Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehrana3 hormoni, ki so lahko krivi za vaš »trebušček«

3 hormoni, ki so lahko krivi za vaš »trebušček«

MORDA VAS ZANIMA

Opažate, da se vam maščoba kopiči predvsem na predelu trebuha? To je pogosta težava, ki velikokrat ni povezana samo s tem, kaj jeste in koliko telovadite, ampak imajo lahko pomemben vpliv tudi hormoni. S tem niso mišljeni le hormoni, ki jih običajno povezujemo s težavami s telesno težo (ščitnični hormoni, inzulin, leptin itn.). Krivci za to, da se ne morete nikakor znebiti odvečne trebušne maščobe, so lahko tudi manj očitne hormonske težave. Kateri so torej tisti hormoni, na katere morate biti prav tako pozorni?

1. Kortizol

- Oglas -

Stres ima precej večji vpliv na vašo telesno težo, kot si morda predstavljate. Kot je znano, se takrat, ko smo pod stresom, sproščajo večje količine kortizola, ki se ga je zato oprijelo ime »stresni hormon«. Povečane količine tega hormona v telesu povzročijo pospešeno pretvorbo sladkorja v maščobo, ki se nato shrani v obliki maščobnih zalog. Ta mehanizem je bil sicer v preteklosti pogosto zelo koristen – te zaloge so našim prednikom denimo omogočale preživetje v časih, ko hrane ni bilo na pretek.

Vendar pa danes tovrstno skladiščenje maščob večinoma ni potrebno in je običajno celo nezaželeno. Če želite preprečiti čezmerno kopičenje maščob v telesu (pogosto se presežek maščob nalaga prav na predelu trebuha), je torej nujno, da zmanjšate količino stresa v svojem življenju. Obenem upoštevajte, da lahko povečano sproščanje kortizola povzroči tudi kofein. Če se nikakor ne uspete znebiti maščobnih oblog na trebuhu, je torej smiselno nekoliko omejiti vnos kave in drugih kofeinskih napitkov.

2. Estrogen

V primeru, da so vrednosti estrogena v telesu normalne, lahko ta hormon celo pomaga pri hujšanju oziroma pri ohranjanju vitke postave. Spodbuja namreč tvorbo inzulina, ki je ključen za uravnavanje krvnega sladkorja. Zaplete pa se, če je estrogena preveč. Takrat namreč obstaja nevarnost za t. i. inzulinsko rezistenco. Ravni sladkorja v krvi ostajajo previsoke, velik del glukoze pa se shrani v obliki maščob. Obstaja kar nekaj možnih razlogov za povišane ravni estrogena v telesu. Ta težava je na primer lahko povezana z uživanjem mesa, polnega steroidov, antibiotikov itn. Hkrati je lahko vzrok v nezadostnem vnosu vlaknin, ki jih lahko najdemo predvsem v živilih, kot so sadje, zelenjava in stročnice. Vlaknine so namreč nujne za redno prebavo, kar omogoča hitro in učinkovito odstranjevanje morebitnih presežkov estrogena.

3. Testosteron

Medtem ko so pri estrogenu običajno problematične povišane ravni, je pri testosteronu težava pogosto skorajda diametralno nasprotna – vsaj ko gre za previsoko telesno težo oziroma kopičenje maščob na predelu trebuha. V tem primeru so namreč problematične predvsem premajhne količine testosterona (ne glede na spol). Ta pojav je pogosto povezan s škodljivimi snovmi, ki smo jim izpostavljeni vsakodnevno – v hrani, kozmetiki, čistilih, v pohištvu itn. Med njimi lahko namreč najdemo kar nekaj takšnih snovi, ki se obnašajo zelo podobno kot estrogen. To zmede telo, med drugim pa se lahko s tem poveča celo nevarnost za raka dojk in jajčnikov ter za endometriozo. Ena izmed posledic snovi, ki v telesu posnemajo estrogen, pa je tudi (navidezno) porušeno razmerje med estrogenom in testosteronom.

- Oglas -

Slednji je med drugim pomemben za rast mišic in za normalno delovanje metabolizma. Če je količina testosterona v primerjavi z estrogenom oziroma z »lažnim estrogenom« prenizka, lahko to pomeni zelo počasen metabolizem, kar privede do poviševanja telesne teže. Tudi v tem primeru pa se odvečna maščoba rada nakopiči prav na predelu trebuha. Ker je rast mišic upočasnjena, imate lahko težave z izoblikovanjem postave, čeprav morda redno telovadite in pazite na to, da je vaša prehrana čim bolj zdrava.

Preberite tudi: Kaj so razlogi za kopičenje maščobe predvsem na predelu trebuha?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×