica. Pogosto si namreč pripovedujemo laži, da se nam ne bi bilo treba soočiti z realnostjo, saj nas je strah tega, kar bi se lahko zgodilo, če bi (si) priznali, da preprosto ne zmoremo vsega. Toda medtem ko se slepimo, postaja telo pogosto vedno glasnejše. Telo namreč ne laže. Čeprav lahko prenese precejšnje obremenitve, postane napor na določeni točki preprosto prevelik. To sicer ne pomeni nujno, da boste praktično čez noč zboleli, vendar se lahko začnejo počasi kazati številni znaki, ki opozarjajo, da je vaše telo pod kroničnim stresom …

1. Redčenje las

- Oglas -

Čezmerno izpadanje las je lahko seveda povezano z najrazličnejšimi vzroki. Za težave je lahko na primer krivo pomanjkanje določenih hranilnih snovi. Zelo pogost vzrok za pretirano izpadanje las je denimo pomanjkanje železa. Poleg tega je lahko za pospešeno izgubljanje las kriva nepravilno delujoča ščitnica. Med možne razloge za to, da vam lasje izpadajo bolj kot običajno oziroma da postajajo vedno redkejši, pa nedvomno spada tudi kronični stres. Ta lahko med drugim dezaktivira vaše lasne mešičke, ki tako potonejo v nekakšen zimski spanec. Gre za motnjo, imenovano telogeni efluvij. Poleg tega naj bi bil stres eden od dejavnikov, ki prispevajo k avtoimunski motnji, ki je znana kot alopecija areata in ki pogosto zajame tudi druge dele telesa, ne samo lasišče.

2. Oslabljen imunski sistem

Pogosti prehladi in podobne težave so znak oslabljenega imunskega sistema, ki je tako zelo neučinkovit v boju s patogenimi mikroorganizmi. Med dejavnike, ki lahko vodijo do slabitve imunskega sistema, prištevamo tudi kronični stres. Če želite okrepiti svoj imunski sistem, se morate tako zavedati, da ni čas za sprostitev nič manj pomemben kot na primer vitamin D.

3. Težave s kožo

Večja količina kortizola v telesu lahko med drugim privede do pospešenega delovanja lojnic oziroma izločanja precejšnje količine maščobe. Možnost za zamašitev por je tako večja, s tem pa tudi za akne, še posebej ker stres obenem povečuje možnost za vnetni odziv kože. Poleg težav z aknami se lahko zaradi kroničnega stresa pojavijo tudi ekcemi, stres pa naj bi bilo povezan celo s koprivnico.

4. Prebavne težave

Pri prebavnih težavah pogosto najprej pomislimo na hrano, na primer na alergije oziroma preobčutljivost. Čeprav je seveda povsem mogoče, da je vzrok za vaše težave resnično neustrezna prehrana, ne bi smeli prehitro izključiti možnosti, da se v ozadju skriva kronični stres. Ta lahko namreč privede do precej neprijetnih prebavnih težav.

5. Pogosti glavoboli

- Oglas -

Zelo stresno življenje je lahko še posebej problematično za osebe z migrenami. Prav stres je lahko namreč sprožilec migrenskega napada. Poleg tega lahko kronični stres poveča možnost za škripanje z zobmi, znano tudi kot bruksizem, kar lahko prav tako privede do glavobolov.

6. Neredna menstruacija

Povišane ravni kortizola lahko zmedejo sistem, ki uravnava izločanje progesterona in estrogena ter ohranjanje ustreznega ravnovesja med tema dvema hormonoma med posameznimi fazami menstrualnega cikla. Posledično lahko postanejo menstruacije zelo nepredvidljive.

7. Zvonjenje v ušesih

Tinitus je poimenovanje za zelo neprijeten zvok v ušesih, za katerega ni pravega zunanjega vzroka. Tudi ta težava, ki jo včasih spremlja še vrtoglavica, je lahko vsaj deloma povezana s kroničnim stresom. Čeprav strokovnjaki še ne razumejo povsem te povezave, se med napotki za ublažitev težav s tinitusom pogosto znajdejo tudi ukrepi za obvladovanje kroničnega stresa. Tudi tinitus je lahko tako eden od znakov, da niste več kos vsem naporom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×