0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽivila, ki ne spadajo v hladilnik

Živila, ki ne spadajo v hladilnik

MORDA VAS ZANIMA

Sodoben način življenja od nas zahteva, da živila shranjujemo. Tako ne prihranimo le pri času za nakupovanje, ampak živilom omogočimo tudi daljšo življenjsko dobo. A obstajajo živila, ki jih nikakor ne smete shranjevati v hladilniku, saj bodo tam spremenila vonj ali okus, poslabša pa se lahko tudi njihova kakovost.

- Oglas -

Paradižnik in krompir

V hladilnik zagotovo ne spada paradižnik, saj bo tam izgubil svoj okus. Hladen zrak namreč ustavi proces zorenja, vpliva pa tudi na teksturo paradižnika, saj uniči njegove membrane. Paradižnik zato shranjujte v košari ali stekleni posodi na kuhinjskem pultu. Tudi krompir se bo v hladilniku prej pokvaril kot ohranil. Nizke temperature bodo iz škroba v krompirju naredile sladkor, zato krompir raje shranite v papirnato vrečo in ga postavite na hladno (ne mrzlo) ter temno mesto.

Živila, ki ne spadajo v hladilnik

Začimbe in olje

Velika težava pri baziliki je, da v hladilniku vsrka vonje, ki jo obkrožajo, zato jo hranite v skodelici s svežo vodo. Tudi preostalih zelišč ne imejte v hladilniku, saj bodo nizke temperature uničile njihov okus, lahko pa z njimi polepšate kuhinjski pult.

- Oglas -

Olivno olje se bo v hladilniku precej zgostilo, zato ga hranite na hladnem in temnem mestu. Tudi solatni prelivi, ki temeljijo na olju in kisu, naj ostanejo zunaj hladilnika – z izjemo tistih z jogurtom ali smetano, ki potrebujeta hladnejše okolje.

Česen in čebula

Pri česnu se v hladilniku pojavi podobna težava kot s paradižnikom. Imejte ga na hladnem in temnem mestu, da ne bo splesnel. Če v hladilnik postavite čebulo, bo prav tako kmalu postala mehka in plesniva, zato jo imejte tam, kjer je vedno suho, hladno in temno. Pri tem pa pazite, da ne bosta s krompirjem skupaj, saj se bosta tako oba pokvarila prej kot sicer.

Kruh, kava, med

V hladilnik nikoli ne postavljajte kruha, saj se bo tam kaj kmalu izsušil. Kruh, ki ga boste pojedli v naslednjih nekaj dneh, imejte v posodi ali vrečki, odvečnega pa zamrznite. Pred tem ga zavijte, da bo ohranil vlago, ko ga želite odtaliti, pa to naredite počasi in počakajte, da se stali do konca.

Če boste v hladilnik postavili kavo, bo kmalu izgubila svoj okus oziroma bo vsrkala okuse ter vonje, ki jo obdajajo. Ravno zato pravijo, da lahko s kavno usedlino uspešno preženete neprijeten vonj iz hladilnika. Zanimivo: večje količine kave lahko celo zamrznete.

- Oglas -

Če je posoda z medom dobro zaprta, ni nobene potrebe po tem, da ga hranite v hladilniku. Tam bo le kristaliziral, prav dobro pa se bo ohranil tudi zunaj njega.

Agrumi in avokado

Limone, pomaranče in limete shranjujte pri sobni temperaturi na kuhinjskem pultu. Mrzel zrak njihovo kakovost le poslabša, pazite pa, da se na pultu ne bodo preveč tiščali skupaj, saj lahko zaradi tega hitreje postanejo plesnivi.

Če ste kupili popolnoma zrel avokado in ga ne potrebujete takoj, ga lahko hranite v hladilniku, če pa želite, da avokado še dozori, naj ne konča v hladilniku, saj nizke temperature zavrejo zorenje sadeža.

Vložene kumarice in paradižnikova omaka

Vložene kumarice vsebujejo veliko konzervansov, kar jih ohranja tudi, če jih pustite v shrambi. Če želite, da so mrzle, pa jih imejte v vratih hladilnika, ker nekatera druga živila potrebujejo hladnejše okolje kot kumarice.

Ker tudi paradižnikova omaka oziroma kečap vsebuje veliko konzervansov, se zunaj hladilnika ne bo kmalu pokvaril, čeprav ste vse do zdaj morda menili drugače. Le poglejte, kje ga shranjujejo v restavracijah.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste naštetim živilom podaljšali življenjsko dobo, v hladilniku pa bo več prostora za živila, ki za svoj obstanek zahtevajo nekoliko nižje temperature.

NAJNOVEJŠE