Redni zajtrk za uspešnejši dan

  Znanstveniki so enotni: zajtrk ni šala. Ne poudarjajo zaman, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, saj ta spodbudi našo prebavo in nam prinese prepotrebno energijo za začetek čim uspešnejšega dneva.

  Ne le z energijo, zajtrk je povezan tudi s telesno težo in vašo učinkovitostjo skozi dan. Če se nagibate k temu, da bi zajtrk kar preskočili, boste morda plačali veliko ceno – v obliki slabšega počutja, duševne izžetosti, pomanjkanja koncentracije, slabšega reakcijskega časa, manj energije, slabšega spomina, občutka slabe vesti in še česa. Dan začnite z zdravim obrokom in tako med hitenjem v službo ne boste imeli občutka, da morate vase vendarle nekaj spraviti. Po navadi se v naglici zatečemo k hitro pripravljeni in nezdravi hrani, kar nam bo prej škodilo kot koristilo.

  Uravnotežena prehrana je namreč ključ do optimalnega zdravja otrok, mladostnikov pa tudi odraslih. Če obroke izpuščamo, se to lahko pozna pri prekomerni telesni teži, nezadostni preskrbi s hranilnimi snovmi in celo z različnimi boleznimi. Raziskovalci ugotavljajo, da se pozitivni učinki na zdravje poznajo že pri štirih ali petih zajtrkih na teden.

  zajtrkovanje

  Zajtrk naj ne bo nadloga, ampak prijeten jutranji obred

  Če spadate med zaspance, ki bi jutra in dopoldneve najraje preživeli pod toplo odejo, si pripravo zajtrka olajšajte. Če zajtrk od vas zahteva zapletene postopke in veliko časa, vas bo uživanje rednega jutranjega obroka namreč minilo že naslednji dan.

  Zajtrk naj bo pretežno sestavljen in polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati kruh, kaše, kosmiči), ki jih kombinirajte z beljakovinskimi živili (mleko, mlečni izdelki, pusto meso …) in s sadjem ali zelenjavo, ki vsebuje potrebne vitamine ter minerale.

  Razmišljajte široko in kombinirajte različna živila

  Kosmiči, sadje, mleko, jogurt ali jajca ne zahtevajo veliko obdelave. Zakaj ne bi jajcem dodali malo vašega najljubšega sira ali priljubljene zelenjave? Če boste razmišljali široko, vam idej nikoli ne bo zmanjkalo in vsako jutro boste zaužili nekaj povsem drugačnega. Mleku ali jogurtu lahko dodate oreške, semena ali sadje, dobro zmešate in zdrav jutranji napitek je pripravljen, če ne morete brez kruha, pa ga namažite s priljubljenim namazom in nanj položite rezino paradižnika ali druge zelenjave. Pomembno pa je, da pri zajtrku zaužijete dovolj beljakovin, da se boste že na začetku delovnega dne lahko uspešno spopadli z zastavljenimi nalogami. Tudi raziskave so pokazale, da zajtrk, sestavljen iz beljakovin, pomaga k boljšemu počutju kot tisti, ki vsebuje ogljikove hidrate.

  PREBERITE TUDI:  Zdrav zajtrk, ki ga pripravite že večer prej: kosmiči v kozarcu

  Če si zajtrk pripravljate sami, prihranite ne le pri kalorijah, ampak tudi pri denarju. Poleg tega lahko svoj obrok pripravite tako, kot želite – dodate sestavine, ki jih imate radi in izpustite tiste, ki jih ne marate, prav tako pa natančno veste, kaj jeste. To pomeni, da je vaš jutranji obrok brez skritih presenečenj v obliki raznovrstnih težav.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte