fbpx
Domov Dom & energija Stvari, ki jih ne čistite – pa bi jih morali

Stvari, ki jih ne čistite – pa bi jih morali

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Menite, da je vaš dom čist kot iz škatlice? Kljub vsej pozornosti, ki jo čisščenju namenjate, vam verjetno kakšne malenkosti še vedno uidejo. Preberite, katere stvari v domu po navadi ne čistimo, ampak bi jih nujno morali.

Čiščenje

Kuhinjske gobice so pravo leglo bakterij, zato potrebujejo posebno pozornost. Očistite jih tako, da naredite mešanico razkužila in vode, pri tem pa pazite, da boste uporabili res minimalno količino razkužila, saj to v kuhinji sicer ni najbolj priporočljivo. Seveda pa lahko naredite tudi domače naravno razkužilo: zmešamo malo jabolčnega kisa in limone, dodamo kapljico eteričnega olja in vse skupaj zalijemo z destilirano vodo. Gobice lahko operete tudi v pomivalnem stroju ali pa jih (suhe) ogrejete v mikrovalovni pečici, kar bo bakterije uničilo.

Morda je med vašim hladilnikom in pultom le kakšen centimeter prostora, a tam se lahko nabere res veliko umazanije. Uporabite dovolj veliko krpo ali tanek nastavek za sesalnik, da boste lahko očistili prav vse kotičke. Med čiščenjem hladilnika ne pozabite na predale in poličke na vratih. Operite jih s toplo vodo z dodatkom kisa, kar bo uničilo bakterije. Prav tako morate očistiti strop hladilnika. In ko smo že pri stropih: kdaj pa kdaj očistite tudi strope omaric in prostorov, ne pozabite pa niti na ventilatorje, ki so vgrajeni v strop ali steno.

Ste vedeli, da je daljinski upravljalnik za televizijo ena najbolj umazanih stvari v stanovanju? Prav tako so za umazanijo dovzeti mobilni telefoni, tipkovnice, miške in druge elektronske napravice, ki jih očistite z vlažno krpo, ki ste jo namočili v vodi in kisu. Tudi metle imajo veliko opravka s prahom in bakterijami, a pogosto pozabljamo, da si tudi te zaslužijo čiščenje. Operite jih v topli vodi ali s pomočjo sesalnika.

Nakupovalne vrečke za večkratno uporabo uporabljamo zaradi okoljske ozaveščenosti, a se v smuslu čistoče ne razlikujejo od drugih tkanin, zato jih je treba redno čistiti. Kot vsa oblačila in tkanine pa si pozornost zaslužijo tudi kape, šali, rokavice in drugi kosi, na katerih se nabirajo odmrla koža in bakterije. Uporabite pralni stroj in ne pozabite, da volno peremo s prilagojenim programom. Pogosto pa pozabimo tudi na telovadno torbo, v katero po vadbi odvržemo prepotena oblačila in brisače. Če je to mogoče, jo operite v pralnem stroju, sicer pa ročno.

- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×