Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
RubrikeZanimivostiZemlja – vir novih zdravil?

Zemlja – vir novih zdravil?

MORDA VAS ZANIMA

Iz sestavin zemlje bi lahko pridobili nova zdravila, med njimi nove antibiotike in celo zdravila za raka! Tako vsaj menijo ameriški znanstveniki z univerze Rockefeller, ki so v zemlji nedavno odkrili nov antibiotik. Odkritje jih je tako navdušilo, da sedaj želijo preiskati prst z vseh koncev sveta. Znanstveniki so zato, kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), pozvali svetovno javnost, naj se jim pridruži pri iskanju sestavin zemlje, iz katerih bi lahko pridobili pomembna nova zdravila.

- Oglas -

Zemlja vir zdravil

Ekipa znanstvenikov je že začela z analizo vzrocev prsti s plaž, gozdov in puščav s petih celin. Za raziskave zanimivih vzorcev je zares ogromno, zato pri zbiranju potrebujejo pomoč. Med drugim so tako oblikovali spletno stran Drugs from Dirt (Zdravila iz prsti), na kateri se lahko posamezniki registrirajo in nato ekipi ameriških znanstvenikov pošljejo vzorce prsti iz svojega lokalnega okolja.

Raziskovalce še posebej zanimajo vzroci iz edinstvenih, neraziskanih okolij, kot so jame, otoki in termalni vrelci, ki bi lako vsebovali resnično zanimive reči, še piše STA. Takšna območja bi lahko po dosedanjih ugotovitvah skrivala sveti gral – proizvod bakterij v zemlji, ki bi bil za znanost nekaj povsem novega.

Nekateri izmed doslej pregledanih vzorcev naj bi sicer že obetali. Raziskovalci so namreč odkrili, da vsebujejo sestavine, ki bi lahko prinesle boljše različice obstoječih zdravil.

- Oglas -

V vzorcu iz vrelca v Novi Mehiki so tako odkrili sestavine, podobne tistim, ki proizvajajo epoksamicin – naravno molekulo, ki je osnova za številna zdravila za raka. V vzorcih iz Brazilije pa so našli gene, ki bi lahko prinesli novo različico še enega pomembnega zdravila za raka – bleomicina. Za prst z ameriškega jugozahoda pa upajo, da vsebuje sestavino, podobno rifamicinu, ki bi lahko pomagala pri zdravljenju odporne tuberkuloze.

Mikrobna in kemična raznolikost narave bi tako lahko po napovedih znanstvenikov privedla do odkritja povsem novih zdravil, pa tudi do izboljšav teh zdravil, ki že obstajajo.

Prst je sice v geografskem pomenu izraz za tla, vrhnjo plast zemeljske skorje, ki vsebuje razkrojene organske snovi. Veda, ki se ukvarja z njenim proučevanjem, se imenuje pedologija. Ta danes predvsem zaradi okoljske degradacije in rasti splošne okoljske ozaveščenosti pridobiva vedno večji pomen. Prvi so prst in njene lastnosti sicer poručevali ruski znanstveniki ob koncu 19. stoletja, med njimi Vasilij Dokučajev in Nikolaj Sibircev.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×