Lepota & kozmetika7 razlogov, zaradi katerih je resveratrol odličen za kožo

7 razlogov, zaradi katerih je resveratrol odličen za kožo

MORDA VAS ZANIMA

Resveratrol velja za enega najmočnejših antioksidantov. Največje količine te snovi lahko najdemo v grozdju oziroma v lupini grozdnih jagod. Gre za pogosto sestavino prehranskih dopolnil za boljše zdravje in počutje. Nemalokrat pa ga najdemo tudi v kozmetičnih izdelkih. Resveratrol je namreč znan po izjemno pozitivnem vplivu na kožo. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj najpomembnejših »kozmetičnih učinkov« tega antioksidanta …

1. Upočasnitev procesa staranja kože

- Oglas -

Proste radikale, ki povzročajo t. i. oksidativni stres, pogosto povezujemo predvsem z negativnimi vplivi na zdravje. Drži sicer, da je lahko čezmerno kopičenje prostih radikalov v telesu povod za številne resne bolezni, vendar pa ima oksidativni stres obenem tudi zelo negativen vpliv na kožo. Povzroča namreč njeno pospešeno staranje, kar praviloma pomeni predvsem zgodnji pojav gubic. Kozmetični izdelki, ki vsebujejo resveratrol, so tako zelo dobra izbira za vse, ki želite upočasniti staranje kože brez zatekanja k bolj drastičnim rešitvam.

2. Zmanjševanje tveganja za kožnega raka

Še bolj kot pospešeno staranje kože, ki je posledica prostih radikalov, pa je problematično dejstvo, da lahko oksidativni stres poveča nevarnost za kožnega raka. S pomočjo antioksidantov, kot je resveratrol, lahko tako zmanjšamo tveganje za to izredno nevarno bolezen, o čemer pričajo tudi znanstvene študije.

Resveratrol za kožo

3. Pomoč pri kožnih vnetjih

Vnetne kožne reakcije se pogosto zdravijo s snovmi, ki imajo lahko ogromno nezaželenih stranskih učinkov. Tako je zanimanje za varnejše možnosti za spopadanje s tovrstnimi težavami zelo veliko. Kot ena izmed rešitev se ponuja prav reservatrol, ki lahko, podobno kot nekateri drugi antioksidanti, zelo uspešno pomaga pri ublažitvi vnetij.

4. Ublažitev težav z aknami

Protivnetni učinki resveratrola so zelo koristni tudi za tiste, ki se spopadate z aknami. Tovrstne težave nikakor niso značilne le za obdobje pubertete, ampak se lahko pojavijo tudi v drugih življenjskih obdobjih, med drugim tudi med prehodom v menopavzo. Resveratrol je koristen predvsem v primerih, ko so akne povezane z vnetnim odzivom imunskega sistema na bakterije.

5. Pospešitev celjenja kože po poškodbah

- Oglas -

Za uspešno celjenje kože oziroma ran po različnih tipih poškodb je nujna pospešena tvorba fibroblastov in keratinocitov, hkrati pa je potreben dodaten kolagen. Resveratrol naj bi imel zelo pozitiven vpliv na celotni proces obnove kože, saj spodbuja hitrejše nastajanje naštetih snovi in celic oziroma tkiv.

6. Hitrejša obnova povrhnjice po pilingu

Občasni pilingi kože so vsekakor zelo priporočljivi. S tem namreč odstranimo odmrle kožne celice in umazanijo. Posledično je koža lepša, vendar pa morate upoštevati, da bo po pilingu nekaj časa malce bolj občutljiva kot običajno. Ko izvedete piling, morate biti zato še posebej pozorni na to, da ste dosledni pri uporabi zaščite pred soncem oziroma pred ultravijoličnimi žarki. Če je mogoče, se je priporočljivo kakšen dan celo čim bolj izogibati sončnim žarkom, še posebej če gre za nekoliko bolj agresivno obliko pilinga. Hkrati pa si lahko pri pospeševanju obnove kožne povrhnjice pomagate tudi z resveratrolom oziroma z izdelki, ki vsebujejo to sestavino. Resveratrol bo, kot omenjeno, spodbudil tvorbo kolagena in pomagal pri tem, da si bo koža opomogla hitreje. Hkrati pa lahko pomaga pri zmanjšanju pordelosti kože, ki je pogost stranski učinek pilinga.

7. Depigmentacija kože

Imate težave z pigmentnimi madeži na koži? Tudi pri tej težavi, ki je pogosto povezana s prepogosto izpostavljenostjo kože sončnim žarkom brez zaščite, lahko pomaga resveratrol. Ta sicer ne more povsem »izbrisati« pigmentnih madežev, vendar naj bi postali z njegovo pomočjo precej manj izraziti. To je povezano predvsem z dejstvom, da lahko resveratrol pomaga pri zaviranju tvorbe tirozinaze – encima, ki je nujen za sintezo melanina. Vendar pa so za zdaj dokazi, ki potrjujejo tovrstne učinke resveratrola, še precej omejeni, zato so potrebne dodatne študije.

Preberite tudi: Resveratrol – močan antioksidant z učinki na zdravje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×