0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHrana za lažji spanec

Hrana za lažji spanec

MORDA VAS ZANIMA

Ste se že kdaj premetavali po postelji in pozno v noč niste mogli zatisniti očesa? Vas pogosto muči nespečnost ali ste »nočna ptica«, ki se ponoči ne more umiriti, čeprav veste, da bo zjutraj zazvonila budilka, ko boste morali vstati? Če ste vsaj na eno vprašanje odgovorili pritrdilno, je prava rešitev za vas morda hrana, ki vas bo sprostila in lažje popeljala v spanec.

- Oglas -

Nekatere vrste hrane vsebujejo vitamine, minerale in aminokisline, ki možgane pripravijo na spanec. Ko ne morete zaspati, si privoščite katerega od nizkokaloričnih prigrizkov (ne sme imeti več kot 200 kalorij; v nasprotnem primeru bi se telo celo noč ukvarjalo le s prebavljanjem). Med sestavine živil, ki delujejo proti nespečnosti, spadajo: triptofan (predstopnja serotonina, ki zmanjšuje strah in napetost; iz serotonina nadalje nastaja hormon spanja melatonin), vitamini B1, B3 in B6, folna kislina, vitamin C ter minerali – kalcij magnezij, cink, krom in selen.

humus

Čičerikin namaz (humus) in zelenjava

Čičerika je polna vitamina B6, ki ima pomembno vlogo pri tvorjenju melatonina, hormona, ki uravnava cikel spanja in budnosti. Poskusite namaz kombinirati s surovo zelenjavo, npr. kumaricami, brokolijem ali korenjem. Na tak način telesa pred spanjem ne boste obremenili z nepotrebnimi kalorijami. Do globokega spanca vam bodo pomagali tudi kompleksni ogljikovi hidrati v zelenjavi.

- Oglas -

Pomfri iz sladkega krompirja

Pripravite si domač pomfri iz zdravega, sladkega krompirja. Kompleksni ogljikovi hidrati v njem bodo v možganih sprožili absorpcijo esencialne aminokisline triptofana. Poleg tega so bogati s kalijem, ki sprošča mišice. Če vam zvečer bolj ugaja sladkana hrana, iz krompirja naredite sladico tako, da mu dodate cimet in muškatni orešek.

Mleko, kosmiči, med …

Čeprav mleko in kosmiče ponavadi jemo za zajtrk, vas bo ta kombinacija ponoči zazibala v spanec. Izognite se sladkanim kosmičem, ki vas bodo, nasprotno, zbudili. Raje izberite polnozrnate, ki so polni kompleksnih ogljikovih hidratov in vitamina B3. Prelijte jih z mlekom, ki vsebuje triptofan in naravne opiate kazomorfine, za katere je značilno pomirjevalno delovanje.

Med dobre večerne kombinacije sodijo še: polenta z mlekom, riž na mleku, bananino mleko, prosena kaša … In seveda med in mleko. Glukoza v medu poskrbi za to, da do možganov pride več triptofana iz mleka, insulin, ki pri tem nastaja, pa zniža krvni tlak in tako še dodatno pripomore k hitrejšemu spancu. Poskusite tudi z rastlinskim mlekom.

Jogurt in gozdni sadeži

V navaden jogurt, ki vsebuje veliko kalcija, zmešajte gozdne sadeže – najraje jagode ali maline, ki so bogate z vitaminom B6.

- Oglas -

Ovsena kaša in banana

Ta kombinacija vsebuje veliko magnezija, ki spodbuja uravnavanje spanja. Poleg tega je ta kaša polna kompleksnih ogljikovih hidratov, banana pa vsebuje kalij, ki sprošča mišice.

Mandlji

Tudi mandlji so eden od virov magnezija – zaužijete jih lahko tudi v obliki mandljevega masla. Če je pri roki arašidovo maslo, si lahko privoščite tudi to, saj vsebuje skoraj polovico toliko magnezija kot mandljevo.

Rižev puding, pistacija in češnje

Pripravite si puding, ki vas bo sprostil in pripravil na spanec. Vanj lahko vmešate še zmlete ali sesekljane pistacije in češnje, ki imajo v sebi velike zaloge vitamina B6. Puding naredite s posnetim mlekom, ki vsebuje največ triptofana.

.

NAJNOVEJŠE