Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Lepota & kozmetikaVonjave, s katerimi odženete mravlje brez škodljivih kemikalij

Vonjave, s katerimi odženete mravlje brez škodljivih kemikalij

MORDA VAS ZANIMA

Toplejše vreme med drugim prinaša tudi več težav z mravljami, ki se v naših domovih pogosto pojavijo tudi med deževnimi obdobji. Ker je za mravlje značilno, da živijo v večjih kolonijah, lahko majhna težava zelo hitro preraste v veliko. Sredstva za uničevanje mravelj pogosto vsebujejo kemikalije, ki so škodljive tudi za ljudi in okolje, poleg tega pa njihova uporaba ni ravno humana. Z nekaj potrpežljivosti se lahko mravelj znebite tudi brez pesticidov. Obstajajo namreč vonji, ki mravlje odbijajo, zato jih lahko z uporabo povsem naravnih sredstev uspešno preženete iz svojega doma. Poglejmo si torej, kateri vonji so to …

- Oglas -

Cimet

Cimet velja za eno najbolj učinkovitih naravnih rešitev, če imate težave z mravljami. Njegov vonj odvrne mravlje od poskusa, da bi vdrle v vaš dom, predvsem pa v kuhinjo. Uporabite lahko kar cimet v prahu, še bolje pa bo, da si pomagate z eteričnim oljem cimeta. V približno 2 decilitra vode nakapljajte pol žličke eteričnega olja. V mešanico nato pomočite kos bombažne vate in z njim premažite območja, kjer najpogosteje naletite na mravlje. To ponovite enkrat dnevno, dokler mravlje ne zapustijo vašega doma. Za še večjo učinkovitost te metode lahko cimet v prahu posujete okoli možnih vhodnih točk.

Beli kis

Mravlje zelo težko prenašajo močan vonj belega kisa, poleg tega pa bo ta zmedel njihove vonjalne čute in prekril sledi. Posledično bodo mravlje izgubile orientacijo in že kmalu zapustile vaš dom. Beli kis zmešajte z vodo (v razmerju 1 : 1) in mešanico prelijte v posodico z razpršilnikom. Po želji lahko dodate še nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja. Dobro pretresite in nato popršite po problematičnih mestih ter pri vhodu. Mešanico lahko uporabljate tudi za čiščenje različnih površin v svojem domu, med drugim tudi za čiščenje tal in oken. Tako bo vaš dom čist, obenem pa zaščiten pred mravljami zgolj z uporabo naravnih sredstev, ki niso nevarna vašemu zdravju.

Limona

Pri odganjanju mravelj vam lahko pomaga tudi limona. Princip je v tem primeru podoben kot pri kisu: vonj limone zmede vonjalne čute mravelj in povzroči, da izgubijo sled. Z limoninim sokom enostavno premažite prag vhodnih vrat, spodnji del oken in druga mesta, kjer bi mravlje lahko vdrle v vaš dom. Poleg tega lahko na kose bombažne vate nakapljate nekaj kapljic eteričnega olja limone ter jih nato razporedite po kuhinjskih omaricah in drugih območjih, kjer se mravlje najraje zadržujejo. Še eden od koristnih ukrepov pa je ta, da okoli vhodov namestite majhne koščke limonine lupinice.

Poprova meta

- Oglas -

Mravlje večinoma sovražijo intenziven vonj poprove mete, ki jih poleg tega zmede, zato ne morejo najti hrane. V 2 decilitra vode nakapljajte približno 10 kapljic eteričnega olja mete. Mešanico popršite po območjih, kjer najpogosteje naletite na mravlje. Ponavljajte dvakrat dnevno, dokler mravlje ne izginejo. Posušeno meto lahko potresete tudi okoli vrat in drugih vhodov, pa tudi okoli košev za smeti.

Kumarični olupki

Star trik za odganjanje mravelj brez nevarnih kemikalij je tudi uporaba kumaričnih olupkov. V tem primeru sicer mravelj ne odbija vonj, ampak okus kumaričnega olupka, ki ga dojemajo kot zelo grenkega, zato se hitro umaknejo. Kose kumaričnega olupka namestite povsod, kjer se pojavljajo mravlje. Olupke vsak dan zamenjajte s svežimi, dokler je to potrebno.

Kajenski poper

S pomočjo kajenskega popra lahko dosežete, da se mravlje zmedejo ter ne morejo več najti svojih starih poti do hrane in gnezda. Ker tako ne bodo mogle preživeti, bodo hitro zapustile vaš dom in se odpravile poiskat primernejši kraj. Kajenski poper enostavno posujte tam, kjer videvate veliko mravelj. Po želji ga lahko pred tem zmešate tudi z malce kurkume.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×