0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana4 metode, ki vam pomagajo zaspati v rekordno kratkem času

4 metode, ki vam pomagajo zaspati v rekordno kratkem času

MORDA VAS ZANIMA

Večurno premetavanje v postelji in čakanje, da nas končno premaga spanec, je zagotovo zelo mučno. Čeprav občasno vsi potrebujemo malce več časa, da zaspimo, gre v določenih primerih za drastično obliko te težave, ki lahko preraste v kronično nespečnost. Strah, da vam tudi naslednjo noč ne bo uspelo zaspati še dolgo po odhodu v posteljo, lahko težavo še poglobi: ker ste nervozni oziroma ker se vaš um ne more zares odklopiti, se tudi telo ne umiri.

- Oglas -

Kronična nespečnost običajno zahteva strokovno pomoč, a vsaj za začetek lahko poskusite z določenimi triki, ki so še posebej uporabni za tiste, ki imate težave s spanjem zgolj občasno. V nadaljevanju vam predstavljamo štiri metode, ki lahko pomagajo, da zaspite skorajda neverjetno hitro …

1. Tehnika obratne namere

Kadar imamo težave z nespečnostjo, v postelji pogosto razmišljamo le o tem, kdaj bomo končno zaspali. Vse misli so tako usmerjene v spanec, kar pa je lahko pravzaprav glavna težava, zaradi katere vam ne uspe zaspati, saj s tem ustvarite velik pritisk nase. Ena izmed metod, ki vam lahko pomaga, tako stavi na povsem nasproten pristop.

Namesto da se osredotočate na to, kako čim prej zaspati, si v mislih govorite, da nikakor ne smete zaspati. Gre za t. i. tehniko obratne namere, ki je lahko presenetljivo učinkovita – ne le pri težavah s spanjem, ampak tudi v mnogih drugih situacijah. Če ugotovite, da obratna namera pri vas ne deluje, pa lahko poskusite z malce bolj klasičnim pristopom – na primer z vojaško metodo …

- Oglas -
Kako hitro zaspati

2. Vojaška metoda

Ta tehnika je bila predstavljena v knjigi z naslovom Relax and Win: Championship Performance, katere avtor je Lloyd Winter. Gre za metodo, ki naj bi jo v ZDA uporabljali pri urjenju vojaških pilotov. S pomočjo te metode naj bi bilo mogoče zaspati v manj kot dveh minutah, za popolno obvladanje tehnike pa naj bi bilo potrebnih približno šest tednov redne vaje. Po poročanjih naj bi metoda delovala celo v primeru, ko želimo zaspati v sedečem položaju.

Kaj morate torej storiti? Najprej poskušajte povsem sprostiti svoj obraz, vključno z mišicami ustne votline. Nato sprostite ramena in pustite, da se samodejno spustijo nekoliko navzdol. Sprostite tudi roke. Sledi naj globok izdih in sprostitev prsnega koša. Nato sprostite še noge. Zdaj si poskušajte predstavljati pomirjajoč prizor oziroma okolje, da odženete druge misli. Če to ne pomaga, začnite v mislih ponavljati: »Ne razmišljaj, ne razmišljaj, ne razmišljaj …« 

3. Progresivna mišična relaksacija

Ta tehnika je precej sorodna metodi obratne namere, le da gre tukaj za neposredno aplikacijo na telo oziroma na mišice. Namesto da poskušate sprostiti mišice, jih napnite, počasi, eno za drugo. Sprostitev mišic se bo tako zgodila spontano, kot naravni odziv na pokrčenje. Proces na večino ljudi učinkuje zelo pomirjajoče, progresivna mišična relaksacija pa se pogosto priporoča prav kot pomoč tistim, ki zvečer precej težko zaspijo.

4. Metoda 4 – 7 – 8

Zelo verjetno že poznate različne dihalne vaje. Čeprav lahko tudi metodo 4 – 7 – 8 uvrstimo v to skupino, naj bi bila vendarle nekaj posebnega oziroma še posebej sproščujoča. Mnogi izmed tistih, ki so jo že preizkusili, poročajo, da naj bi bilo mogoče s pomočjo te tehnike zaspati še posebej hitro. Najprej rahlo priprite usta in poskušajte počasi izdihniti čim več zraka. Nato zaprite usta in začnite vdihovati skozi nos ter medtem štejte do 4. Zadržite sapo za 7 sekund. Na koncu izdihnite, ponovno skozi rahlo priprta usta, medtem ko v mislih štejete do 8. Ponavljajte, dokler ne zaspite.

.

NAJNOVEJŠE