Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
RubrikeZanimivosti21 dni za rutino?

21 dni za rutino?

MORDA VAS ZANIMA

O naših vsakodnevnih navadah in dejavnostih krožijo številni miti. Eden izmed njih je tudi ta, da za to, da nova navada postane naša rutina, potrebujemo 21 dni. Če ponazorimo s praktičnim primerom – če se danes odločimo, da bomo vsak dan vsaj pol ure namenili telovadbi, bo trajalo 21 dni, da to postane naša rutina.

- Oglas -

Prva opažanja tega pojava sicer segajo več kot pet desetletij v zgodovino, ko je lepotni kirurg Maxwell Maltz pri svojih pacientih pričel opažati nenavaden vedenjski vzorec. Ko je Maltz bolniku denimo s kirurškim posegom popravil nos, je ugotovil, da bolnik rabi približno 21 dni, da se navadi svojega »novega« obraza.

Dnevna Rutina

Ta opažanja so Maltza spodbudila k razmisleku o njegovem lastnem obdobju prilagajanja na spremembe in nova vedenja. Opazil je, da tudi sam potrebuje približno 21 dni, da oblikuje novo navado. »Ta, pa tudi drugi podobni pojavi kažejo, da je za spremembo stare, ustaljene miselne slike in ustaljevanje nove potrebnih najmanj 21 dni,« je dejal.

Svoja dognanja je Maltz v 60. letih minulega stoletja popisal v knjigi z naslovom »Psycho-Cybernetics«. Kmalu je postala pravi hit, po svetu pa so prodali več kot 30 milijonov izvodov tega dela.

- Oglas -

Kljub temu da je Maltz popisoval le svoja opažanja in ne resničnih dejstev, se je njegova misel o »21 dneh za rutino« prijela. Razlogov za to je več – eden izmed njih je denimo ta, da je 21 dni ravno dovolj dolgo obdobje, da bi domneva lahko bila verodostojna, a po drugi strani dovolj kratko, da nas še vedno motivira k spremembam.

Kaj pa kažejo novejše raziskave?

Z vprašanjem časa, potrebnega za ustaljevanje nove navade, se je med drugim ukvarjala psihologinja Phillippa Lally z londonskega Univerzitetnega kolidža. V študijo je vključila navade 96 ljudi, ki jih je raziskovala v obdobju 12 tednov. Vsak izmed sodelujočih v študiji si je izbral novo navado, jo gojil 12 tednov in vsak dan poročal, če je izvedel novo vedenje in kako naravno se mu je to zdelo.

Nekateri izmed sodelujočih so si izbrali enostavne navade, kot na primer pitje steklenice vode ob kosilu. Drugi so si zadali zahtevnejše cilje, denimo 15 minut teka pred večerjo. Po 12 tednih so raziskovalci ugotovitve analizirali.

Ugotovili so, da za to, da nam novo vedenje preide v navado in postane nekaj običajnega, navadnega, potrebujemo več kot dva meseca – pravzaprav traja kar 66 dni. Na oblikovanje vpliva tudi cela vrsta dejavnikov, med njimi narava novega vedenja ter osebnostne lastnosti tistega, ki vedenje izvaja. Sodelujoči v študiji so za oblikovanje navade potrebovali od zgolj 18 pa vse do 254 dni.

Kljub temu da po zadnjih raziskavah sodeč vpeljevanje novih navad traja nekoliko dlje, to seveda ne pomeni, da se raje oklepamo starih navad, četudi si želimo sprememb. Vpeljevanje novih navad je proces, ki zahteva svoj čas.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×