Dom & EnergijaStvari, ki jih ne čistite – pa bi jih morali

Stvari, ki jih ne čistite – pa bi jih morali

MORDA VAS ZANIMA

Menite, da je vaš dom čist kot iz škatlice? Kljub vsej pozornosti, ki jo čisščenju namenjate, vam verjetno kakšne malenkosti še vedno uidejo. Preberite, katere stvari v domu po navadi ne čistimo, ampak bi jih nujno morali.

- Oglas -

Čiščenje

Kuhinjske gobice so pravo leglo bakterij, zato potrebujejo posebno pozornost. Očistite jih tako, da naredite mešanico razkužila in vode, pri tem pa pazite, da boste uporabili res minimalno količino razkužila, saj to v kuhinji sicer ni najbolj priporočljivo. Seveda pa lahko naredite tudi domače naravno razkužilo: zmešamo malo jabolčnega kisa in limone, dodamo kapljico eteričnega olja in vse skupaj zalijemo z destilirano vodo. Gobice lahko operete tudi v pomivalnem stroju ali pa jih (suhe) ogrejete v mikrovalovni pečici, kar bo bakterije uničilo.

Morda je med vašim hladilnikom in pultom le kakšen centimeter prostora, a tam se lahko nabere res veliko umazanije. Uporabite dovolj veliko krpo ali tanek nastavek za sesalnik, da boste lahko očistili prav vse kotičke. Med čiščenjem hladilnika ne pozabite na predale in poličke na vratih. Operite jih s toplo vodo z dodatkom kisa, kar bo uničilo bakterije. Prav tako morate očistiti strop hladilnika. In ko smo že pri stropih: kdaj pa kdaj očistite tudi strope omaric in prostorov, ne pozabite pa niti na ventilatorje, ki so vgrajeni v strop ali steno.

Ste vedeli, da je daljinski upravljalnik za televizijo ena najbolj umazanih stvari v stanovanju? Prav tako so za umazanijo dovzeti mobilni telefoni, tipkovnice, miške in druge elektronske napravice, ki jih očistite z vlažno krpo, ki ste jo namočili v vodi in kisu. Tudi metle imajo veliko opravka s prahom in bakterijami, a pogosto pozabljamo, da si tudi te zaslužijo čiščenje. Operite jih v topli vodi ali s pomočjo sesalnika.

- Oglas -

Nakupovalne vrečke za večkratno uporabo uporabljamo zaradi okoljske ozaveščenosti, a se v smuslu čistoče ne razlikujejo od drugih tkanin, zato jih je treba redno čistiti. Kot vsa oblačila in tkanine pa si pozornost zaslužijo tudi kape, šali, rokavice in drugi kosi, na katerih se nabirajo odmrla koža in bakterije. Uporabite pralni stroj in ne pozabite, da volno peremo s prilagojenim programom. Pogosto pa pozabimo tudi na telovadno torbo, v katero po vadbi odvržemo prepotena oblačila in brisače. Če je to mogoče, jo operite v pralnem stroju, sicer pa ročno.

NAJNOVEJŠE