Zelje in kapusov belin

    Imam vprašanje, in sicer: listi zelja so objedeni, tako da ostajajo samo še žile listov. Kaj naj storim?

    Mia iz Sevnice

    Zelje in kapusov belin (gosenice)

    Vaše zelje so po vsej verjetnosti napadle gosenice kapusovega belina. Podrobneje preglejte rastline, pod listi, med listi, po steblu, nekje se skriva gosenica. Najdemo jo tudi na ohrovtu, hrenu, repi, okrasnih in divjih križnicah. Gosenice tako lepega metulja, kot je kapusov belin, pa so res prav najbolj požrešne na zelju. Mlajše gosenice naredijo manjše luknjice na listih, večje pa so bolj lačne in pojedo kar cele liste, vse do listnih žil. Metulj je bele barve, le na prednjem robu prvih kril ima trioglato črno pego, na prednjem robu zadnjih kril pa okroglo črno pego. Samice so nekoliko večje od samcev, sicer pa čez krila merijo do 6 cm. Telo je črno, na glavi pa so dolge kijaste tipalnice. Gosenica je rumenkasto sive do zelenkasto sive barve s črnimi pikami različne velikosti in s črnimi ščetinami, glavo pa ima svetlo sivo. Na hrbtu in bokih ima rumene vzdolžne pege. Odrasla v dolžino meri 4 cm. Kapusov belin prezimuje v obliki bube navadno na zidovih, plotovih in drevesih. Aprila in maja letajo metulji prvega rodu. Ena samica odloži 300 do 600 jajčec. Drugi rod metuljev se pojavi julija in avgusta. Ta rod je tudi neprimerno bolj škodljiv od prvega. Metulji lahko preletijo tudi nekaj sto kilometrov daleč, ko iščejo ustrezne nasade kapusnic.

    Delno ali popolnoma se ga rešimo z ročnim pobiranjem. Kar pa ni ravno prijetno, saj so gosenice mehke, se zvijajo … Sama si pomagam tako, da primem več slojev mehkega papirja ali primem odpadlo listje in jih tako odstranim. Kot pomoč je tudi škropivo iz pelina ter škropivo s pelinovim čajem ali škropivo iz paradižnikovih listov. Škropimo lahko tudi s kupljenimi sredstvi. Škropivo iz pelina pripravimo iz posušenih ali svežih pelinovih listov in cvetov. 300 g svežih delov ali 30 g posušenih namočimo v 10 litrih vode. Namakamo 2 do 3 dni. Precedimo in dobljeno tekočino poškropimo po rastlinah. Brozgo iz paradižnikovih listov pripravimo tako, da naberemo dve pesti paradižnikovih listov ter jih zmečkamo. Zmečkane liste namočimo v dveh litrih vode. Po treh urah precedimo in z dobljeno tekočino poškropimo rastline. Pelinov čaj pripravljamo kot poparek. Ena žlička posušenega zelišča na skodelico vode. Pokrit naj stoji tri do pet minut oz. tako dolgo, da dobi svetlo rumeno barvo.

    PREBERITE TUDI:  Kislo zelje za boljšo presnovo

    Omenjeni škropivi in čaj uporabljamo kot pomoč pri preprečevanju, ne pa kot edini ukrep.

    Količine zelišč in tekočine povečamo ali zmanjšamo glede na potrebe in velikost gredic.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte