0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastPrecej več razmerij se razvije iz prijateljstva kot iz ljubezni na prvi...

Precej več razmerij se razvije iz prijateljstva kot iz ljubezni na prvi pogled

MORDA VAS ZANIMA

Literarna dela in filmi so polni zgodb o usodni privlačnosti, o ljubezni na prvi pogled, ki udari kot strela z jasnega in te ne izpusti več. Tako pogosto pričakujemo, da se bo tudi v resničnem življenju zgodilo nekaj podobnega. Vendar so tovrstne romantične, idealizirane predstave v precejšnjem nasprotju z realnostjo. Velika večina ljubezenskih razmerij naj bi se namreč razvila iz prijateljstva. To je potrdila tudi ena največjih študij, povezanih s to tematiko, ki je bila julija objavljena v reviji Social Psychological and Personality Science.

- Oglas -

Iskrica nemalokrat preskoči celo po več letih prijateljstva

Raziskavo je vodila Danu Anthony Stinson, profesorica psihologije, zaposlena na univerzi v mestu Victoria, glavnem mestu kanadske province Britanska Kolumbija, ki se z romantičnimi razmerji ukvarja že dve desetletji. Eno od ključnih vprašanj, ki jo pri tem zanimajo, je povezano prav z začetki ljubezenskih odnosov. Pri svojih raziskavah je začela opažati, da je veliko anketirancev navajalo, da so v razmerju z osebo, s katero so bili sprva samo prijatelji, in to pogosto celo več let. Profesorica Stinson je ugotovila, da obstaja zelo malo raziskav, ki bi se ukvarjale prav s preobrazbo izključno prijateljskega odnosa v ljubezensko razmerje. Tako se je odločila, da skupaj s kolegicama pripravi obsežnejšo metaanalizo.

Čeprav je pričakovala, da se bo izkazalo, da se precejšnje število partnerskih odnosov razvije prav iz (dolgotrajnega) prijateljstva, je podatek o tem, kako velik del vseh razmerij se razvije po tej poti, presenetil tudi njo. Pri tem je zanimivo, da je bil tovrsten potek zelo pogost pri praktično vseh starostnih skupinah, ki so bile zajete.

Pri kar 66 odstotkih vseh parov se je odnos razvil iz predhodnega prijateljstva

Obstoječa strokovna literatura je osredotočena predvsem na razmerja, ki se začnejo s pomočjo iskrice, ki preskoči med neznancema. Raziskava profesorice Stinson in njenih sodelavk – Jessice J. Cameron in Lise B. Hoplock – je tako razkrila, da so razmerja, ki temeljijo na takojšnji privlačnosti, morda deležna pretirane pozornosti, tako v strokovni literaturi kot v kulturi nasploh.

- Oglas -

Ob analizi večjega vzorca anket (nekaj manj kot 1900 oseb) se je namreč pokazalo, da je bila pri kar 66 odstotkih parov osnova razmerja prijateljstvo, ki je trajalo od nekaj mesecev pa tudi do več let. Odstotek tovrstnih razmerij pri osebah, ki so del skupnosti LGBTQ, je bil še posebej visok.

Prijateljstvo pogosta osnova tudi pri študentskih parih

Zadnja študija, ki je bila zajeta, je vključevala 300 študentov. Tudi pri tej populaciji je bil čas, ki je bil potreben za razvoj prijateljstva v ljubezensko razmerje, relativno dolg. V povprečju so tako študentski pari, ki so bili sprva samo prijatelji, potrebovali približno 22 mesecev, preden je med njimi preskočila iskrica. Zanimivo je tudi, da je večina oseb povedala, da ima precej raje tovrstna razmerja, ki temeljijo na prijateljstvih. Večina daje torej prednost počasnemu razvoju ljubezenskih čustev, ne ljubezni na prvi pogled in takojšnji kemiji.

Prijateljstvo je lahko torej zelo plodovita osnova za razvoj partnerskega razmerja, vendar je pri tem vsekakor smiselno upoštevati, da se večina vprašanih ni spustila v prijateljski odnos s tem namenom. »Kalkulacije« so torej ne izplačajo, saj bo oseba na drugi strani prej ali slej zaslutila, da imate skrite motive, kar lahko seveda konča tudi samo prijateljstvo. Najuspešnejša razmerja so namreč pogosto tista, ki se iz prijateljstva razvijejo povsem spontano in nepričakovano.

.

NAJNOVEJŠE