0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIzpadanje las po porodu: 3 nasveti za ublažitev težave

Izpadanje las po porodu: 3 nasveti za ublažitev težave

MORDA VAS ZANIMA

Čezmerno izpadanje las po porodu je zelo pogosta težava, s katero se srečujejo novopečene mamice. Po nekaterih ocenah naj bi prizadela kar približno polovico vseh žensk. Težava je običajno še toliko bolj izrazita zaradi kontrasta: marsikatera nosečnica ima namreč med samo nosečnostjo precej lepše, gostejše lase kot običajno. Izpadanje las po porodu je običajno najbolj izrazito približno tri ali štiri mesece po rojstvu otroka.

- Oglas -

Na srečo je čezmerno izpadanje las po porodu nekaj, kar se sčasoma umiri samo od sebe, vsaj v večini primerov. Pojav je praviloma povezan s hormonskimi spremembami po porodu – ko se torej hormoni vrnejo na stare tire, lahko pričakujete tudi manj izpadanja las. Običajno se to zgodi po približno 6–12 mesecih. Čeprav na hormonske spremembe, ki potekajo v vašem telesu, ne morete neposredno vplivati, pa lahko vendarle naredite nekaj za to, da bodo težave manj moteče. Ponujamo vam nekaj preprostih, a zelo koristnih nasvetov, ki jih je smiselno upoštevati, če vas moti nadpovprečno izrazito izpadanje las po porodu … 

1. Če želite preprečiti izpadanje las po porodu, poskrbite za vnos esencialnih hranil

Skrb za to, da po porodu telesu zagotovite zadostne količine vseh esencialnih hranilnih snovi, seveda ne bi smela biti povezana zgolj z vašimi lasmi. To je namreč ključno za to, da si vaše telo opomore. Pri tem upoštevajte, da se v primeru, da dojite, potreba po esencialnih hranilih poveča, kar pomeni, da potrebujete več teh snovi kot običajno. Ko gre za zdravje las, so določene hranilne snovi še posebej pomembne. Mednje sodijo vitamini iz skupine B, železo, folati (naravna oblika folne kisline) in omega-3-maščobne kisline. Gre za snovi, ki jim sicer nosečnice običajno posvečajo kar nekaj pozornosti. Pomembno je torej predvsem to, da to navado ohranite tudi po porodu. Med mnogimi pozitivnimi učinki bo tudi ublažitev morebitnih težav s čezmernim izpadanjem las.

2. Izogibajte se stresu in poskrbite za čim več spanja

Novorojenček poleg vsega lepega v življenje prinese tudi precej dodatnega stresa. Novopečeni starši pogosto menijo, da se morajo s tem preprosto sprijazniti, podobno kot s tem, da se še kar nekaj časa ne bodo mogli dobro naspati. Čeprav drži, da pogosto obstajajo objektivne okoliščine, zaradi katerih se je praktično nemogoče izogniti stresu in pomanjkanju spanca, pa je vendarle smiselno, da poskušate ohraniti vsaj nekaj stabilnosti na teh dveh področjih. Preložite vsa opravila, ki lahko počakajo – v prostih trenutkih naj imata prednost spanec/počitek in sproščanje. Med drugim lahko to pomaga tu vašim lasem. Telo namreč nujno potrebuje spanec za obnovo celic, kar vključuje tudi celice na vašem lasišču oziroma lasne mešičke. Po drugi strani pa lahko stres poslabša težave z izpadanjem las po porodu. Manj stresa in več spanja tako pomeni manj tovrstnih težav.

- Oglas -

3. Pazite, da las ne boste pretirano obremenjevali

Obdobje po porodu običajno ni čas, ko bi se ženske pretirano obremenjevale s svojimi pričeskami. A če bi želeli ublažiti težave s čezmernim izpadanjem las po porodu, je pomembno, da se zares v celoti izognete vsem nepotrebnim dodatnim obremenitvam. To pomeni čim manj izpostavljanja las toploti, agresivnim barvam za lase ipd. Odsvetovani so tudi pretesni čopi in kite, prav tako pa se izogibajte pretirano agresivnemu česanju oziroma krtačenju las. Seveda pa se priporoča tudi pazljivost pri uporabi negovalnih izdelkov – šampon, ki ga uporabljate, naj bo čim bolj blag, iz naravnih sestavin, ki so nežne do las in lasišča. Tako bo dnevno število izpadlih las precej manjše, kot bi bilo sicer.

.

NAJNOVEJŠE