Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaŽvečilni gumi ni tako nedolžen, kot se zdi na prvi pogled

Žvečilni gumi ni tako nedolžen, kot se zdi na prvi pogled

MORDA VAS ZANIMA

Imate v ustih pogosto žvečilni gumi? To je seveda po eni strani zelo priročna rešitev za hitro osvežitev zadaha. Vendar pa na žalost žvečilni gumi pogosto vsebuje snovi, ki so lahko precej problematične za zdravje – med dele telesa, ki utrpijo največ škode zaradi stalnega žvečenja žvečilnega gumija, sodi predvsem naše črevesje …

- Oglas -

Žvecilni gumi

Nanodelci titanovega dioksida v žvečilnem gumiju

Pogosta sestavina žvečilnih gumijev je titanov dioksid. Danes se uporablja v obliki nanodelcev, seveda ne le v žvečilnem gumiju, ampak na primer tudi pri izdelavi različnih sladkarij in včasih celo kruha, pri posnetem mleku ter sladkorju v prahu itn. Nanodelce te spojine je sicer mogoče najti v barvah za pleskanje in v plastiki, saj poskrbijo za zelo svetlo belo barvo. Čeprav gre za dovoljeno snov, pa začenjajo raziskovalci objavljati dokaze, da titanov dioksid vendarle ni tako nedolžen, kot bi nas želeli prepričati nekateri.

Raziskava, katere izsledki so bili leta 2017 objavljeni v časopisu NanoImpact,je lahko razkrila, da lahko pogosto vnašanje nanodelcev titanovega dioksida v telo oslabi črevesno sluznico in imunski sistem, upočasni metabolizem, sproži vnetja v telesu ter oteži absorpcijo pomembnih hranil, kot sta na primer železo in cink. Titanovemu dioksidu smo sicer lahko izpostavljeni tudi pri uporabi nekaterih zobnih past, včasih pa ga je mogoče najti tudi v čokoladah in v majonezah. Poleg tega nekateri emulgatorji v žvečilnem gumiju, namenjeni podaljševanju okusa in preprečevanju lepljenja na zobe, pogosto porušijo našo črevesno floro, na dolgi rok pa ustvarjajo celo povečano nevarnost za razvoj raka na debelem črevesju.

Drugi problematični vidiki žvečilnega gumija

Pri nekaterih ljudeh lahko intenzivno žvečenje žvečilnih gumijev sproži celo glavobole. To velja še posebej za otroke in najstnike. Velika težava pa so lahko seveda tudi umetna sladila, kot so na primer apsartam, sorbitol, kalijev acesulfam, sukraloza in ksilitol. Včasih je v posameznih vrstah žvečilnih gumijev uporabljenih celo več različnih umetnih sladil. Mnoga izmed teh sladil povečujejo nevarnost za številne resne težave z zdravjem, med drugim tudi za bolezni srca in ožilja, za motnje ščitnice in za težave z ledvicami. Ksilitol in sorbitol se sicer zdita na prvi pogled boljša izbira, vendar pa velikokrat povzročita napihnjenost, vetrove, trebušne krče in diarejo. Še posebej previdni morate biti, če bivate skupaj s psom, saj so lahko ksilitol in podobna sladila za pse celo smrtno nevarna.

Boljše možnosti za osvežitev zadaha

- Oglas -

Na srečo obstaja kar nekaj možnosti za naravno osvežitev zadaha, ne da bi pri tem ogrožali svoje zdravje. Če imate možnost, prežvečite malce svežega peteršilja ali pa popijte kozarec vode, v katero ste stisnili sok limone ali katere izmed drugih vrst citrusov. Pomaga pa na primer tudi žvrkljanje kokosovega olja ali žvečenje klinčkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×