0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeLesarji lahko ostanke lesa po novem uporabijo za ogrevanje

Lesarji lahko ostanke lesa po novem uporabijo za ogrevanje

MORDA VAS ZANIMA

Ste se kdaj spraševali, kaj v lesni industriji naredijo z ostanki lesa, ki za nadaljnjo uporabo niso več primerni? Lesarji in drugi predelovalci lesa so morali vse do zdaj ostanke lesa zavreči oziroma se zapletati v dolgotrajne postopke za pridelavo dovoljenj, da so jih lahko uporabili za ogrevanje, od zdaj naprej pa bodo ostanke, ki nastanejo pri proizvodnji pohištva, brez zapletov lahko uporabili za ogrevanje.

- Oglas -

odpadni les in lesni odpadki

Če so hoteli to storiti v preteklosti, so morali kar nekaj časa in truda vložiti v pridobivanje okoljevarstvenih dovoljenj za predelavo odpadkov. S spremembo Uredbe o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav, ki lesne ostanke iz proizvodnje pohištva ne obravnava več kot odpadke, če njihova vsebnost ne preseže predpisanih mejnih vrednosti, pa je vlada zdaj vendarle ugodila večletni zahtevi Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

»Za spremembo uredbe, ki jo je sprejela vlada, smo si v Obrtno OZS prizadevali več let, zato smo izjemno zadovoljni, da nam je končno uspelo. Za uporabo oziroma kurjenje ostankov iz proizvodnje pohištva v mali kurilni napravi tako ni več potrebno okoljevarstveno dovoljenje. To za lesarje pomeni prihranek tudi več tisoč evrov na leto, saj se bomo lahko zdaj ogrevali z lesnimi ostanki in ne več z dragimi energenti, poleg tega pa nam za odvoz lesnih ostankov ne bo treba več plačevati. Verjamemo, da smo s tem dosežkom rešili marsikatero lesno-predelovalno podjetje pred propadom,« je ob tej priložnosti povedal Branko Meh, mizar in predsednik OZS.

- Oglas -

Nova uredba bo tako omogočala kurjenje neonesnaženih lesnih in biomasnih ostankov iz proizvodnje pohištva. Omogočala bo energetsko rabo ostankov lesa pri manjših podjetnikih, zlasti mizarjih, ki so do zdaj imeli težave z dokazovanjem statusa lastnih lesnih ostankov kot stranskega proizvoda in so posledično potrebovali okoljevarstveno dovoljenje.

.

NAJNOVEJŠE