Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Dom & energija5 znakov, da pretiravate pri zalivanju sobnih rastlin

5 znakov, da pretiravate pri zalivanju sobnih rastlin

MORDA VAS ZANIMA

Pri zalivanju sobnih rastlin ni univerzalnih pravil. Nekatere potrebujejo ogromno vode, spet druge relativno malo in lahko kar precej časa preživijo skorajda povsem brez vode. Nujno je torej, da se prilagodimo potrebam posamezne rastline. Če bomo zalivali premalo, se bo namreč sobna rastlina posušila, po drugi strani pa lahko tudi čezmerno zalivanje prinese nemalo težav. S prepogostim zalivanjem lahko »utopite« sobno rastlino oziroma povzročite postopno gnitje korenin. Tako je pomembno, da ste pozorni na znake, ki opozarjajo, da rastlina ne potrebujete toliko vode …

1. Rumenenje listov rastline ali rjave lise na listih  

- Oglas -

Prvo, na podlagi česar običajno pomislimo, da s sobno rastlino nekaj ni v redu, je nenavadna barva listov. Če postajajo listi, ki so bili včasih zeleni, rumenkaste barve, je lahko to znak, da bi morali nekoliko zmanjšati pogostost zalivanja. Vendar pa lahko rumenjenje listov opozarja tudi na povsem nasprotno težavo, torej na pomanjkanje vode. Ko poskušate ugotoviti, kaj je narobe z zeleno rastlino, torej listi ne bi smeli biti edino, na kar se zanašate, ampak morate biti pozorni tudi na druge dele rastline.

Malce manj dvoumne so sicer lahko rjave zaplate na listih. Tudi v tem primeru gre sicer lahko za posledico prevelike ali pa premajhne količine vode, vendar pa se je mogoče orientirati po tem, kje natančno prihaja do rjavenja. Če listi rjavijo na robovih, rastlini najverjetneje primanjkuje vode. V primeru, da opažate rjave lise po sredini lista, pa je bolj verjetno, da pretiravate z zalivanjem.  

2. Nenehno mokra prst

Kadar sumite, da je težava v tem, da rastlina dobiva preveč vode, je dobro, da preverite vlažnost zemlje po tem, ko sobne rastline nekaj časa niste zalili. V zemljo narahlo potisnite prst, nekaj centimetrov globoko. Če je zemlje kljub temu, da je minilo že kar nekaj časa od zadnjega zalivanja, še vedno vlažna, je to eden izmed pomenljivih znakov, da bi bilo morda smiselno malce zmanjšati količino vode.

3. Mehki, sluzasti peclji

Del rastline, ki lahko prav tako opozarja, da je zalivanje prepogosto, so peclji. Kadar rastlina dobiva preveč vode, postanejo namreč peclji zelo mehki, včasih pa tudi rahlo sluzasti. To je še posebej očitno pri rastlinah, kot so alokazije.

4. Rastlina privablja žuželke

- Oglas -

Ste opazili, da v zadnjem času sobna rastlina privablja nenavadno veliko žuželk, še posebej takšnih, ki povzročajo škodo? To je še eden izmed možnih znakov, da rastlino zalivate prepogosto. Mnoge drobne živali namreč obožujejo vlažno prst.

5. Gnitje korenin

Najbolj zanesljiv pokazatelj tega, ali rastlino zalivate prepogosto ali ne, pa je stanje njenih korenin. Ker so korenine seveda v zemlji, je testiranje v tem primeru nekoliko zahtevnejše. Rastlino boste morali previdno vzeti iz lonca in zelo nežno odstraniti zemljo okoli korenin, da si jih boste lahko ogledali. Če dobiva rastlina preveč vode, postanejo korenine sčasoma temnejše barve ter zelo mehke in zdrizaste na otip. To pomeni, da začenjajo počasi gniti, zato je nujno, da omejite zalivanje in upate, da si rastlina vendarle opomore.

Še bolje pa je, da rastlino čim prej presadite v svežo zemljo, nato pa jo postavite na sončno mesto, v prostor z dobrim prezračevanjem. Včasih sicer preverjanje stanja korenin niti ni potrebno, ampak si lahko pomagate z vohom. Na gnitje korenin namreč običajno opozarja tudi neprijeten, rahlo kiselkast vonj prsti, ki je povezan s čezmernim razmnoževanjem bakterij v neposredni bližini korenin. Tudi za bakterije, ki povzročajo gnitje, je namreč idealno nadpovprečno vlažno okolje.

Preberite tudi: Sobne rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×