Zgodba mladega očeta: Ko Crohnova bolezen postavi življenje na glavo

V tiskani izdaji revije Bodi eko lahko preberete tudi navdihujočo zgodbo Simona Štelcerja, mladega očka dveh otrok in akademskega glasbenika, profesorja trobente iz Ruš, ki je pred leti zbolel za hudo obliko Crohnove bolezni, ki mu je povsem spremenila življenje: »Včasih sem komaj čakal, da se dan zaključi. Ob jemanju zdravil postopoma nisem bil več sposoben igrati ali se sprehajati z otrokom ali pomagati pri vsakodnevnih hišnih opravilih, saj sem bil zelo utrujen. Z vsem tem se nisem mogel sprijazniti, zato sem začel iskati alternativne rešitve.  Od tega je osem let in danes o bolezni ni ne duha ne sluha. Kaj je bil Simonov ključ do zdravja in dobrega počutja?

Simon, Crohnova bolezen vam je pred leti povsem spremenila način življenja …

Pred približno osmimi leti sem zbolel za hudo obliko Crohnove bolezni, ki mi je življenje v vseh pogledih postavila na glavo. Vse se je spremenilo. Najprej v negativno, pozneje pa v pozitivno smer. Pravzaprav sem se zaradi bolezni začel spraševati, kaj delam narobe, zakaj se je to moralo zgoditi ravno meni. Počasi sem spoznal, da je bilo do takrat vse napačno, tudi sam način življenja. Nisem se zdravo prehranjeval, zelo pogosto sem posegal po hitro pripravljeni hrani v restavracijah, vsak dan sem jedel meso itn. Obroka brez mesa si sploh nisem mogel predstavljati. Moj dan se je začel na tešče s kavo in cigaretami. Nisem se gibal in večino časa sem preživel v zaprtih prostorih …

Crohnova bolezen je sicer bolezen, ki osebo spremlja vse življenje. Težave so lahko zelo velike. Kakšna je bila pravzaprav vaša oblika bolezni? Hkrati pa ne pozabiva, da ste danes trenutno brez težav, drži?

Crohnova bolezen ali tudi regionalni enteritis je kronična vnetna črevesna bolezen, ki povzroča nenehno ponavljajoče se trebušne krče in drisko. Najpogosteje se pojavlja na spodnjem delu tankega črevesa, pa tudi na debelem črevesu, najprej na zadnjiku in koži, ki ga obkroža, sicer pa lahko bolezen obsega celoten prebavni trakt. Znaki Crohnove bolezni so kronična, pogosto krvava driska, bolečine v trebuhu, izguba teka, hujšanje, povišana telesna temperatura. Pri meni so se pojavljali krvava driska, bolečine v trebuhu in predvsem slabo počutje, saj sem bil večino časa brez energije. Ko sem opravil pregled pri svojem gastroenterologu, mi je povedal, da imam Crohnovo bolezen in da bom moral uživati dvanajst tablet vsak dan, do konca življenja. Crohnova bolezen je tako zelo vplivala na moje življenje …

PREBERITE TUDI:  Granatno jabolko – sveti sadež

V tiskani izdaji revije Bodi eko preberite, kako je Simonu Štelcerju uspelo, da v njegovem življenju ni več  krvavih drisk, krčev in slabega počutja. 

Povejte svoje mnenje - kometirajte