0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija5 znakov, da pretiravate pri zalivanju sobnih rastlin

5 znakov, da pretiravate pri zalivanju sobnih rastlin

MORDA VAS ZANIMA

Pri zalivanju sobnih rastlin ni univerzalnih pravil. Nekatere potrebujejo ogromno vode, spet druge relativno malo in lahko kar precej časa preživijo skorajda povsem brez vode. Nujno je torej, da se prilagodimo potrebam posamezne rastline. Če bomo zalivali premalo, se bo namreč sobna rastlina posušila, po drugi strani pa lahko tudi čezmerno zalivanje prinese nemalo težav. S prepogostim zalivanjem lahko »utopite« sobno rastlino oziroma povzročite postopno gnitje korenin. Tako je pomembno, da ste pozorni na znake, ki opozarjajo, da rastlina ne potrebujete toliko vode …

- Oglas -

1. Rumenenje listov rastline ali rjave lise na listih  

Prvo, na podlagi česar običajno pomislimo, da s sobno rastlino nekaj ni v redu, je nenavadna barva listov. Če postajajo listi, ki so bili včasih zeleni, rumenkaste barve, je lahko to znak, da bi morali nekoliko zmanjšati pogostost zalivanja. Vendar pa lahko rumenjenje listov opozarja tudi na povsem nasprotno težavo, torej na pomanjkanje vode. Ko poskušate ugotoviti, kaj je narobe z zeleno rastlino, torej listi ne bi smeli biti edino, na kar se zanašate, ampak morate biti pozorni tudi na druge dele rastline.

Malce manj dvoumne so sicer lahko rjave zaplate na listih. Tudi v tem primeru gre sicer lahko za posledico prevelike ali pa premajhne količine vode, vendar pa se je mogoče orientirati po tem, kje natančno prihaja do rjavenja. Če listi rjavijo na robovih, rastlini najverjetneje primanjkuje vode. V primeru, da opažate rjave lise po sredini lista, pa je bolj verjetno, da pretiravate z zalivanjem.  

2. Nenehno mokra prst

Kadar sumite, da je težava v tem, da rastlina dobiva preveč vode, je dobro, da preverite vlažnost zemlje po tem, ko sobne rastline nekaj časa niste zalili. V zemljo narahlo potisnite prst, nekaj centimetrov globoko. Če je zemlje kljub temu, da je minilo že kar nekaj časa od zadnjega zalivanja, še vedno vlažna, je to eden izmed pomenljivih znakov, da bi bilo morda smiselno malce zmanjšati količino vode.

- Oglas -

3. Mehki, sluzasti peclji

Del rastline, ki lahko prav tako opozarja, da je zalivanje prepogosto, so peclji. Kadar rastlina dobiva preveč vode, postanejo namreč peclji zelo mehki, včasih pa tudi rahlo sluzasti. To je še posebej očitno pri rastlinah, kot so alokazije.

4. Rastlina privablja žuželke

Ste opazili, da v zadnjem času sobna rastlina privablja nenavadno veliko žuželk, še posebej takšnih, ki povzročajo škodo? To je še eden izmed možnih znakov, da rastlino zalivate prepogosto. Mnoge drobne živali namreč obožujejo vlažno prst.

5. Gnitje korenin

Najbolj zanesljiv pokazatelj tega, ali rastlino zalivate prepogosto ali ne, pa je stanje njenih korenin. Ker so korenine seveda v zemlji, je testiranje v tem primeru nekoliko zahtevnejše. Rastlino boste morali previdno vzeti iz lonca in zelo nežno odstraniti zemljo okoli korenin, da si jih boste lahko ogledali. Če dobiva rastlina preveč vode, postanejo korenine sčasoma temnejše barve ter zelo mehke in zdrizaste na otip. To pomeni, da začenjajo počasi gniti, zato je nujno, da omejite zalivanje in upate, da si rastlina vendarle opomore.

Še bolje pa je, da rastlino čim prej presadite v svežo zemljo, nato pa jo postavite na sončno mesto, v prostor z dobrim prezračevanjem. Včasih sicer preverjanje stanja korenin niti ni potrebno, ampak si lahko pomagate z vohom. Na gnitje korenin namreč običajno opozarja tudi neprijeten, rahlo kiselkast vonj prsti, ki je povezan s čezmernim razmnoževanjem bakterij v neposredni bližini korenin. Tudi za bakterije, ki povzročajo gnitje, je namreč idealno nadpovprečno vlažno okolje.

Preberite tudi: Sobne rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe

.

NAJNOVEJŠE