0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaZ zeliščnimi oblogami nad najrazličnejše težave z zdravjem

Z zeliščnimi oblogami nad najrazličnejše težave z zdravjem

MORDA VAS ZANIMA

Zeliščne obloge so pravzaprav tradicionalno zdravilo oziroma metoda zdravljenja, ki pa je danes žal pogosto pozabljena. Kaj natanko so zeliščne obloge? Osnovni princip je, da uporabimo izbrano zelišče, ki ga zmešamo z vodo, da dobimo gosto pasto. To pasto nato zavijemo v kos blaga, ki ga za določen čas, lahko tudi za več ur, položimo na kožo. Namesto zelišč se včasih uporabljajo tudi glina, aktivno oglje ali sol.

- Oglas -

Zeliščne obloge

Dodatne informacije o pripravi oblog – zeliščnih in drugih

Z uporabo zeliščnih oblog lahko dodobra izkoristite blagodejne učinke različnih zelišč. V primerjavi z eteričnimi olji ali tinkturami gre pri oblogah za precej manj koncentrirano obliko, zato praktično ni nevarnosti za nezaželene kožne reakcije. Uporabite lahko sveža ali suha zelišča, izbirate pa lahko tudi med vročo in mrzlo vodo. Običajno se topla voda uporablja pri težavah, kakršen je ognojek, mrzla pa pri oblogah, namenjenih ublažitvi vnetja.

Vodo dodajajte v manjših količinah, saj mora biti zeliščna pasta za oblogo precej gosta. Pasta se lahko sicer nanese neposredno na kožo, še pogosteje pa se zavije v tanko, bombažno krpo. Pazite, da uporabljeno blago ne bo predebelo, saj sicer zdravilne učinkovine v zeliščih ne bodo mogle prodreti do kože. Na koncu blago fiksirajte še s plastično folijo. Podoben princip priprave velja tudi v primeru, da zelišča zamenjate z že omenjenimi alternativnimi sestavinami. Obloge na koži pustite od 20 minut do 3 ur, odvisno od tega, s kako resnimi težavami se soočate. Po potrebi lahko postopek ponavljate, dokler ne zaznate izboljšanja.

- Oglas -

Obloge

Zeliščna mešanica za hitrejše celjenje ran

Oblogo, namenjeno hitrejšemu celjenju ran, pripravite iz posušenih ognjičevih cvetov, timijana in rmana. Mešanico si lahko pripravite že vnaprej – tako jo boste imeli vedno pri roki, če bi jo potrebovali. Ta zeliščna obloga poskrbi za ublažitev vnetja in dezinfekcijo rane ter pomaga pri hitrejši obnovi kože.

Glinena obloga za nego kože po pikih insektov

Glina v prahu, naj bo to rdeča, zelena ali bela, je praktično obvezen sestavni del vaše naravne prve pomoči. Med drugim je lahko zelo koristna takrat, ko vas pičijo insekti. Glina bo namreč iz telesa potegnila strupene snovi in ublažila oteklino. Tako kot pri zeliščih dodajte toliko vode, da dobite dovolj gosto pasto, ki jo lahko v tem primeru nanesete tudi neposredno na kožo. Glinena obloga lahko pomaga tudi pri spopadanju z aknami.

Žajbelj in kis za zdravljenje odrgnin in zvinov

Namesto vode lahko za pripravo zeliščnih oblog uporabite tudi kis. To velja še posebej za žajbljeve obloge. Žajbljeve liste najprej zdrobite, nato pa jih prelijte s kisom. Nekaj minut segrevajte pri nizki temperaturi. Nato liste zavijte v blago in oblogo položite na problematičen predel. Pustite učinkovati približno eno uro, dokler oteklina ne izgine. Gre za tradicionalno zdravilo v primeru odrgnin in zvinov.

- Oglas -

Čebulne obloge za ublažitev težav z dihali in pri vnetju ušes

Za pripravo oblog nekateri uporabljajo tudi čebulo, ki jo je dobro najprej nekoliko popražiti oziroma pokuhati v manjši količini vode, da se zmehča. Zavijte v blago in položite na prsni koš. Čebula naj bo čim bolj vroča, a ne prevroča, da ne pride do opeklin. Ko se prva obloga ohladi, jo čim prej zamenjajte z drugo. Pri zadrževanju toplote si lahko pomagate tudi z brisačo. Čebulne obloge se uporabljajo predvsem za naravno pomoč pri težavah z dihali, med drugim tudi pri bronhitisu. Gre pa tudi za izvrstno rešitev v primeru vnetega ušesa.

.

NAJNOVEJŠE