Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtZelje in kapusov belin

Zelje in kapusov belin

MORDA VAS ZANIMA

Imam vprašanje, in sicer: listi zelja so objedeni, tako da ostajajo samo še žile listov. Kaj naj storim?

- Oglas -

Mia iz Sevnice

Zelje in kapusov belin (gosenice)

Vaše zelje so po vsej verjetnosti napadle gosenice kapusovega belina. Podrobneje preglejte rastline, pod listi, med listi, po steblu, nekje se skriva gosenica. Najdemo jo tudi na ohrovtu, hrenu, repi, okrasnih in divjih križnicah. Gosenice tako lepega metulja, kot je kapusov belin, pa so res prav najbolj požrešne na zelju. Mlajše gosenice naredijo manjše luknjice na listih, večje pa so bolj lačne in pojedo kar cele liste, vse do listnih žil. Metulj je bele barve, le na prednjem robu prvih kril ima trioglato črno pego, na prednjem robu zadnjih kril pa okroglo črno pego. Samice so nekoliko večje od samcev, sicer pa čez krila merijo do 6 cm. Telo je črno, na glavi pa so dolge kijaste tipalnice. Gosenica je rumenkasto sive do zelenkasto sive barve s črnimi pikami različne velikosti in s črnimi ščetinami, glavo pa ima svetlo sivo. Na hrbtu in bokih ima rumene vzdolžne pege. Odrasla v dolžino meri 4 cm. Kapusov belin prezimuje v obliki bube navadno na zidovih, plotovih in drevesih. Aprila in maja letajo metulji prvega rodu. Ena samica odloži 300 do 600 jajčec. Drugi rod metuljev se pojavi julija in avgusta. Ta rod je tudi neprimerno bolj škodljiv od prvega. Metulji lahko preletijo tudi nekaj sto kilometrov daleč, ko iščejo ustrezne nasade kapusnic.

Delno ali popolnoma se ga rešimo z ročnim pobiranjem. Kar pa ni ravno prijetno, saj so gosenice mehke, se zvijajo … Sama si pomagam tako, da primem več slojev mehkega papirja ali primem odpadlo listje in jih tako odstranim. Kot pomoč je tudi škropivo iz pelina ter škropivo s pelinovim čajem ali škropivo iz paradižnikovih listov. Škropimo lahko tudi s kupljenimi sredstvi. Škropivo iz pelina pripravimo iz posušenih ali svežih pelinovih listov in cvetov. 300 g svežih delov ali 30 g posušenih namočimo v 10 litrih vode. Namakamo 2 do 3 dni. Precedimo in dobljeno tekočino poškropimo po rastlinah. Brozgo iz paradižnikovih listov pripravimo tako, da naberemo dve pesti paradižnikovih listov ter jih zmečkamo. Zmečkane liste namočimo v dveh litrih vode. Po treh urah precedimo in z dobljeno tekočino poškropimo rastline. Pelinov čaj pripravljamo kot poparek. Ena žlička posušenega zelišča na skodelico vode. Pokrit naj stoji tri do pet minut oz. tako dolgo, da dobi svetlo rumeno barvo.

- Oglas -

Omenjeni škropivi in čaj uporabljamo kot pomoč pri preprečevanju, ne pa kot edini ukrep.

Količine zelišč in tekočine povečamo ali zmanjšamo glede na potrebe in velikost gredic.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×