0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVrhunec sezone gripe šele prihaja

Vrhunec sezone gripe šele prihaja

MORDA VAS ZANIMA

Od lanskega septembra naprej na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zaznavajo naraščanje števila akutnih okužb dihal. V primerjavi s sezono 2013/14 je obolevnost v letošnji sezoni večja, oziroma je več tistih, ki ob akutni okužbi dihal poiščejo nasvet zdravnika.

- Oglas -

Sezona gripe

Prvi primer gripe v tej sezoni so zaznali že v začetku oktobra, naslednjega pa šele sredi novembra, iz česar pri NIJZ sklepajo, da virus influence do konca novembra oziroma do začetka decembra 2014 ni imel večjega vpliva na obolevnost v Sloveniji. V drugem tednu decembra 2014 pa se je število bolnikov s potrjeno gripo začelo povečevati. Največkrat so potrdili virus influence A (H1N1), sredi novembra pa se je začela sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV), povzročitelja akutnega bronhiolitisa pri majhnih otrocih.

Sredi januarja je število obiskov zaradi akutnih okužb dihal v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva zmerno naraslo, največ obolelih pa je med najmlajšimi, ki prihajajo iz vseh slovenskih regij. Najpogostejši vzrok za bolezen je bil virus influence, temu pa sledijo koronavirusi in rinovirusi.

- Oglas -

Sezona gripe se bliža vrhuncu

Pri NIJZ ob tem svarijo, da sezona gripe še ni dosegla vrhunca, cepljenje priti gripi pa priporočajo zlasti skupinam s povečanim tveganjem za težek in zapleten potek infekcije, torej starejšim od 65 let in bolnikom s kroničnimi boleznimi.

Tudi v EU število obolelih za gripo narašča, in sicer še najhitreje v zahodnem in severnem delu celine.

.

NAJNOVEJŠE