Vrt & VrtnarjenjeArašidi ali zemeljski oreščki, kar iz domače posode

Arašidi ali zemeljski oreščki, kar iz domače posode

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav arašidi izvirajo iz Afrike, k nam pa je rastlina prišla iz Južne Amerike imamo nekateri ljubitelji dobre izkušnje z vzgojo tudi pri nas.

- Oglas -

Vegetacijska doba oziroma rastna doba arašidov je zelo dolga, zato jih je treba posaditi zelo zgodaj. Od saditve do pridelka nas loči od 180 do 200 dni.

Zemeljski orešek zagotovo bolje poznamo pod imeni kot so arašid, kikiriki, ameriški orešek itd. To je zelo uporabna rastlina in jo uporabljamo tako za pridobivanje olja, kakor tudi v kulinariki in prehrani. V Sloveniji ga sicer razen nekaj ljubiteljev ne pridelujemo. Mogoče pa smo vam dali idejo, da si boste kakšen zemeljski orešek posadili tudi sami.

Domači arašidi

Zemeljski orešek je enoletna rastlina. Ima močne korenine, na katerih tvori gomoljčke s simbiotskimi bakterijami katere vežejo dušik. Zaradi te lastnosti arašid prištevamo med metuljnice.

- Oglas -

Razvejano steblo zraste 30 do 60 cm visoko. Njegovi listi so pernati in s spodnje strani posuti z dlačicami. Cveti rumeno in je samoprašnica. 10 do 12 dni po oprašitvi se plodnica (ginofora) upogne proti tlom, ter se zarije v zemljo. Tako se plod razvoja v tleh na globini 5 do 10 cm. Ravno zaradi te posebnosti pri tvorbi ploda je potrebno, da raste na rahlih tleh. Potrebuje tudi precej vode, čeprav dobro prenese tudi kratkotrajne suše. Od saditve do kalitve pri primernih temperaturah (25 oC) mine med 14 in 30 dni. Potrebuje sončno lego, mraza pa ne prenaša in jeseni ga mraz hitro zamori in uniči.

Saditev v posode

V posode sadimo, če smo doma iz krajev, kjer so spomladi noči še dolgo mrzle in mrzle jesenske noči tudi hitro nastopijo. In seveda, če nimamo drugje prostora ter zaradi lažjega opazovanja kako neverjetna rastlina je to.

Ker potrebuje sončno lego je zelo primerna rastlina za vzgojo v loncih na sončnih terasah in balkonih. Samo dovolj ga moramo zalivati. V posode lahko sadimo prej kot na prosto, saj imamo lahko kakšno posodo v začetku v notranjih prostorih in pozneje prenesemo na prosto. Sadimo ga v večjo posodo, kjer bo posamezna rastlina imela dovolj prostora za razvoj. Seme potisnemo v rahlo zemljo na približno globino enega centimetra. Po saditvi posodo obilno zalijemo s postano vodo ali deževnico. Zalivamo po potrebi, pred zalivanjem preverimo vlažnost zemlje s prstom. Če začutimo na globini 2- 3 centimetra vlago še ne zalijemo. Zalivanje bo bolj pogosto ob poletni vročini.

arasidi

Saditev na prosto

Saditev na prosto poteka precej podobno kot saditev v posodah. Tu je še bolj pomembna priprava tal. Za rast in razvoj strokov potrebuje rahla tla, zato pred saditvijo tla prerahljamo do globine 15 centimetrov. Pozorno poberemo kamenje, ki bi pozneje lahko oviralo prodiranje oplojenih cvetov v zemljo. Na prosto ga sadimo od konca aprila pa do sredine maja. Seme sadimo na globino 1 centimetra. Priporočena razdalja med semeni in kasneje med rastlinami je 20 do 30 cm v vrsti, med vrstami pa naj bo 70 cm razmaka. Zemeljski orešek je priporočljivo okopavati in sicer 2 do 3 krat, tekom rastne sezone.

Pridelek pobiramo 15 dni preden pričakujemo mraz.

Orešek hranimo v stroku. Za skladiščenje moramo arašid dosušiti, saj vlaga ne sme preseči 10% v nasprotnem primeru nam začnejo stroki plesneti. Dosušimo ga lahko na zračnem in suhem prostoru.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×