Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.
Zdravje & prehrana5 telesnih simptomov, ki spremljajo depresijo

5 telesnih simptomov, ki spremljajo depresijo

MORDA VAS ZANIMA

Depresijo sicer uvrščamo med duševne bolezni, vendar to še ne pomeni, da se ne kaže tudi v obliki določenih fizičnih simptomov. Ti simptomi se lahko seveda razlikujejo od osebe do osebe, vendar obstaja nekaj takšnih, ki so še posebej pogosti …

1. Zelo nizek bolečinski prag

- Oglas -

Ljudje z depresijo se pogosto spopadajo s precej hudimi telesnimi bolečinami. Nekateri to opišejo z besedami, da jih boli že najmanjši premik. Čeprav bi se lahko to na prvi pogled zdelo kot pretiravanje, pa je resnica povsem drugačna. Raziskave namreč razkrivajo, da depresija pogosto zniža bolečinski prag. Četudi je bil vaš bolečinski prag pred tem relativno visok, lahko postanete praktično čez noč precej bolj občutljivi.

Fizične bolečine lahko postanejo stalne spremljevalke vašega vsakdana, kar lahko dodatno poglobi depresivne občutke. Tako je pomembno, da se v okviru zdravljenja naslovijo tudi tovrstne težave oziroma da se ljudem z depresijo, ki jih mučijo tudi hude telesne bolečine, nudi ustrezna pomoč. Še posebej pogoste so sicer bolečine v hrbtu, včasih pa lahko bolečina zajame praktično celotno telo oziroma vse mišice v telesu. Novejše raziskave kažejo, da bi lahko te bolečine opozarjale tudi na povezavo med kroničnimi vnetji v telesu in depresijo.

2. Pogosti glavoboli

Čeprav imajo mnogi ljudje, ki jih je prizadela depresija, nižji bolečinski prag na splošno, so določene vrste bolečine oziroma bolečine v določenih delih telesa še posebej pogoste. Sem nedvomno sodijo glavoboli, še posebej če gre za ponavljajoče se glavobole, ki jih doživljate praktično vsakodnevno.

Običajno sicer ne gre za migrenske glavobole, za katere je značilno, da osebo med napadom skorajda povsem ohromijo, saj so bolečine izjemno hude. Glavoboli, ki so povezani z depresijo, so praviloma nekoliko milejši. Včasih jih lahko občutite tudi zgolj kot napetost na predelu okoli obrvi. Za tovrstne glavobole je torej bolj kot intenzivnost značilno, da se ponavljajo nadpovprečno pogosto.

3. Težave z vidom

- Oglas -

Precej pogost simptom depresije so tudi težave z očmi oziroma z vidom. Večinoma to pomeni rahlo zamegljen vid, zaradi česar imate občutek, da je tisto, kar se v resnici dogaja okoli vas, oddaljeno in nejasno. To lahko seveda še poglobi občutke izoliranosti oziroma nepovezanosti s svetom, ki so zelo značilni za depresijo.

4. Prebavne motnje

Težave s prebavo so sicer še posebej pogosto povezane z anksioznostjo, vendar pa se nemalokrat pojavijo tudi pri ljudeh z depresijo. Tovrstne težave so lahko različnih vrst. Pri nekaterih ljudeh se kot simptom depresije pojavi kronično zaprtje, spet druge pa muči skorajda povsem nasprotna težava, torej ponavljajoča se diareja.

Včasih so lahko tovrstni simptomi manj izraziti – občutite lahko na primer »zgolj« nenavadno napetost v trebuhu, ki ne popusti, čeprav zanjo ni očitnega razloga.

5. Spremembe apetita

Povsem običajno je, da se naš apetit vseskozi nekoliko spreminja. A če je prišlo v relativno kratkem času do večje spremembe, povezane z vašim apetitom, je lahko tudi to eden izmed simptomov depresije. Podobno kot pri prebavnih težavah sta možni dve »skrajnosti«. Depresija se lahko tako kaže v obliki močno zmanjšanega apetita, zaradi česar zelo težko zaužijete dovolj hrane, posledično pa lahko seveda pride do naglega upadanja telesne teže.

Po drugi strani je možno, da depresija povzroči zelo očitno povečanje apetita. Tako nenehno posegate po hrani in se le stežka nasitite, čeprav gre za količine, ki jih še nedolgo tega nikakor ne bi mogli pojesti. Tu gre pogosto za obliko iskanja tolažbe v hrani, zaradi česar se lahko ljudje, ki jih je prizadela depresija, močno zredijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×