Koristi temne čokolade

Se radi sladkate? Namesto, da bi posegli po tablici mlečne čokolade ali kakšni drugi slaščici, si raje privoščite košček temne čokolade. Ta vrsta čokolade je bogata z antioksidanti in ostalimi pomembnimi snovmi, ki dokazano pozitivno vplivajo na zdravje in počutje. Prav kakavova semena, iz katerih je narejena, veljajo za enega najboljših virov antioksidantov na svetu in spadajo med superživila.

Temna čokolada skrbi za zdravje srca in ožilja

Različne študije so pokazale, da dvakrat ali trikrat tedensko uživanje temne čokolade lahko zniža krvni pritisk in izboljša pretok krvi, s tem pa preprečuje nastajanje krvnih strdkov in ateroskleroze, to je zadebelitve krvne stene, ki lahko vodi v infarkt ali možgansko kap.

temna čokolada

Izboljšuje delovanje možganov

Aktivne snovi v temni čokoladi ugodno vplivajo tudi na možgane, saj pospešujejo dotok krvi vanje in s tem izboljšujejo kognitivno funkcijo. Izboljšalo se bo tudi vaše počutje: temna čokolada vsebuje feniletilamin, ki spodbuja nastajanje endorfina, hormona sreče, zato ob sladkanju z njo doživljamo podobne občutke kot takrat, ko smo zaljubljeni. Povečala se bo tudi vaša budnost, saj vsebuje tudi kofein, ki je blago poživilo. Vseeno ga ima veliko manj kot kava.

Zmanjšuje apetit

Ker ima nizek glikemični indeks, v telesu po zaužitju ne povzroča velikih nihanj ravni krvnega sladkorja (kot npr. mlečna čokolada, ki ima skoraj trikrat višji glikemični indeks). Če si privoščite temno čokolado, v vas ne bo spodbudila lakote in želje po kalorični hrani kot druge sladice. Kljub temu pa z njo ne pretiravajte. Na dan je priporočljivo zaužiti le nekaj koščkov takšne čokolade, saj kakavova semena vsebujejo veliko maščob in kalorij. S tem bi jih lahko uvrstili ob bok tropskim sadežem, ki so prav tako zelo zdravi, a vsebujejo veliko maščob.

Flavonoidi v temni čokoladi poleg tega zmanjšujejo inzulinsko odpornost, ki je značilna za diabetes tipa 2, in telesu pomagajo povrniti sposobnost učinkovite izrabe inzulina. Zato temna čokolada ščiti tudi pred nastankom te zahrbtne bolezni.

Polna je antioksidantov

Antioksidanti so ključnega pomena v boju proti prostim radikalom, ki povzročajo staranje in so lahko tudi eden izmed vzrokov za nastanek nekaterih rakavih obolenj. Raziskava ameriškega centra Hershey, opravljena leta 2011, je pokazala, da izdelki, narejeni iz kakavovih semen, kot sta kakavov prah in temna čokolada, vsebujejo več antioksidantov kot borovnice, brusnice in granatna jabolka! Strokovnjaki priporočajo uživanje temne čokolade, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov kakava, saj se ta lahko pohvali z največjo vsebnostjo antioksidantov.

Vsebuje teobromin

Teobromin je alkaloid, ki ga vsebujejo kakav, kava in čaj. Ima podobne stimulativne učinke kot kofein, a blažje. Med drugim preprečuje kašelj in poapnenje zobne sklenine, zato v kombinaciji s pravilno nego zob zmanjšuje možnost nastanka kariesa.

Ima veliko vitaminov in mineralov

Temna čokolada je dobra tudi zato, ker vsebuje številne vitamine in minerale, ki pomagajo ohranjati zdravje: kalij, baker, magnezij in železo. Kalij in baker pomembno zmanjšujeta tveganje za pojavnost infarkta in nastanek ostalih srčno-žilnih bolezni. Železo v temni čokoladi ščiti pred nastankom anemije, do katere pride zaradi pomanjkanja tega elementa. Magnezij preprečuje nastanek diabetesa tipa 2, visok krvni pritisk in nastanek srčno-žilnih bolezni.

S kakavovim prahom lahko pripravite lepotno masko

Če želite navlažiti in omehčati kožo na obrazu, si lahko pomagate s kakavovim prahom (vsebuje naj vsaj 70 odstotkov kakava). Tri žlice kakavovega praha zmešajte s tremi žlicami navadnega jogurta, da dobite dovolj gosto pasto (če je jogurta premalo, ga dodajte). Masko s prsti nanesite na očiščeno in suho kožo obraza ter pustite delovati 10 do 15 minut. Izperite z mlačno vodo.

Če imate suho kožo, priporočamo, da v masko vmešate žličko medu ali pretlačenega avokada. Ob zelo suhi koži ali koži, poškodovani od sonca, pa v masko vmešajte žlično olivnega ali mandljevega olja.

Vaša koža bo po uporabi maske s kakavovim prahom bolj hidrirana in zato čistejša, obenem pa nahranjena z antioksidanti, ki so ključni v boju proti staranju.