ŽivaliŽive ptice utopijo v žgani pijači

Žive ptice utopijo v žgani pijači

MORDA VAS ZANIMA

Za vse, ki so brali knjigo o Marjana Tomšiča, Grenko morje, je zagotovo eden najbolj čustvenih dogodkov ta, ko na afriško obalo priletijo lastovke. Po dolgi poti, v kateri so mnoge izgubile življenje, skoraj popadajo na afriško obalo in zadihane ležijo po tleh. Da bi se izognile kruti zimi, prezimujejo v Afriki, od koder se potem vsako leto znova vračajo k nam domov. A v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) svarijo, da našim pticam selivkam na poti grozijo ilegalni in legalni lovci, ki množično pobijajo tudi ogrožene vrste.

- Oglas -

divji lov na ptice

Ilegalni in legalni lovci na ptice

V oktobru več milijonov ptic selivk iz vse Evrope začenja vsakoletno selitveno pot do preziomovališč v Afriki, pravijo v društvu. Ptice tako prečkajo Sredozemlje, kjer pa nanje čakajo dolgi kilometri mrež, limanice, žive in umetne vabe ter druge smrtonosne pasti, s katerimi nanje čakajo ilegalni in legalni lovci, opozarjajo. Otoka Ciper in Malta, ki sta poleti tako priljubljeni turistični destinaciji, se v jeseni po njihovih besedah spremenita v smrtonosna otoka, saj so tam postavljene številne pasti za izčrpane ptice. Na otokih se namreč ustavijo, da si odpočijejo med prečkanjem Sredozemskega morja. “Krivolov poteka s pomočjo limanic in mrež, ki sta na podlagi evropske Direktive o pticah nelegalni metodi pri lovu na ptice,” pravijo. Po podatkih organizacije BirdLife Cyprus, ki od leta 2002 spremlja stanje na terenu, samo na Cipru s temi neselektivnimi metodami vsako leto pobijejo okoli 2,5 milijona ptic, ki pripadajo 152 vrstam in med katerimi jih je 78 vrst ogroženih.

Za krožnik ptic 150 evrov

“V Franciji vsako leto nelegalno polovijo okrog 50.000 vrtnih strnadov. Populacije te močno ogrožene ptice pevke so v Evropi v zadnjih tridesetih letih upadle za 84 odstotkov, v Franciji, pa je populacija v zadnjih enajstih letih upadla za več kot 40 odstotkov,” pravijo. Ko ptice ulovijo, jih žive tri tedne intenzivno hranijo, da se poredijo. Opisujejo, da nato žive ptice utopijo v lokalni žgani pijači Armagnac ter tako pripravljene pojedo ali prodajo. Krivolov najbolj podpirajo lokalni grumani, ki so za krožnik pripravljeni odšteti okoli 150 evrov. V DOPPS-u pozdravljajo akcije kolegov z organizacije LPO, Bird Life partnerje, ki v Franciji s pomočjo policije uničujejo pasti in prijavljajo krivolovce oblastem.

“Vsako leto v državah vzdolž obale Jadranskega morja po naših ocenah ustrelijo več kot dva milijona ptic selivk. Razlogi za to so intenzivna lovska aktivnost več kot 200.000, večinoma ilegalnih, lovcev, neučinkovit nadzor in neurejena zakonodaja v večini držav na Balkanu,” pravijo v DOPPS-u. Edina izjema je po njihovih besedah Slovenija, kjer je lovnih le šest vrst ptic. Po dolgoletnih prizadevanjih nemške fundacije EuroNatur, DOPPS in številnih drugih organizacij pa je vzdolž teh obal vendarle počasi zapihal nov veter: “V začetku leta smo se tako lahko razveselili novice, da je albanska vlada prvič v zgodovini uvedla popoln dveletni moratorij lova na ptice.” Za pomoč pticam selivkam lahko prispevate poljubne donacije DOPPS-u.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×