0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKaj vse lahko kompostiramo?

Kaj vse lahko kompostiramo?

MORDA VAS ZANIMA

Kompostiranje je eden od najboljših načinov za predelavo številnih odpadkov. Na kompost lahko namreč odvržete najrazličnejše odpadke. Tja torej nikakor ne spadajo samo ostanki hrane. Odpadke, primerne za kompostiranje, lahko sicer razdelimo v dve večji skupini. Tako poznamo »zelene kompostne odpadke« oziroma tiste, ki so bogati z dušikom, in »rjave kompostne odpadke«, ki vsebujejo več ogljika.

- Oglas -

Idealno je, da je razmerje med tema dvema vrstama odpadkov približno 1 : 1, vendar manjša odstopanja seveda niso težava, zato se vam ni treba pretirano obremenjevati s to delitvijo. Dobro je sicer, da ste pred odločitvijo za kompostiranje seznanjeni z osnovami, nato pa boste sproti dopolnjevali svoje znanje z različnimi podrobnostmi. Vsekakor je pomembno, da imate še pred začetkom kompostiranja vsaj osnovno znanje o tem, kateri so tisti odpadki, ki jih lahko odvržete na kompost.

Kompostiranje se običajno začne v kuhinji …

Poleg sadnih in zelenjavnih olupkov oziroma ostankov sadja in zelenjave lahko v kuhinji običajno najdemo še precej drugih odpadkov, ki jih je mogoče prav tako kompostirati. Na kompost lahko na primer odvržete tudi kavne usedline, kavne filtre, določene čajne vrečke, papirnate vrečke, kuhane ostanke hrane (npr. testenine in riž), papirnate kuhinjske brisače in servietke, lupine oreščkov, papirnate krožnike za enkratno uporabo (če niso povoščeni), zobotrebce in različne papirnate škatle (npr. embalažo kosmičev ali testenin –  pazite le, da jo boste pred tem raztrgali na čim manjše koščke in da boste odstranili morebitne plastične dele).

Tudi v kopalnici lahko najdemo precej odpadkov, primernih za kompostiranje

Pri kompostiranju se seveda ni treba omejevati samo na kuhinjo. Eden od prostorov, ki ga je smiselno vključiti, je nedvomno tudi kopalnica. Čeprav gre pogosto za najmanjši prostor v stanovanju, lahko tu nastane ogromno odpadkov. Na srečo pa je med njimi kar nekaj takšnih, ki jih lahko brez večjih težav kompostirate. Za začetek lahko na kompost odvržete tulce toaletnega papirja. Če kupujete toaletni papir v lističih, pa lahko dodate tudi papirnati ovoj. Poleg tega so za kompostiranje primerni tudi vložki in tamponi iz 100-odstotnega bombaža, biorazgradljive palčke za ušesa brez plastičnih delov, gobice za prhanje iz naravnih materialov, papirnati robčki in bambusovi ročaji zobnih ščetk

- Oglas -

Drugi odpadki, ki jih lahko odvržete na kompost

Že samo v kuhinji in kopalnici lahko najverjetneje naberete precej odpadkov za vaš kompost. Vendar se s tem seznam odpadkov, ki jih je mogoče kompostirati, nikakor ne izčrpa. Tudi v drugih prostorih se najverjetneje precej redno ustvarjajo odpadki, ki so primerni za kompostiranje. Tako lahko na primer na kompost odvržete tudi star časopisni papir, tekstilna vlakna, ki odpadejo z oblačil med sušenjem v sušilnem stroju, in celo oblačila, izdelana iz naravnih materialov, vendar jih morate pred tem narezati na čim manjše koščke. Podobno kot za oblačila velja tudi za stare brisače, posteljnino in kuhinjske krpe.

Na kompost spadajo tudi iztrebki hišnih ljubljenčkov, na primer kunčji iztrebki, in morebitna stelja, ki jo uporabljate za njihovo bivališče. Razglejte se še po domači pisarni in otroški pisalni mizi. Za kompostiranje so namreč primerni tudi razrezani ostanki starega papirja, računi, šiljenje in kuverte. Kompost pa lahko seveda dopolnite še z odpadki, ki jih najdete oziroma ustvarite v okolici svojega doma – na primer z nagrabljenim suhim listjem, pokošeno travo in z zdrobljenimi vejami.

Če imate v stanovanju kamin, ne pozabite, da lahko kompostirate celo pepel. Prav tako pa lahko na kompost odvržete uporabljene vžigalice in stare vrvi. Podobno kot pri oblačilih morate tudi pri vrveh paziti, da so izdelane iz naravnih, razgradljivih materialov in da so razrezane na manjše koščke. Obenem pa upoštevajte, da lahko uporabite samo vrvi, ki niso povoščene.

 

.

NAJNOVEJŠE