Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaKuhanje doma – vam zmanjkuje časa?

Kuhanje doma – vam zmanjkuje časa?

MORDA VAS ZANIMA

Sodobni čas zaznamuje hiter življenjski tempo. Neprestano se nam kam mudi – v šolo, službo, na sestanke in podobne vsakodnevne obveznosti – prostega časa pa je vse manj. Omenjeni vzroki vplivajo tudi na naše prehranjevalne navade. Vedno bolj posegamo po hitri ali vnaprej pripravljeni hrani, pogosto pa se prehranjujemo tudi zunaj doma. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj razlogov, zakaj si je hitremu načinu življenja in morebitnemu pomanjkanju časa navkljub priporočeno vzeti čas za pripravo hrane doma.

- Oglas -

Kuhanje

Ena izmed prednosti pripravljanja hrane doma je gotovo ta, da točno vemo, kaj pojemo. Ne le, da si pripravimo točno takšen obrok, kot ga želimo, tudi pri izbiri sestavin imamo proste roke. Pri pripravi domače hrane tako lahko izberemo sveže sestavine lokalnega izvora, ki imajo večjo vsebnost hranilnih snovi v primerjavi s tistimi iz veleblagovnic.

Pri pripravljanju jedi doma smo med kuhanjem lahko pozorni tudi na njihovo kalorično vrednost. Med drugim lahko denimo nadzorujemo dodajanje maščob in soli ter tako točno vemo, koliko česa zaužijemo. Na ta način lahko vzdržujemo zdrav življenjski slog, saj je hrana, ki jo pripravimo doma, v primerjavi s prehranjevanjem zunaj gotovo bolj zdrava. Posledično se tako tudi lažje držimo morebitnih diet ter se tako prej in učinkoviteje znebimo odvečnih kilogramov.

Poceni in bolj kakovostno

S pripravljajem hrane doma lahko tudi veliko privarčujemo. Z obedovanjem zunaj sicer prihranimo pri času priprave, cenovno gledano pa nas obrok v restavraciji v povprečju stane tri do štirikrat več, kot bi za enak obrok odšteli, če bi si ga pripravili doma.

- Oglas -

Dolgoročno si je hrano bolje pripravljati doma tudi zato, ker je domača hrana glede na njeno hranilno vrednost bolj bogata. Tako bomo imeli več energije za spopadanje z vsakdanjimi obveznostmi.

Nenazadnje je prehranjevanje doma tudi odlična priložnost za to, da nekaj časa posvetimo tudi družini. V času skupnega kosila se tako lahko pogovorimo s svojimi otroki ali partnerjem o njihovem dnevu.

Vzpodbudno pa je, da se kljub hitremu načinu življenja in pomanjkanju časa v zadnjem odbobju vseeno vse bolj razširja nov val zanimanja za kuhanje doma, so zapisali pri Inštitutu za nutricionistiko. Ljudje se tako vse bolj zavedajo zdravega načina življenja ter pomena prehrane pri tem, na to pa po njihovih besedah kažejo tudi številne kuharske oddaje in zanimanje za kuharske knjige.

Prejšnji članekHrana za lažji spanec
Naslednji članekKoristi temne čokolade

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×